• mclo

    Ovanlig kromosomavvikelse

    glad i kvadrat skrev 2011-02-04 10:23:43 följande:
    Efter att ha varit hemma med barnen tills de var 14 månader är nu min man pappaledig. När han jobbade jobbade han 75% och nu jobbar jag 75%. Jag tror att när barnen börjar på förskola och min man börjar jobba även han i augusti så kommer vi båda att jobba deltid, fast kanske mer än 75%. Annars kommer vi inte att hinna med alla läkarbesök och habiliteringsgrejer.

    Både min man och jag har ganska flexibla arbetstider. Vi kan flexa in och ut inom rimliga tider och kan styra vårt arbete ganska bra på det sättet. Jag jobbar tex. lite mer än 75% per dag och samlar på mig flextid som jag använder när jag följer med på läkarbesök osv. I vårt vårdbidragsbeslut står det att vi inte får ta tillfällig föräldrapenning för besök inom sjukvården så då måste jag ju flexa. Däremot står det inget om habiliteringen, för det anser jag inte vara "sjukvård" i ordets rätta bemärkelse. Så där borde jag nog kunna ta tillfällig föräldrapenning istället för att flexa. Det gäller bara att orka börja nysta i det hela...

    Den 18/2 ska jag (förhoppningsvis om det inte är fullbokat) gå på en temahalvdag som heter "Ovanliga små kromosomavvikelser". Ska bli jättespännande! Jag har också försökt - med ljus och lykta - att hitta någon mer familj i Sverige vars barn har L:s avvikelse - men inte lyckats. Enligt hab i Stockholm gör de inventeringar varje år av alla barn med ovanliga diagnoser - och de har ingen med T8M. Konstigt... Enligt all info jag har fått så ska det finnas 15 barn i Sverige med T8M. Var bor de?!? Eller är alla andra barn så friska att de inte behöver hab?
    Är du medlem på Unique?
    När man blir medlem där skickar dom ut papper om ens barns kromosomavvikelse, vilka barn som har liknande avvikelser och vart dom bor.
  • mclo

    Är det någon här som bor i närheten av Örebro?

    Nu är Leos inskolning klar, och nu i veckan var första gången han var utan mig.
    Känns så himla härligt att det har gått bra nu går han där 3 dagar i veckan.
    Han fick inte någon resurs för Rektorn men dom tog in en extra personal som alltid ska vara med när Leo är där.
    Så nu äntligen kan jag lugna ner mig och andas ut.


  • mclo
    salkert skrev 2011-02-18 22:10:37 följande:
    Här nu så här sent hittade jag hit, så får se om jag får hoppa in i tråden men är mamma till Minna med deletion 13 q21.31 - q31.1
    Minna fick diagnosen i sommras pga otroligt sen utveckling med grovmotoriken, sen med tal och massa andra saker som spelade in.
    Klart du får gumman :)
  • mclo

    Miss79:
    Den extra personalen är där för att dom ska ha koll på han då han ibland har slutat andas.

    Han ska egentligen ha extra stöd för att få hjälp med kommunikationen och få den träningen han behöver på dagis, då han är väldigt sen i utvecklingen, kan inte sitta själv mm.  
    Tog upp med personalen att dom måste ha en som kan stödtecken och hoppas att dom skickat den fröken som har ansvaret på utbildningen.
    Igår hade som iallafall tagit ut tecken på papper.
    Den extra personalen är där för att dom ska ha koll på han då han ibland har slutat andas.

    Barnen på dagis ser han som en liten bebis som bara kryper/ålar omkring.


  • mclo

    Okej :/  Vart ligger Leo på den då? Är det en normal eller mittemellan? Vad betyder Mb egentligen? Jag har aldrig fått något av det förklarat för mig :/
    Kanske kan kontakta läkaren på USÖ och se om dom kan ha någon sånn föreläsning här också.


  • mclo
    Liljorna skrev 2011-02-19 10:55:10 följande:
    ja eftersom jag inte har någon koll på detta med kromosomavikelse och de olika benämningarna så undrar jag lite hur era respektive läkare kom fram till att det var just dessa avvikelser och vad betyder  Mb?
    min dotter har helt okänd diagnos, ingen har en susning om något, kanske man ska be läkaren tittaa på dessa typer av kromosomavvikelser... Berätta gärna!
    När sonen var 4 dagar sökte dom efter avvikelser men hittade ingen, några månader efter så sökte dom igen med fish och array.
    Har för mig att det är det ovanligaste avvikelserna.
  • mclo
    tassi84 skrev 2011-02-26 23:29:43 följande:

    Vi bor i karlstad! 7 mil från örebro, brukar vara där och shoppa ibland! vore kul att träffas :)


    Okej, ja det hade varit riktigt skoj :)
  • mclo
    Miss79 skrev 2011-03-23 08:33:52 följande:
    TACK alla för att tummar och tår. Det värmer verkligen.

    Beslutet igår blev att visst barnläkaren ska skicka en remiss till barnhab MEN hon har fått tillbaka många som hon definitivt ansett skulle behöva komma dit. Så alltså en lite antydan att "förvänta er inte att de kommer ta sig an er", och "tro inte att ett bartteri av hjälp kommer uppenbara sig bara för att ni kommer dit".

    Sen ska vi samla till konferens med dagispersonal, rektor, kommunens stödenhet och logoped för att göra nån form av handlingsplan på dagis. Fick reda på att dagis nu bestämt att de vill ha en resurs så det ska väl dras igång och ansökas för. Och barnläkaren tog på sig ANSVARET att sammla för detta....innebär det att jag INTE behöver fixa !!!??? Så skönt om det nu kan fungera effektivt. Bävar lite för den konferensen, så många inblandade där man dessutom ska hållas sig samlad. Laddar för det.

    2 timmar till  nästa möte och det med genetikern på Sahlgrenska.

    Mrs West: Hur många dar är det kvar nu till småsyskon? Håller tummarna för det!

    Kram
    Skriver du upp salkert på listan också?
    Salkert har en dotter med 13q deletionssyndrom 13q (q21-31)
Svar på tråden Ovanlig kromosomavvikelse