Inlägg från: Jesper f |Visa alla inlägg
  • Jesper f

    Jag tycker inte om att resa - finns det fler som jag?

    Nejdå, du är inte det MINSTA konstig. Är precis likadan själv. Har rest både korsan å tvärsan, hitan å ditan, bara för att få reda på vad jag redan viste. Jag trivs absolut bäst HEMMA. Och UTAN sällskap av resten av världen. Nästan så att det kan vara skönt att gå in i en associal värld en stund. fast är väll iofs knappst konstigt, vi lever ju i en ÖVER exponerad vardag. Blir alldeles matt av alla "fantastiska" resor med folk som åker på överturistade Mallis charter, eller dom som åker på tummen i Mexico. Själv nöjer jag mig med min balkong, som är SÅ skön!!! =)

  • Jesper f
    hmcc skrev 2010-10-12 11:36:23 följande:
    Jag är likadan som ts, jag avskyr också att resa.

    Jag reste väldigt mycket i ett av mina jobb och var i udda länder och bodde på fina hotell sen träffade jag en kille som älskade att resa och jag hängde på för husfridens skull.

    Han var ett fantastiskt resesällskap och tog hand om allt men det hjälpte inte.

    Jag längtar hem redan då jag står på flygplatsen.
    Här tycker jag att du tar fram en viktig poäng "Jag längtar hem redan då jag står på flygplatsen". PRECIS så känner jag också! Och det är vare sig resmålet eller förberedelserna det hänger på, hur mycket någon annan än gör det åt en. Jag blir helt SLUT av att resa, bara för att alla stressputtar/puttinnor SUGER upp min energi också. Och vad får man se egentligen? En halv orangotang, för alla andra sträcker upp sina kameror i ren desperation, för att ha NÅTT att visa farmor i albumet när dom kommer hem igen. För resan var ju SÅ fantastisk. Och då ska vi ändå inte prata om priset för "nöjet".

    Semester för mig, det är att få ta dagen som den kommer, och efter lust. Inte stressa omkring som en överspeedad duracell kanin i 2 veckor, vare sig i tempo eller efter klimat som kroppen är anpassad för. Kan för mitt liv inte alls förstå vad som är så KUL med det... Jag förstår alla barnen som sitter och gråter på semestern, för det är precis vad jag själv emellanåt OCKSÅ har lust att göra.
  • Jesper f
    copl2 skrev 2010-10-12 09:33:46 följande:
    Ja, du har en poäng där... Jag fattar människor som för flera hundra år sedan började resa runt och utforska världen, och de som levde instängda i små byar och samhällen med stark social kontroll att de längtade ut. Men idag är det inte så längre fast synen på resandet och dess funktion ligger kvar. Jag tror inte att resandet alls har samma betydelse för månniskor idag som till för bara 30-40 år sedan.

    Man kan också göra en jämförelse med det vi sysslar med här: Människor från hela Sverige finns inom räckhåll att prata med - på ens egna villkor. Jag kan när som helst lämna datorn och denna tråd om jag tröttnar, och jag kan när som helst komma tillbaka. Inga förpliktelser, social kontroll: noll.

    På samma sätt är det med att resa för att uppleva saker. Jag kan få veta såå mycket om omvärlden genom böcker, TV och Internet, något som min föräldrageneration aldrig kunde. De var tvugna att resa för att få uppleva nåt annat än grannskapet och grannarna.
    Nej, du har helt rätt. Det resandemönster vi ser idag, kommer ( om det inte redan börjat ) ju bli gammaldags. Och det finns ju fler faktorer till det.

    En viktig faktor, är att vi kommer inte ha RÅD att i framtiden, resa som vi gör idag. Peak Oil har vi lagt bakom oss, och priset framöver kan bara gå åt ett håll. Och hur duktig vi än kommer bli på att tillverka el, varför ska den "slösas" på att åka ingenstans till ingen nytta, egentligen? För det är ju som du säger, att förr i tiden gick vi till Biblioteket för att få kunskap, idag surfar vi upp det på nätet. Ganska övertygad om att det här med kunskap och upplevelser kommer att gå igenom ungefär samma transformering. Om kanske bara i annan form ( sitta hemma i soffan och se pyramiderna i 3D? Kunna gå omkring i 3D och ta bilder på sig själv framför pyramiderna? ).

    Dom faktiska upplevelserna som vi kommer att nyttja, kommer att ligga BETYDLIGT fysiskt närmare oss, vilket också är bara bra ur who hälso synpunkt ( panademier, etc ).

    En annan faktor är att persontransporterna i framtiden förmodligen kommer vara mycket mer inriktade på nytto transporter, vilket jag personligen tror, bla kommer innebära att det blir deffenitivt mycket mer tåg. Och absolut mycket mindre flyg. Tiden kommer att ta längre, men miljöpåverkan så otroligt mycket mindre. För dom som absolut nu måste resa.  Och i takt med att tiden blir mer och mer bristvara, kommer man bara av den anlednignen att inte hinna resa lika långt.

