• nena25

    Har du tillräckliga kunskaper om hur barn med ADHD och Autism reagerar i vissa situationer som får dig att tänka på lata föräldrar och dålig uppfostran?

    Vår son är snart 6 år och har atypiskt autism med försenat språk, ev lutar det åt asberger-hållet. han har även en ganska gäll, hög och lite "pipig" röst som förmodligen tillhör autismen. Han har haft sin diagnos sedan slutet av 2008. Så han var tidig att få den diagnosen. Vi har haft otrolig hjälp av dagis och speciellt en pedagog som "fångade" upp sonens problem och tog dem på allvar. Hon är även hans resurs nu och kommer även att följa honom det första halvåret när han börjar förskoleklass till hösten.

    För oss som föräldrar har det tagit lång tid att hitta ord till att förklara för nära vänner varför vår son reagerar som han gör i vissa situationer och inte alls är ouppfostrad, det är bara lite svårare att nå fram till honom.Han har problem med ögonkontakten och impulskontroll, uppmärksamhet och att lyssna och behöver förberedelse när vi ska göra saker mm. När vi ska göra större saker som tex att åka på semester, tåg, åka på nya ställen, läkarbesök mm behöver han bildberättelser. Då ritar jag och/eller hittar bilder på nätet om vad vi ska göra, vilka vi ska träffa, när och vilken ordning det blir. Det funkar jättebra för honom. Då blir det inte en "katastrof i honom".

    Vår son har hitills inte lagt sig på golvet i en affär och skrikigt, men när vi ska bryta upp och byta aktivitet (tex gå hem från bekanta/kompisar/lekparker mm) DÅ...blir det problem oftast....skrik och arg som ett bi och det går inte att nå fram till honom. Funkar inget annat så är det bara att tacka för sig och bära ut honom till bilen.Just denna grej har vi först nu förklarat för våra närmaste vänner (eftersom han bara har atypisk autism så märks det inte så jättemycket, bara i vissa situationer) Känns helt underbart att inte behöva känna sig som en "dålig" förälder som inte kan uppfostra sitt barn, det har faktiskt kännts så ibland trots att man vet varför det är som det är)
    Har inte läst igenom hela tråden men känns skönt att man inte är ensam om detta  Glad

Svar på tråden Har du tillräckliga kunskaper om hur barn med ADHD och Autism reagerar i vissa situationer som får dig att tänka på lata föräldrar och dålig uppfostran?