Inlägg från: chiligirl |Visa alla inlägg
  • chiligirl

    Jag tycker inte om att resa - finns det fler som jag?

    Nej, du är inte ovanlig alls! Jag har vänner som inte gillar att resa, vänner som aldrig rest och sen då freaks som jag so minte vill något annat än resa!

    Men visst får man uppfattningen i media och runt kaffebord på jobb att "alla" gillar att resa. Men det är nog mest för att vi som gillar det är omättliga och slutar aldrig prata om det samt att resebranschen är en intressant  ekonomisk nisch som bara växer.

  • chiligirl

    Ja det är meningen att man ska ha kul på sin resa! När det var ju någon undrade....

    Jag reagerar på att alla dessa gillarinteresa- anhängare refererar till enbart solresor. För mig är resa så mycket mera. Jag har aldrig varit på en resa med allinclusive och bara pool och solstol på schemat. Men jag åker ibland till värme och sol.

    Men att resa till en annan stad, gå på museum eller se någon arkitektur som är intressant, lyssna på musik är ju också en form av resa. Glöm inte bort det ni som inte gillar solresor! Tänk att få uppleva en äkta Rembrandt till exempel. Gillar man utförsåkning kan det ju vara kul att uppleva alperna, det är ju också att resa. Eller vandra på Azorerna, Madeira eller skottska högländerna för att ge lite exempel. Rida på Island, dansa tango i Argentina osv - upplevelserna kan göras hur speciella som helst. Jag reser ofta med min hobby som utgång för det jag vill uppleva!

  • chiligirl
    copl2 skrev 2010-10-12 08:19:30 följande:
    Jo, jag vet, och jag är ju en museiälskare, en forminnesnörd osv. och jag borde gilla att resa med sånt i fokus, men tyvärr förmörkas resorna av allt runt i kring, det som jag beskrivit tidigare, så att resan "kostar" mer än den smakar, kostar på i form av ansträngning att få resvardagen att fungera. Nej, då stannar jag hellre hemma och läser böcker och ser TV-program om sevärdheterna istället.
    Ja den aspekten förstår jag absolut. Och det är ju nästan att beklaga, men inte så länger du själv inte lider av det.

    Men rent generellt ville jag belysa på hur stor skillnad det kan vara om man väljer en resa som man lägger upp själv eller reser med enbart sol och bad. Som en påminnelse om att det finns alternativ!

    Det är tur att vi alla är olika, mångfald berikar!
  • chiligirl
    Milkev skrev 2010-10-12 08:28:25 följande:
    en till en till en till :) Förstår inte alls poängen med att resa, har rest en del men näääe inte igen. Älskar verkligen hemmet, sverige allt fint vi har här. (röstade inte heller på sd :))
    Känner nog ingen som är som jag i min närmaste omgivning, alla pratar om resa till solen osv.....nja inget för mig. Hatar att flyga, hatar att åka båt, hatar att åka tåg. Gillar inte utomlandsklimatet, är inget för andra kulturer heller....näe hellre då hyra en stuga i åre käka grillad korv och åka lite skoter......thats me! 
    Men att resa inom sitt eget land är inte att förakta! Att hyra stuga i Åre, grilla och köra skoter är kanske avbrott i din vardag. Då har du ju precis som någon annan restokig fått nya intryck, laddat batterierna och njutit.

    Och sen är det ju en kulturresa med egentligen. Vårt land är ju fullt av olika kulturer, raggare, idrottare, spelmän, litteraturvänner, teaterapor med flera. Det är ju olika kulturer om något!
  • chiligirl
    copl2 skrev 2010-10-12 08:51:10 följande:
    Javisst, alternativ... men det verkar ändå som att du inte riktigt förstår just mig, hur jag känner. Att "ordna en resa själv" gör ju ingen skillnad. Jag tror att jag har behov av en ovanligt stor privat sfär. Jag har ett stort kontrollbehov, (över mig själv, inte andra).

