• Åsa

    Tvingad till en timmes lunch mm

    Det verkar vara en knepig arbetsplats där chefen sätter regler lite som han tycker.

    Däremot är det inte så att man har någon regelmässig rätt att jobba igen, minst av allt om det innebär att du inte tar för kort rast enligt arbetslagstiftningen. Om det inte står i avtalet att du har flextid så är det angiven arbetstid som gäller. Om du inte kan hjälpa att du missat arbetstid kan du inte avskedas för det men chefen har all rätt att dra av lön för den missade tiden och jobba igen den får du göra om ni överenskommit om det men inte annars.


    En annan femma är att det vore schysst att låta dig göra det. Förutsatt förstås att du gör samma nytta på den tid du jobbar igen som den du missat. Givetvis kan inte ex en receptionist med kundmottagning som jobb jobba igen på tider när det inte kommer någon, för att ta ett sådant exempel.

  • Åsa
    Anonym (Orolig) skrev 2011-01-11 18:37:08 följande:
    Har man verkligen inte en endaste betald rast under dagen? .
    Arbetsplatsen verkar inte kul

    Vad gäller rast och paus så regleras det i respektive kollektivavtal, som ni då saknar. Vi har ex rätt till 5 min paus för varje arbetad timme, att förläggas när arbetet så tillåter. Om man sedan använder en för att ta en 20 min kaffepaus eller gå och röka tre gånger eller lägga en stund på att ringa privatsamtal är en annan historia. Men det är alltså vårt avtal, på ett annat ställe är det något annat framförhandlat.

    Ang vad arbetsrätten säger om raster mer allmänt, som är vad som bör röra dig då ni saknar avtal,  (vet inte om du syftar på "rast" som är obetald eller "paus" som är på betald arbetstid)  säger Arbetsmiljöverket:

    "Den anställde ska ha en rast efter fem timmars arbete. Lagen säger dock inte hur lång rasten ska vara, men om det bara finns en rast under arbetsdagen bör den inte vara kortare än 30 minuter. 
      Utöver rasterna ska arbetstagaren kunna göra kortare avbrott från arbetet, pauser. Under en paus får arbetstagaren inte lämna arbetsstället och pausen räknas som arbetstid. Lagen säger inte hur många eller långa pauserna ska vara utan ger uttryck för att det är tillåtet att koppla av från arbetet då och då, i den mån det är möjligt."

    http://www.av.se/fragorochsvar/790.aspx

    Just tid/möjlighet att ta pauserna verkar ju inte vara det som saknas på din arbetsplats
  • Åsa
    niklas81 skrev 2011-01-12 16:37:06 följande:
    Det är kommentarer som dessa som gör att arbetsgivare drar sig för att anställa mammor/pappor med småbarn. Ett företag ska inte behöva anpassa sig efter de anställda såhär mycket, utan det är de anställda som måste försöka anpassa sig till företaget. I det här fallet menar du att företaget ska stå för kostnaden av din lön, trots att du kommer försent pga tåget. Det är inte ditt fel att tåget är försenat, och inte heller är det företagets fel. Ska de då behöva betala ut lön trots att du inte jobbar, för att en tredje part (SJ) är skyldig till att du inte kommer till jobbet i tid?
    Aarbetsgivaren är inte skyldig att betala lön om TS inte är på jobbet vid angivet schema men jag kan inte se vad TS föräldraskap har med saken att göra. Jag betvivlar att folk utan barn heller sätter av två timmar för att ta sig till jobbet när det enligt tidtabellen ska ta tjugofem minuter.
Svar på tråden Tvingad till en timmes lunch mm