Inlägg från: vampyria2 |Visa alla inlägg
  • vampyria2

    Ställ dina frågor till Lotta och Stefan.

    Har ni några bra tipps på hur man får ett äldre barn/tonåring att acceptera sina diagnoser, är ju en fördel om de gör det för att kunna jobba med det som hon har problem med.
    Hon var 15 när hon fick sina diagnoser och det har gått 1½ år nu och hon tok vägrar att acceptera att hon har några som helst svårigheter.
    Hon har fått börja i en AS klass men är jätte arg för hon tycker inte att hon passar in där efter som hon inte har några problem.
    Är så ledsen för jag förstår ju att det är jätte jobbigt för henne och vill inte pressa för mycket samtidigt så måste hon ju förstå sina funktionshinder, hon vägrar även att läsa något som handrar om ADHD eller asperger så hon har ingen som helst kunskap om dem heller.
     

  • vampyria2
    Jobb Lotta Abrahamsson skrev 2010-11-21 14:51:13 följande:
    Nej, det behövs MYCKET mer. 70-80% av alla barn med ADHD och en uppförandestörning löper risk att landa i missbruk, psykiatri och kriminalitet.
    6 av 10 skolbarn med Aspergers syndrom har ingen fungerande skolgång!!!

    Det behövs MYCKET mer kunskap ute i skolorna om detta. Framför allt om fubktionsnedsättningarna i sig, fungerande metoder men också om STYRORNA. För de finns också.

    Om man ser det i ett längre perspektiv så är ADHD eller Autismspektrumtillstånd inte nödvändigtvis sjukt i sig sjäv alls. Dt ÄR inga sjukdomar i den bemärkelsen att man kan bli botad. Man kan inte få dessa diagnoser utav en uppfostran utan de är främst biologiskt nedärvda funktionsnedstättningar.  De kan vara stora tillgångar också. Men det KAN BLI mycket sjukt när man inte förstår varandra människor emellan.

    Men ska man vara lite positiv så har det hänt ENORMT mycket på 10 år och kunskapen ökar ute i skolorna hela tiden faktiskt..:)

    Mvh
    LottaAbrahamsson
    Nått som förvånar mig är att inte alla lärare både i förskolan och i grundskolan har nån form av utbildning och kunskap om diagnoserna, de är ju oftast dem som kan hjälpa oss föräldrar att få en utredning till barnen.
    Jag har tjatat om en utredning till min dotter sen hon var 4 år, varje år har jag bett om en men lärarna har bara sagt "men hon är så söt hon behöver bara växa på sig" sen att hon hade en massa utbrott och inte fixade det sociala det struntade de i. Som sag sen 11 år senare så får hon en trippel diagnos, ADHD, asperger och tourettes...hur tusan kunnde så många lärare missa det, har varit ganska många under dessa 11 år. 
  • vampyria2
    Jobb Lotta Abrahamsson skrev 2010-11-21 15:11:38 följande:
    Prata om hennes styrkor och svårigheter bara. Försök undvika diagnosnamnet om du kan. Det kan vara som en röd flagg och speciellt i tonåren. Positivt är om hon får möjlighet att träffa andra med samma dagnos som är ganska lika just henne eller ännu mer välfungerande. Då blir inte diagnosen lika läskig kanske.

    Jag brukar säga att det finns väl ingen tonåring som egentligen VILL ha en diagnos. Man vill vara som alla andra. Det ville jag med, ändå tills jag var 39 år hävdade jag att så nog var fallet också, och försökte och försökte men det gick ju tyvärr inget vidare. Det viktigaste är att hon får en självkännedom om vem HON är. Så att hon har något att utgå ifrån när hon ska jämföra sig med andra. DET är viktigt och att ha självförtroende nog att få vara just den HON är. (Självförtroende krävs också om man ska slipa lite på sina mindre begåvade områden...)

    Säg att hon är BRA precis som hon är en gång i veckan. Man kommer långt med det....
    Jag blev VD och fick skriva en bok och ha fullsatt på mina föreläsningar, Caroline af Ugglas blev fantastiskt framgångsrik på sitt sätt (jag sjunger förresten i hennes kör fast det har hon igen aning om för det gör HUNDRATALS).

    Vi är ALLA bra precis som vi är. Vi gör påtagligt ofta vårt bästa och så gott vi kan. Det får faktiskt räcka!!!

    Med vänlig hälsning
    Lotta Abrahamsson
    Tack så mycket för ditt underbara svar du fick mig att tänka till ordentligt, helt rätt att det viktigaste är att hon får en kännedom om vem hon är, inte att hon har en diagnos Drömmer  Jag säger ofta till henne att hon är underbar som hon är och hon tycker om sig själv som tur är
    Jag hade inte en aning om att Caroline hade diagnoser, är både min och dotterns stora idol så det är verkligen nått jag ska berätta för henne  
Svar på tråden Ställ dina frågor till Lotta och Stefan.