    Jag är på ett sätt en social människa och socialt kompetent, men samtidigt tar det tid för mig att ta in nya personer i den krets av människor som jag gärna umgås med. Varje ny bekantskap tar mycket kraft i anspråk för mig. Jag vet hur man för sig i olika kretsar, men det är av plikt jag konverserar okända och min uppfostran har lärt mig att uppföra mig och vara artig och trevlig mot andra. Men detta är som ett arbete för mig, inte nåt som jag uppfattar som intressant och givande.

    När jag ska koppla av så är det oftast genom att låta bli att umgås med andra. Då känner jag mig fri och ledig. När jag kan gå i mina invanda och trygga cirklar här hemma och veta att jag slipper råka ut för oförutsedda saker.

    Några kompisar till mig, som reser mycket och gärna, berättade om hur de bilat i nåt östeuropeiskt land, kommit till ett litet värdshus sent på kvällen och var de enda gästerna. De blev välkomnade av värdparet och bjudna på middag och vinprovning ur det lokala sortimentet och satt  och pratade halva natten... Jag rös av obehag när jag hörde detta! Mitt skräckscenario! Skulle aldrig utsätta mig för risken att hamna i en sån situation.
    Jag förstod dig precis! Jag bytte till och med stycke när jag fortsatte mitt inlägg och skrev också "rent generellt" då ville jag inte rikta det till dig utan till allmänna läsare av allas inlägg. Jag har vänner som har det som du och har berättat om det för mig. Jag förstår absolut.
  • chiligirl

    Min partner jobbade utomlands så han ville aldrig ut och resa när han var hemma. Han jobbade ju i Sydafrika, Mauritius, Jamaica, Panama, Kanada osv och var mätt på utlandet när han kom hem. Jag satt med barnen och väntade på att vi skulle resa tillsammans. Plötsligt insåg jag att det aldrig kommer att ske, så jag tog ansvar för mitt eget behov och åkte iväg själv. Så fick barnen följa med. Det tog inte länge så insåg min partner att han missade en massa skoj med oss så han började följa med istället.
    Nu med vuxna barn reser mannen och jag regelbundet tillsammans och njuter av det båda två!

  • chiligirl
    älskarlivet81 skrev 2010-10-12 11:33:00 följande:
    Fast det kan jag förstå, men det var någon här i tråden som hela tiden kommer tillbaka till att hon inte vill bada och sola...
    Ja precis och det är ju det som många här svarar på. Skulle vilja påstå att det pågår två diskussioner i samma tråd!
  • chiligirl
    tinis77 skrev 2010-10-12 11:34:51 följande:
    Så jag som verkligen inte vill åka hemifrån, vara borta en vecka, resa flera timmar, inte vill se något skithäftigt i något skumt land, jag måste ändå ut och resa?? Jag vill inte, varför måste jag då? Jag måste kasta bort mina pengar på något jag inte vill, må dåligt och ha hemlängtan en vecka bara för att det ska vara så?
    Skumt. Undrar vilka som är inskränkta som inte kan acceptera att vissa inte delar deras enorma reseintresse..
    Du behöver inte bli provocerad! Nej det är inte skumt, men många svar här inne handlar om olika saker, men alla läser och tolkar information som de själva vill.

    Att flyga och åka till sol&bad är ju det vi (restokiga) vill uppmuntra de som säger sig inte gilla dessa saker att hitta andra alternativ för. De som säger sig inte gilla själva resan och störningarna det medför vill vi inte frälsa
  • chiligirl
    Eisa skrev 2010-10-12 12:11:14 följande:
    Förstår dig TS. Jag ÄLSKAR att resa och har valt ett mindre boende osv bara för att ha råd till resa, men jag känner som du inför fester och andra sammankomster. Sånt som ALLA gillar, umgås, party, kräftskiva, midsommarlekar osv osv, blääää

    Det är inte lätt att känna sig annorlunda men det är en frihet när man inser att det är ok att vara sig själv.
    Ja det är ju det som är så härligt! Och jag önskar att vi var flera som kunde acceptera olikheterna hos varandra.

    Mångfald berikar!
  • chiligirl

    Det är ju läskigt egentligen att läsa hur ni interesglada blir bemötta!