    Som jag ser det, ligger vi bara FÖRE vår tid ;)
  • Jesper f
    Thursday skrev 2010-10-12 21:54:10 följande:
    Nu vill jag inte påstå att jag är någon "reseälskare", snarare tvärtom. Jag gillar också min egen säng, min egen kudde och mina invanda rutiner. Men det som framstår som lite udda eller ovanligt när man deklarerar att man inte kan tänka sig att resa någonstans någonsin är väl att hz så stort trygghetsbehov/vara en sådan utpräglad vanemänniska. Lite som att vägra att gå på bio på en tisdag "för det gör vi på lördagar", att vägra att följa med vännerna på spa "för jag kan inte sova borta"... som vuxen förutsätts man nog att ha kommit över det där lite grann, och kunna t.ex. prioritera ned bekvämlighet någon gång då och då för att istället få uppleva något annat spännande och intressant. Och skulle man då påstå att "det finns ingenting på ett avstånd över 10 mil från min ytterdörr som kan anses vara spännande och intressant... då framstår man nog lätt som lite inskränkt och i verkligt behov av att vidga sina vyer.
    Om man nu rest halva världen runt, för att komma till insikt om att man faktiskt trivs bättre hemma. Hur skulle det på något sätt kunna vara inskränkt och i behov av att vidga sina vyer? Med exakt samma logik, innebär ju det att alla som far kors å tvårs, tvärtom skulle behöva vara hemma, för att förstå att livet är här hemma och nu, inte ute i världen. Blir ju lika "knepigt". I det här fallet handlar det ju inte om människor som INTE rest i överhuvudtaget.

    Jag anser inte att det är OK att tvinga människor till saker dom verkligen inte vill, och vill man inte resa ska det vara lika OK som andra valet. Och det är väll lite det tråden handlar om, att det är ju inte det.

    För 20 år sen var man UFO om man inte campade/hade sommarstuga. Nu är man UFO om man inte årligen reser till Ön Pukka Pukka, lever i hyddor, äter stekta gräshoppor och flyger i gammalt Iljusinplan från 67 i extra trånga charter säten. Självplågeri har väll förekommit i alla tider, men att närmast pådyvla det på andra, är väll ändå att gå över gränsen?
  • Jesper f
    Thursday skrev 2010-10-12 22:13:29 följande:
    Alla val är okej, det betyder inte att de inte framstår som udda eller ovanliga. Man kan ju hävda att den som har valt en mer ovanlig livsstil, eller hävdar en ovanlig åsikt aldrig borde ifrågasättas, men tycker vi verkligen det? Jag kan också ställa mig frågande till hur man uttrycker sig om man upplever sig som så oerhört ifrågasätt och närmast kränkt. Jag har varit på två charterresor i mitt liv, och har inga ambitioner att göra om det. Jag har inte varit längre bort än Tyskland och England de senaste 7-8 åren och har inga omedelbara planer på att bege mig längre bort än så. Och aldrig har jag upplevt att någon ifrågasatt mig på grund av detta.

    Men bortsett från det så är det självklart så att ens motiv bakom resonamnget har betydelse. Har man nu rest en del, upplevt det som man varit sugen på och nu som nybliven pensionär ägnar sig åt annat så framstår ju inte det som speciellt märkligt. Har man däremot åkt Ålandsbåten som 12-åring och som 25åring deklarerar att det minsann inte finns minsta lilla grej bortom landskapsgränsen som man skulle kunna vara intresserad av att uppleva, ja då måste jag faktiskt vidhålla att det är inskränkt.
    Det spelar ju ingen roll hur udda eller ovanliga dom än nu må vara, är dom inom ramen för vad som är personlig val, och på intet sätt skadar andra, eller är olagliga. Vad är rätten för någon annan att ifrågasätta det? Är väll snarare frågan hur individen som ifrågasätter från första början har blivit uppfostrad, skulle jag vilja säga. Och det är ju inte i uttrycket, eftersom man som icke-resenär oftast inte hinner svara mer än "vart hemma", innan den närmast religösa indoktreneringen av resandets guda-upplyftande förmågor ska prackas på en. Varför ska det vara "normala" normen, och inget att ifrågasätta? Jag förstår inte den logiken. Jag skulle vilja påstå att detta är ett ganska TYPISKT svenskt problem, där den duktiga ska fostra. Storebror kommer och tar ihanden. Dumheter, är vad jag skulle vilja kalla det för. Låt var och en göra som dom vill, är det bra med den saken. Jag tror att varenda nykterist, eller vegitarian, som någonsin vart med i ett socialt sammanhang runt ett bord, förstår den här problematiken ganska enkelt.

    Sen tycker jag att det är ganska stor skillnad på att säga att man inte tycker om att resa, gentemot att deklarera att det inte finns något som skulle vara intressant att se någon annanstans. Men hur många av dessa "fantaster", har vandrat i Abisko nationalpark, Slagit golfboll i treriksröset, åkt genom glasriket i Småland, eller för den delen åkt på Österlen för att betrakta Svenska fisk-rökeri näringen? i 9 fall av 10, brukar långtbortistan fantasterna stå som ufon, och inte begripa någonting av det man pratar om, för dom har aldrig vart där. Och där kan vi prata om behov av att vidga sina egna vyer. Dom lever faktiskt i det landet, och ska värka för hela landets bästa, delta i val för hela riket osv. Och dom hittar inte längre än till närmaste flygplats? Sorgligt, egentligen.

    Nu kanske jag är "välsignad" ur den aspekten att jag är berest, både inom och utom landet, men jag kan inte påstå att det finns särskilt många resor som jag helst inte skulle strukit på schemat, för att få stanna hemma istället. Där jag trivs. Och känner spontant inget behov alls av att åka vare sig till Tjotahejti eller Bulderistan. Och i min värld är det absolut inget konstigt. Och om folk istället för att jobba ihjäl sig för att betala en resa, förkortade arbetstiden och istället spenderade den med varandra, skulle både skillsmässo statistiken och antalet barn som hamnar illa, minska radikalt. Det säger rena logiken. Men det är det däremot inte så många som talar om.
Svar på tråden Jag tycker inte om att resa - finns det fler som jag?