• mclo

    Ovanlig kromosomavvikelse

    Har en son som är född med en ovanlig kromosomavvikelse och hjärnskada.
    I sverige är det två som har denna.
    Vi har kämpat med vikten och nu när han är 16 månader så väger han 9855 och är 75cm.

    Vid förlossningen så fick jag höra att jag hade en frisk och fin son vilket ändrades väldigt hastigt då han vid 4 dagar fick komma akut till neonatalen då läkarna trodde att han hade hjärtfel.
    Vi fick diagnosen då sonen var 7-8 månader.


  • mclo

    Nu är det snart dags för sonen att börja på dagis men vet inte längre om jag vill att han ska gå på dagis längre!
    Träffade rektorn och pratade med henne om sonens problem och att han har en mycket ovanlig kromosomavvikelse.
    Sa att det var viktigt att han fick en resurspersonal direkt då han börjar, fick till svar att dom inte tänker ta in någon resurs personal utan bara förstärka personalgruppen, vilket innebär att dom inte kommer ha koll på sonen så bra.
    Ska nu försöka ta kontakt med assistansia och kolla om jag kan få ett möte med dom och se om han kan få en ass istället.


  • mclo

    Ja det är verkligen olika för varje barn, sonen är 16 månader är ca 9 månader i sin utveckling, och kan inte kommunicera med något ord, vill han komma upp i famnen drar han i byxbenet mer än så är det inte.
    Ska försöka kontakta tjejen på kommunen som har hand om placeringar och ska även träffa en läkare på måndag så han får skriva ett intyg att han behöver hjälp.


  • mclo
    carolinasfam:
    Välkommen och grattis till sonen!
    -------------------------------------------------------------------------------

    Jag var iväg till läkaren med sonen idag för att prata om lite saker jag var orolig för men det blev ju ändå inte så mycket snack från den läkaren.
    Fick iallafall reda på att det inte var något fel på hans ben (han kollade inte), men frågade om det kan bero på matstolen.
    Fick ett glatt besked iallafall och det var att han var propertionelig, han var idag 75cm lång och vägde 9600g.
    Så än är det inte dags att börja med sprutor till han vilket jag oroat mig för ett tag!
    Men han är fortfarande väldigt sen i sin utveckling, kan inte sitta riktigt än.
    Men kampen fortsätter och jag ger inte upp det tränas varje dag för att han ska få upp styrkan i kroppen.
    Även kampen med olika myndigheter fortsätter!

    Att få läsa om er mammor som skriver om era fina och unika barn stärker mig verkligen och nu känner jag mig inte ensam längre i situationen!
    Styrkekramar till er ALLA!!
  • mclo
    Miss79 skrev 2010-12-14 20:11:52 följande:
    Leosmamma: Du är duktig som kämpar vidare. Skam den som ger sig heter det ju. Man får väl glädjas åt de små framstegen. Men har verkar växa ganska bra ändå för att vara 1½år, eller?

    Vi var hos tillväxtdoktorn idag...och till min besvikelse har vi INTE passerat 10kg gränsen riktigt, 9 950g och 80,9cm. Så 50g upp sista månaden.  Vi fick träffa en annan doktor idag, en som egentligen är pensionerad och äntligen en som kan något. Han var så otroligt grundlig och berättade noga om tillväxtsbehandling och tog sig tid. Långt ifrån vad våran ordinareie doktor (som från och med nu är utbytt ) har gjort. Det var skönt att få pratat om tillväxten ordentligt. Det är ju till stor del antagligen kromosom avvikelsen som ger hennes dåliga tillväxt. Men det behandlar absolut inte före 4 års ålder, bestämmelser högre upp ifrån vad jag förstod. Hur är det med er som behandlar, NÄR började ni? Har det FUNGERAT? Vår tjej har ju alla hormonerna fullt normala men det blir ju aktuellt iallafall för att försöka öka på hennes slutliga längd med några centimeter. Så nu ska vi faktiskt inte tillbaka dit förrän om ett år då behandlingen ska diskuteras. Fram till dess får vi gå på barnmedicin för att hålla lite koll på tillväxten och de är även dem som jobbar vidare med utvecklingen och habiliteringen. Vår läkare idag sa att man får ju absolut göra en ordentlig utredning inan skolstart iallafall, han tyckte inte att hon verkade så påverkad av avvikelsen utan verkar klarar sig bra. Men vi ser ju skillnader vad gäller inlärning och tal helt klart.

    Ragatan: Jag håller fullständigt med "Glad i kvadarat" om alla kloka ord du skriver, det värmer och stärker. Du har ju kommit ut lite på andra sidan och det är så skönt att höra hur du ser på det. Tack för att du delar med dig!

