• Bordeaux

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    Annanym skrev 2011-05-10 11:09:32 följande:
    Jag har för mig att jag läst att den där smör/rapsolja-mixxen som finns på flaska inte heller är så himla bra ur LCHF-synpunkt. Någon som vet mer om det? För jag kan förstås inte påminna mig var jag läste det, det skulle ju vara för enkelt... *suckar över min lättdemens*
    Du vet väl att hjärnan behöver kolhydrater för att fungera
  • Bordeaux
    Pethra skrev 2011-05-10 11:43:48 följande:
    Hej tjejer,

    Ni verkar vara proffs på det här, vad skulle ni ge mig för tips på frukost, jag är laktosintollerant, allergisk mot ägg och avokado och kan inte äta feta mejeriprodukter som vispgrädde och liknande.

    Jag måste bryta min vana att äta bröd till frukost för jag blir inte mätt av det. Jag har slutat äta pasta, potatis och ris helt, undviker godis och tillsatt socker i möjliga mån. Jag är inte ute efter att äta efter LCHF-metoden rätt av, utan jag har börjat äta så här för att min kropp mår bäst av det, jag blir trött och blir sjuk av onyttiga kolhydrater. Så tips på vad jag kan äta till frukost, om ni har några!?!

    TACK!
    Kaffe/te med kokosfett/smör i och stekt bacon med stekta champinjoner. Går ost bra kan du äta några babybels till kaffet istället. Kan säkert komma på fler saker om du ger mig lite tid
  • Bordeaux
    Pethra skrev 2011-05-10 11:43:48 följande:
    Hej tjejer,

    Ni verkar vara proffs på det här, vad skulle ni ge mig för tips på frukost, jag är laktosintollerant, allergisk mot ägg och avokado och kan inte äta feta mejeriprodukter som vispgrädde och liknande.

    Jag måste bryta min vana att äta bröd till frukost för jag blir inte mätt av det. Jag har slutat äta pasta, potatis och ris helt, undviker godis och tillsatt socker i möjliga mån. Jag är inte ute efter att äta efter LCHF-metoden rätt av, utan jag har börjat äta så här för att min kropp mår bäst av det, jag blir trött och blir sjuk av onyttiga kolhydrater. Så tips på vad jag kan äta till frukost, om ni har några!?!

    TACK!
    Jag vet inte vad du är för frukost typ men här är ett förslag som inte är helt lchfigt för det innehåller ganska många kolisar men om du inte bryr dig om det så
    www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx
  • Bordeaux

    Japp försök att äta 75% fett, 20-25%protein och <5% kolhydrater, till din hjälp kan du ta matdagboken.se. Du ska äta 1-1.5g protein per målviktskilo. Vill du väga 60kg blir det 90g protein 120g fett och <20g kolhydrater.


    Det finns 2 regler som är bra att använda sig av när man väljer produkter i butiken.

    1. 5 gram kolhydrater som max / 100 gram vara.
    2. Skaldemans ratio, dvs mängden fett i en produkt ska vara minst lika mycket som mängden protein + mängden kolhydrater. 

    Regel 1 godkänner till exempel vanlig mjölk. Men det gör inte Skaldemans ratio. Regel 1 säger att det här livsmedlet innehåller tillräckligt få kolhydrater, medan Skaldemans ratio säger att trots att det är få kolhydrater, så är det alldeles för lite fett för att det ska vara en lämplig produkt. Man slösar sina kolhydrater på fel produkt helt enkelt.

    Grönsaker är ju ett undantagsfall, där fungerar inget Skaldemans ratio. MEN däremot så bör man använda ratiot även på sin måltid. Då ska man alltså ta så pass lite grönsaker, att de kolhydraterna som är i grönsakerna, vägs upp av den mängden fett man har i måltiden.

    Har man sedan köpt hem livsmedel enligt båda reglerna, så har man redan sluppit undan det mesta av räknandet, eftersom de kolhydratprodukter man köpt hem innehåller så mycket fett att de mättar innan man fått i sig för mycket kolhydrater. I princip så  


    1. Ät när du är hungrig och tills du blir mätt
    Regelbundna måltider är alltså inget du behöver bry dig om, lyssna på kroppen i stället.

