• Anonym (74)

    Så jävla trött på mina kolleger !!!! Jag måste jobba ännu en julafton !!!

    Denise87 skrev 2010-12-07 01:13:13 följande:
    haha jävla trams.. typiskt barnlösa att bara tänka på sig själva.. julen e väl barnens högtid... Det är väl inte mer än rätt att de som faktiskt bidrar till vårt samhälle och föder bsrn som kan försörja oss när vi e gamla o sjuka får lite fördelar. Haha allvarligt va tycker du? Ell litet barn får fira julafton utan mamma eller en tant får fira utan sitt vuxna barn, vad e värst?BYT JOBB vetja
    Jag undrar vad du säger om några år. När dina barn är över 8 år och dina kollegor tar ut föräldraledighet...

    Då kommer du att få jobba julafton varje år och dina barn får sitta ensamma hemma flera julaftnar i rad. Men jag antar att du tycker att det är helt i sin ordning eftersom det viktigaste är att de små barnen får ha sin mamma hemma.
  • Anonym (74)
    Anonym (2) skrev 2010-12-07 18:14:07 följande:
    Och om man ska vara så trångsynt så ska man egentligen fira den 25 för på julafton skulle man inte äta en festmåltid utan på juldagen. Men det har ju ändrats med åren och det har mer eller mindre blivit barnens högtid, pratas mer o mer om det.

    Så då kan ju alla griniga kärringar som måste jobba på julafton fira den på juldagen...fast då har de ju inget o gnälla över.
    Då föreslår jag att du och din familj firar 25:e istället så slipper du reta dig på att andra vill vara lediga på julafton.
  • Anonym (74)
    Eisa skrev 2010-12-07 18:40:21 följande:
    Men det är väl SJÄLVKLART att småbarnsföräldrar ska ha förtur på att vara lediga på julafton. Barnen ÄR viktigast, alltid, inte bara på julafton. Barn vill vara med sina parents på jul.
    Det går precis lika bra för barnfamiljer att fira jul på ett annat datum. Det är inte bara barnlösa som kan fira andra dagar än julafton!
  • Anonym (74)
    Anonym (OH NEEEEJ!!!) skrev 2010-12-08 16:59:48 följande:
    fast jag kan nästan satsa pengar på att chefen kommer bevilja fp över semester i såna lägen där han kan krävas välja mellan dom.

    och som någon sa, semester får man oftast beviljad när alla ansökt, jag har aldrig varit med om ngt annat. i alla fall när det infaller kring någon större helg och så. vill man vara ledig mitt på hösten tex brukar man få det men jul och sånt kan man inte få beviljat förrän två månader innan (på mitt jobb alltså, kan ju variera mkt). och då går ju fp föra ändå.

    vad exakt kräva för att neka, nån som vet?
    Om jag vore chef på ett sånt här ställe så skulle jag nog se till att bevilja julsemestern redan på våren (i samband med sommarsemester-beviljningen). Sedan så skulle jag informera alla fp-sökare om att det redan är minimal bemanning under julen pga alla som fått semester, och att det därmed inte går att bevilja någon mer ledighet.

    Dessutom har man bara rätt att få ut fp ett visst antal gånger per år, och jag kan ge mig den på att rätt många av de som utnyttjar systemet redan har tagit ut fp under tex påsk och sommar. Så de kanske inte ens har rätt att ta ut fler perioder.
  • Anonym (74)
    Gurkburk skrev 2010-12-09 14:28:22 följande:
    Föräldraledighetslagen. Du kan bl.a. hitta information på Försäkringskassans hemsida där det står så här:
    Du kan fördela ledigheten på flera perioder

    Du har rätt att ta ut en sammanhängande ledighet eller att dela upp ledigheten på högst tre perioder varje kalenderår. Om du och din arbetsgivare är överens kan du dela upp ledigheten på fler perioder.


    Det här kan ställa till det för de som vill vara föräldralediga en dag i veckan, det blir ju 52 perioder på ett år och därmed kan arbetsgivaren neka.
  • Anonym (74)
    Okändgäst skrev 2010-12-09 12:51:56 följande:
    Tror inte det spelar nån roll ifall du har bviljat semester innan, har för mig att man kan ta tillbaka det om man säger till i god tid innan.

    Sen undrar jag var det står hur ofta du får ta ut Fl nånstans? Varför skulle det vara begränsat?
    Jo, om jag beviljar julsemester för alla som inte har småbarn så kan jag ju inte i ett senare skede bevilja fp för småbarnsföräldrarna. Då blir bemanningen för liten.
  • Anonym (74)
    Tezz i skrev 2010-12-09 16:50:18 följande:
    Fast fp måste du bevilja om man söker 2 månader innan. Man har rätt att ta ut tre perioder per år (om det inte är fyra)
    Arbetsgivaren får neka om det medför påtaglig störning för verksamheten.
  • Anonym (74)
    Tezz i skrev 2010-12-09 17:33:04 följande:
    Inte fp, om du sökt 2 månader innan. Då får chefen/arbetsgivaren fixa vikarier.
    Jo.

    14 § Arbetstagaren skall samråda med arbetsgivaren om ledighetens förläggning och om andra frågor som rör ledigheten. Om det kan göras utan olägenhet för arbetstagaren, skall denne lägga ledighet som avses i 11 § så att verksamheten hos arbetsgivaren kan fortgå utan påtaglig störning.

    http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19950584.HTM
Svar på tråden Så jävla trött på mina kolleger !!!! Jag måste jobba ännu en julafton !!!