    Ska surfa vidare ett tag!
    Kram på er 
    Ja det är bara och kämpa på och det är ju riktigt bra att man är envis!
    Vi pratade om sprutor och läkaren sa att dom ska hålla koll på utvecklingen och saktar den ner mycket så blir det nog att börja med det sen.
    Leo ligger just nu längst ner på kurvan på alla mått men läkaren tyckte ändå att det såg bra ut.
    Men blev ganska chockad över en sak han sa, berättade att det bara fanns 2 i sverige som hade avvikelsen och fick då höra " Ja vi väntar ju bara på att få upptäcka mer!"

    Min systerson fick ju sprutor varje morgon och man märkte en enorm förbättring.
  • mclo

    Jag fick reda på att sonen hade 13q deletion då han var 7 månader.
    Vi hade bott på sjukhus fram och tillbaka under hans första månader då han inte gick upp i vikt som han skulle,
    och han kunde inte äta själv den första tiden och väldigt dålig på att syresätta sig.


  • mclo

    L är inte så stor än men än så länge kan han:
    Vinka
    klappa händerna
    krypa
    klättra upp i sängen (ligger på golvet)
    Dela med sig av saker.
    Han försöker få fram ord, men nu kommer det bara pvö och ja liknande.
    Till för ett tag sen kände jag att det var så orättvist att L skulle drabbas, när han fick diagnosen fanns det ingen i sverige som hade den.
    Ibland har det känts så otroligt jobbigt att se andra "friska" barn att dom kan springa prata och ja det mesta.
    Men nu när det snart gått 1 år sen vi fick diagnosen så har jag äntligen kunnat accepterat och börjat smälta det.
    Nu lever jag för dagen och hoppas bara att han ska få bli stor! (Då han har slutat andas några gånger så finns alltid rädslan där)


  • mclo
    Sophie81 skrev 2011-01-08 14:06:51 följande:
    hej, får man hoppa in i tråden fast ens barn inte fått någon diagnos ännu?Glad
    har tjuvläst här lite ett par dagar och det känns som jag passar in här...
    Har två underbara barn, en son på 2,5år och en dotter på 1år. Min son har alltid varit väldigt liten till växten och är väldigt sen i utvecklingen. Jag förstod ganska snabbt att allt inte var som det skulle men det var först efter 6 månaders kontrollen vi fick kontakt med sjukgymnast (då han har väldigt låg muskeltonus). Sedan sensommaren 2009 har vi kontakt med neuropedistriska på KS och habiliteringen. man har tagit de vanligaste testerna (kromosomtest, DNAtest och muskelsjukdomar etc) men inget har visat något avvikande. Sen har vi legat lite lågt med att utreda vidare då han hela tiden utvecklas. Han började på förskolan i samband med sin 2 års dag i aug -10 och har haft resurs 2 h/dag av totalt 5h/dag. Går bara 15 h/v (3 dgr/v) då jag är föräldraledig med lillasyster. Han är idag 2,5 år och pratar inget. Är ganska nära på att säga "pappa" ibland...inbillar vi oss iafGladlärde sig gå strax efter sin 2 årsdag men går väldigt stapligt. kan inte ställa sig upp själv. Rumphasar på golvet. Förstår en hel del men absolut inte så mycket som han borde för sin ålder. Men han förstår sitt namn, sin syrrans namn och äta, dricka etc. Vi har börjat teckna lite men han gör inga tecken. Väldigt fysisk av sig och vill gärna kramas och pussas.
    I vår skall vi dock göra MR, känns läskigt. Är det ngt ni undersökning som erat barn gått igenom?

    oj, ursäkta för ett långt inlägg men tänkte jag passar på att hoppa in i tråden ordentligt nu när båda sover.
    Leo fick göra MR när han var 1 eller 3 månader.
    Jag fick då veta att han hade en hjärnskada.

    En rolig sak Leo gör är att alltid skratta åt alla skämt som går på tv, och han älskar simpsons :)
  • mclo

    Glömde skriva Leos ålder, han är 1,5 år nu!

    Idag hade vi besök av en specialpedagog, så jag fick ställa frågor kring hur hans utveckling skulle bli och hur jag skulle göra med förskolan och vilka tider som var bra.
    Äntligen fick jag svar på alla mina frågor som jag haft i snart 1,5 år.
    Det var den första personen som tog sig tid till att besvara frågor och även få lite tips om saker.
    Fick även veta idag att jag var anmäld på en kurs för föräldrar i stödtecken, men att dom inte visste när det skulle börja med den, hoppas verkligen att det är snart eftersom att vi måste göra mer och mer tecken med han. 


Svar på tråden Ovanlig kromosomavvikelse