    Jag kan förstå varför en sådan här tråd startas upp om reaktionerna från många är sådana ni beskriver. Hoppas verkligen jag inte är trångsynt när jag försökt att frälsa någon, som inte vågat/velat för de har trott att det endast handlar om sol&bad-resor. Som glad resenär är det spontana att bemöta någon som säger jag tycker inte om sol&bad med att säga att det finns andra resor, är flygrädda- åk tåg, vågar inte resa-börja med charter osv osv osv. Vi vill ju dela med oss av det vi upplever som positivt!
    Men det är helt okej att säga att man inte vill resa. Jag har massor med vänner i den kategorin också och då umgås vi utan att andas resor

  • chiligirl
    copl2 skrev 2010-10-13 11:38:30 följande:
    OK, kan vi en gång för alla avskriva "sol- och badresor" från agendan i den här tråden? Det var inte det jag syftade på när jag startade den. Den typen av resor har fått oproportioneligt stort utrymme i diskussionerna.

    Att jag råkade skriva att jag inte trivs med värme och att bada och ligga och lapa sol var liksom bara ytterligare ett skäl till att resor inte var intressant, men det är inte huvudskälet, utan det är resandet i sig jag inte gillar, oavsett syfte och resmål.
    Men är det inte okej att tråden utvecklar sig till ett eget liv?

    Som jag sa tidigare så pågår ju två diskussioner här och inget bemötande är direkt riktad till en person, utan till flera. Samt att när ickeresglada generaliserar är det okej att referera till dom, medans när vi restokiga generaliserar tar många det personligt!
  • chiligirl
    copl2 skrev 2010-10-13 12:23:31 följande:
    Jo, inom vissa ramar, men som det utvecklade sig här så riskerade frågan om solsemestrar att ta över och då är det Off Topic och då ska man starta en ny tråd där man kan diskutera solsemestrar VS svärdhetssemestrar.
    Ja okej då slår vi fast det då; att diskussionen är off-topic solsemester verses annan semster.

    Men den andra diskussionen att om varför man inte ska kunna stanna hemma, är en viktig diskussion och i den biten finns också funderingarna kring om man är inskränkt när man påstår sig inte hitta något soom skulle intressera en utomlands eller om man inte har rätt att stanna hemma för att man inte gillar böket med att resa.

    Formuleringarna går så tokigt här upplever jag. Det är ju helt okej att inte gilla att resa - det tror jag de flesta av oss 2 läger håller med om. Varför skulle vi inte då kunna diskutera skillnaderna i varför man väljer att stanna hemma. Jag känner det nästan som om det inte finns utrymme att fundera kring detta, då många interesglada tar allmänna funderingar som personliga påhopp!
  • chiligirl
    copl2 skrev 2010-10-13 13:02:29 följande:
    Jag håller med dig i att det är intressant att diskutera orsakerna till att man vill stanna hemma. Jag har ju redan nämnt mina orsaker i tidigare inlägg

    Jag är däremot mycket intresserad av  t.ex. just sevärdheter, men jag kompenserar mig genom att läsa om dessa, se på TV-program osv. Jag låter andra ta besväret med resandet och tar del av deras berättelser och bilder/filmer. En bra lösning, tycker jag, som tillfredsställer min vetgirighet.

    Inskränkt skulle jag inte vilja beteckna mig som. Jag är en storkonsument av litteratur, nyheter på radio och TV och i tidningar, lyssnar på kultur-, vetenskaps-  och samhällsprogram, hänger med i den politiska diskussionen osv. Jag är betydligt mer allmänbildad än genomsnittet och kan hänga med i de flesta diskussioner.

    Men jag vet att jag skrivit att jag fått min omgivninig att sluta tjafsa om mitt resointresse, men det beror ju inte på att jag inte vill diskutera det alls eller vägrar att få det ifrågasatt, bara att jag är trött på att behöva försvara min inställning inför samma människor om och om igen. Jag tycker det säger mer om dem än om mig.
    Hej! Det var inte du som var inskränkt. Men i alla fall, det har varit intressant att ta del av alla åsikter, men jag tror denna tråd har gjort sitt. Känns så åtminstone då vi återkommer till samma saker genom trådsvaren.
Svar på tråden Jag tycker inte om att resa - finns det fler som jag?