Inlägg från: Sharleene |Visa alla inlägg
  • Sharleene

    Ställ dina frågor till Lotta och Stefan.

    Halloj halloj, trevligt att nu kunna ha möjlighet att ställa dessa frågor direkt till er

    Jag har nog kanske en liten svår fråga, men när på ett ungefär brukar man kunna ha skäliga misstankar om adhd? För just när marnen är yngre än 6 år är det ju vanligt med trotsperioder av olika slag, och hur kan man på bästa sätt avgöra som förälder om detta rör sig om vanlig trots eller något annat?
    Sedan undrar jag även, språkstörningar av olika slag är detta även något som kan ses som ett sammanband till adhd?
    Är jätte dålig på dessa diagnoser så uppskattar svar :)


  • Sharleene
    Jobb Lotta Abrahamsson skrev 2010-11-21 14:32:40 följande:
    Språkstörning är en diagnos i sig men kan ibland också vara en del av en atismspektrumdiagnos.
    Samsjukligheten mellan autismspektrumdiagnoser och ADHD är i sig också jättehög. Idag diagnosticerar man barn långt tidigare än 6 år. Jag rekommenderar dig att kontakta ett neuropsykiatriskt utredningsteam för barn och höra med de hur ni går tillväga där just du bor. Alla barn som utreds har inte diagnos. Ibland brukar jag säga att är man tveksam så kan man ju utesluta det iallafall. Många saker kan ge samma symptom men handlar det om både en språkströning, hyperaktivitet och impulsivitet, trots och om barnet verkar frånvarande frå och till så bör man nog utreda detta och gärna innan skolåldern dessutom. Vi vet att tidig intensiv träning har god evidens.
    Det viktiga är väl att ta reda på vad det kan bero på, oavsett namn. Så man vet vad man ska göra ifall och speciellt om barnet har negativa konsekvenser av sitt beteende....

    Mvh
    Lotta
    Tack snälla för svar
    Min son är aldrig frånvarande eller så, ibland lite små hyper och busig, är inne i en trotsperiod. Och ja jämför man med mig när jag var liten är vi väldns lika och jag har ingen sådan diagnos.
    Där emot kanske det låter lite dumt nu men på min sons pappas sida så hade sonens pappas bror autism.
    Vad jag vet så är ju inte detta något som går i arv, men kan man ha större benägenhet att själv drabbas om någon i familjen har detta?
    Är som sakt inte kunnig alls i detta ämne.
Svar på tråden Ställ dina frågor till Lotta och Stefan.