• EmilieC

    Studiebidraget - vad ska det täcka?

    Jag tycker att det är förälderns ansvar att se till att sitt barn har mat, kläder och det viktigaste tills den dagen barnet gått ut skolan och kan skaffa jobb. Nöjen och sånt, kan studiebidraget gå till. Men blir jävligt irriterad på föräldrar som inte betalar KLÄDER till sina barn, nu menar inte jag att barnet ska gå och köpa nya kläder varje vecka eller köpa den dyraste tröjan som finns. Men det är för mig en självklarhet att man ska se till att sina barn har kläder liksom? 1050 :- räcker inte till kläder + nöjen. Det är sjukt lite pengar...

  • EmilieC

    Då måste väll jag ha jävligt tur då, eftersom mina föräldrar betalar mina kläder tills den dagen jag gått ut gymnasiet!

    Liksom varför skaffar man barn, om man inte ens tänker ge dom kläder som dom kan ta på sig? Herregud...

    Jag älskar mina föräldrar Hjärta vilken tur jag har som har dom!

  • EmilieC

    Jag kan handskas med pengar, jag köper väldigt sällan dyra saker och försöker snåla på mina 1050 :- för att kunna köpa/göra saker. Men jag får faktiskt SNÅLA för att mina pengar ska räcka en hel månad, tro det eller ej.
    Och jag är väldigt glad att mina föräldrar ställer upp och betalar mina kläder, när jag behöver handla nya kläder. Vilket jag inte ens gör varje månad om det är de ni tror? Sist jag köpte kläder var i somras för ett present kort jag fick av min faster. Men skulle jag behöva något nu, t.ex en tjocktröja eftersom det börjar bli kallt, så skulle jag få den av mina föräldrar. Och jag tycker ärligt talat inte att det är nå fel alls, eller att jag är bortskämd för att min mamma eller pappa betalar mina kläder.

  • EmilieC
    Anonym (rådvill) skrev 2010-11-12 17:03:06 följande:
    Även om vi har gott om pengar i det stora hela så skulle inte ens jag lägga 10 500 kr per år på nöjen och ska jag då summera hela familjen som då är 6 personer och ska då samtliga lägga lika mkt pengar, för rättvist ska det vara, så blir det 63 000 kr på ett år, menar du att det är rimligt?

    Tror inte att det finns någon "normal" familj som skulle lägga det på nöjesliv och sen kläder utöver det =)
    Okej då är väll min familj + väldigt många av mina vänners familjer "onormala" då som betalar sina barns kläder.
    M Y L F skrev 2010-11-12 17:24:19 följande:
    Sjukt lite pengar? Ja om man springer på bio ett par gånger i veckan och köper jeans för över 1000 kr varje månad så är det lite pengar.

    Jag som är vuxen köper inte kläder för 1000 kr i månaden. Jag kanske köper 1-2 dyra jeans om året och på det så köper jag billigare tröjor och t-shirtar osv. Kanske landar på en 5000 kr på ett år i klädväg. Då skulle jag med andra ord ha runt 500 kr i månaden till annat. 

    Sedan är vi flera som är överens om att vinterkläder som jackor och skor och kanske något extra plagg då och då är ok att köpa som förälder. Man fyller ju år och det är jul och då kan man ju önska sig dem där dyra märkes jeansen eller pengar osv...

    Min son som är 14 år extra jobbar så han får ju extra pengar där också. Vill man ha mer pengar så får man jobba för dem. 
    Okej, men jag går aldrig på bio/krogen/övrigt eller köper jeans för 1000 :- varje månad. Men ändå så räcker inte pengarna. Om man delar 1000 kr på 30 dagar blir det 35 :- per dag. Och jag tycker att om man lever på 35 :- per dag så är det inte alls mycket.
    Jag köper inte heller kläder för 1000 kr månaden, och det tycker inte jag att man ska heller. Men jag tycker ändå att det är förälderns ansvar att se till att sitt barn har: mat, kläder och hygienartiklar.
    Jesper f skrev 2010-11-12 17:42:19 följande:
    Men då är det väll kanske dags att introducera möjligheten till extra jobb, på egen hand, för att tjäna in dom pengarna som då behövs för att kunna spendera med pengar på nöjen osv? För summan om 1050:- FINNS mån att hantera klädinköp. Absolut inget lyx, men det räcker till det grundläggande. Då får man väll som förälder snarare hjälpa sitt barn att lära sig att handa på förhand, dvs när det är reor, utförsäljningar osv.

    Det är i sig inget fel att som förälder att bidra vid större klädinköp, MEN, jag personligen anser att det finns en viktig princip i att resurser från studie bidraget OCKSÅ ska gå, för att få ett värde på saker och ting. Och det finns ju faktiskt också föräldrar som inte själva har råd att bidra med pengar, och som OCKSÅ lever på samma summa pengar för klädinköp per månad. Och dom går inte heller utan ändan bar.
    Jag & mina föräldrar tycker att det är förälderns ansvar att se till att sitt barn har: MAT, KLÄDER & HYGIENARTIKLAR. Ska man ha ett par skor varje månad för 900 :- eller flera nya tröjor varje månad, då får man skaffa dom pengarna själva. Men att se till att sitt barn får nya kläder då och då, tycker inte vi i min familj att det är nå fel med i alla fall!
    GrodanHopp skrev 2010-11-13 01:03:08 följande:
    EmelieC: Föräldrarna kanske vill lära sina barn att både handskas med pengar, samt lära dom värdet av pengar?? O de innan ungen flyttar hemifrån o skuldsätter sig för att de inte kan sköta sin ekonomi.
    Dessutom så är 1050 en jävligt stor fickpeng!!
    Jag kan som sagt handskas med pengar, trots att mina föräldrar betalar mina kläder? Jag snålar för fan med mitt studie bidrag. Köper bara det allra viktigaste, går aldrig ut med vänner och hittar på nå kul som kostar pengar, men ändå så räcker inte studiebidraget till att köpa kläder. Inte för att jag behöver köpa kläder varje månad, men ändå... Det räcker inte.
Svar på tråden Studiebidraget - vad ska det täcka?