Inlägg från: saltflingan |Visa alla inlägg
  • saltflingan

    Hur tidigt är det möjligt att göra ultraljud?

    Tycker du ska vänta till v 8-9 innan du gör vul för att få ett riktigt resultat och slippa oroa dig.

    När jag väntade sonen hade jag kraftiga magsmärtor och bruna flytningar så då fick vi göra vul på akuten i v 5+6 och då såg man ett hjärta slå.

    Denna graviditet skulle jag få komma och göra vul redan i v 5-6 eftersom jag nyligen haft ett x och de ville kolla så att det inte satt sig fel denna gång med. Hade vul bokat till 5+5, men började blöda redan i 5+1. På det vulet såg man bara en oregelbunden hinnsäck och en trasig hinnsäck. De sa att det troligen var ett pågående mf. Fick tid en vecka senare och fick exakt samma svar. Det var först veckan efter det som man såg en hinnsäck med aktivitet (då i v 8). Den ena tvillingen blödde jag ut under 6 veckor, men den som stannade var okej senaste på kub i v 13. Det var enormt påfrestande att vecka efter vecka få dåliga besked och inte veta när man skulle sluta blöda.

    Därför tycker jag att du ska vänta lite extra just för att slippa den stress som det kan innebära att kolla för tidigt.

  • saltflingan
    Anonym skrev 2010-10-19 00:05:03 följande:
    Sitter här och funderar lite...
    Man kan ju inte veta exakt vilken vecka man är i och då kan det ju hända att man gör ett ultraljud för tidigt... Om jag får en tid när jag förmodas vara i t.ex vecka 8 så kanske jag bara är i vecka 6 och då kanske man inte ser något och då kommer man ju bli superorolig...

    Hur brukar barnmorska/läkare resonera kring detta?
    Ja så kan det bli om man utgår från senaste mensen och man inte har en cykel som följer normen (28 dagar och 14 dags lutealfas). Men har du koll på din äl så blir problemet mindre. Foster växer väldigt olika så även om man vet exakt när man hade äl eller fick ett ägg inplanterat så kan det diffa flera dagar. Men om du bokar in dig i v 8-9 så borde det inte vara några problem. Och vill du vara på den säkra sidan så ta i v 10 istället då. 

    Vilken vecka är du i nu?
Svar på tråden Hur tidigt är det möjligt att göra ultraljud?