• Rydborg

    Är du rädd för varg?

    Många i den här tråden är väldigt naiva som tror att lodjur och vad ni nu skriver är farligare. Jag antar att det beror på att människan inte vill erkänna att varg är potentiellt farlig då det blir jobbigt för dom som har varg i området att vistas ute.

    Vargar har för det mesta en naturlig respekt för människan och vi är inte bytesdjur #1 men det är naivt att tro att vargar inte kan utgöra ett hot. Människor kommer långt ner på menyn men är flocken hungrig samtidigt som det råder brist på bytesdjur så kan en varg eller flock döda människor i matsyfte, vi består också av kött, ben och fett som övriga djur.

    Bara i Finland har 175 personer dödats av varg mellan tidigt 1700-tal till sent 1800-tal.

    Anledningen till att ingen i Sverige har blivit bekräftad dödad av varg på länge beror på att vargen jagats till utrotning här samtidigt som människan blivit allt mer urbaniserad.

    I Nordameika så har åtminstone två dödats under 2000-talet och senast förra sommaren blev en tonårskille attackerad i sovsäcken i tältet när han campade med familjen.

    Under första och andra världskriget hade soldaterna vid östfronterna till och från stora problem med vargattacker, ibland så pass stora problem att de inledde vapenvilor för att tillsammans döda vargarna varefter de gick tillbaka till sina skyttevärn och började kriga igen.

    Det sker regelbundet attacker i Ryssland, Indien och i de fattigare centralasiatiska länderna.

    Nu ska man inte tro att vargar är mördarmaskiner som dag och natt letar efter människor att döda men de kan under vissa förhållanden och förutsättningar utgöra ett hot så det gäller att man har respekt och är vaksam. Barn är särskilt utsatta då de är mindre och ett lättare byte och tittar man i kyrkoböcker över vargdödade människor så är det ofta barn.

Svar på tråden Är du rädd för varg?