    2. Välj rätt matvaror med hjälp av 5/100-regeln och Skaldemans ratio
    - Ett livsmedel bör ha max 5 g kolhydrater/100 g för att vara tillräckligt LC (low carb)
    - För att bli mätt (mätt blir man av fett) bör livsmedel ha minst lika mycket fett som kolhydrater och protein sammanlagt (skaldemans ratio, gäller ej frukt och grönsaker)

    3. Du kommer tappa mycket vätska i början
    Drick ordentligt, du har inga kolhydrater kvar i kroppen som binder vätska.
    Detta kan ge snabb viktnedgång och handlar alltså bara om vätska, tappa därför inte modet om du inte tappar något under vecka 2.

    4. Du kan få övergångsbesvär
    Huvudvärk, illamående, trötthet mm beror på att kroppen genomgår en stor omställning. Härda ut, så blir det bättre! Salt och vätska kan hjälpa, dricka buljong kan till exempel vara smidigt att ta till.

    5. En del tappar cm och inte kg
    Både väg och mät dig med måttband (ett snöre funkar om du inte har måttband, klipp av det precis när det går runt midja/höfter/stuss/lår/etc) innan du sätter igång (och gör så även fortsättningsvis). Kroppen kan omformas och bygga muskler, alltså kan man tappa i fettvikt men inte kroppsvikt, medan du kan få smalare midja ändå, osv.

    6. Googla!
    Recept och mattips finns det massor av, bara sök när du känner dig oinspierad!

    7. Läs på, läs på, läs på!
    LCHF är inte svårt, men väldigt olikt från det man är van vid. Det är alltså lätt hänt att göra fel på grund av att man gör något av gammal vana. Jag tycker det är allra bäst att få kunskapen från böcker, men mycket finns även på internet. Det viktigaste är i alla fall att du äger din egen kunskap, att du vet vad du gör och varför. Det är viktigt att ha en stabil kunskapsgrund.


    Lycka till!
    Infon har jag sparat från tidigare inlägg i tråden i ett worddokument så jag enkelt ska hitta den igen
  • Bordeaux
    Fiaz skrev 2011-05-10 13:59:51 följande:
    Hmm dricker ni alltså grädde i kaffet? dvs inte fet mjölk utan vispgrädde då? Eller kaffegräddE?
    vispgrädde eller annat fett såsom smör eller kokosfett.
    Tanken är att fettet ska hålla en mätt.
  • Bordeaux

    jag ska göra bountys, kan jag ha 1DL av mitt sötningsmedel oavsett sort eller skiljer det sig mellan sötningsmedel. Jag tänker ifall det är 1dl med sukrin men har man canderel eller hermestas kanske det räcker med 0.5dl.
    Måste jag ha sötningsmedel i överhuvudtaget? Jag har köpt som stått i skåpet några veckor/månader för jag aldrig bakat med sötningsmedel, innerst inne är jag lite emot det

  • Bordeaux
    jeng skrev 2011-05-10 15:55:43 följande:
    Sånt lättströ brukar vara 1dl = 1 dl socker, men sen väger ju lättströt så mkt mindre.
    Vad gäller mängden så skulle jag inte ta mer än halva det som står i receptet! Brukar bli mer än tillräckligt sött ändå! 
    Då satsar på max 0.5dl assugrin.
    Köpte en hel burk av en outgrundlgi anledning den var billig men jag undrar om jag kommer göra slut på allt inom rimlig tid. Eller om det kommer bli så att mina framtida barnbarn får äta upp det sista
  • Bordeaux

    Missade att köpa kokosmjölk, vad gör jag nu? Kan jag ha i lite extra grädde eller ska jag ta den kokosmjölken vi har hemma som har apmånga kolisar/100g.

  • Bordeaux
    helene306 skrev 2011-05-10 18:17:12 följande:
    Kokosmjölken ger ju smak så grädde tror jag inte funkar så bra. Antingen kör du på det du har eller gör en annan dag men du kanske ska ha det till i morgon?
    6.1kolisar/100g skulle kunna vara okej men frågan är hur mycket som går åt i gram.
    Jag skulle viljabörja på dem ikväll och avsluta dem i morgon dels för jag är superförkyld så jag orkar inte ta mig till affären hurmycket som helst och så kommer det komma en, jag-har-så-mycket-i-skolan-och-det-är-synd-om-mig-så-jag-ska-lyxa-till-det och då är det bättre med bountysarna än annat jag kan tänkas hitta. Glass, godis osv
  • Bordeaux
    yena89 skrev 2011-05-10 21:17:22 följande:
    Ja men då måste man ta fram paketet, låta det stå, och sen öppna pappret och det blir kladdigt och det tar tid...enklare o bara ta fram flaskan o öppna locket o spruta på
    Ska man vara lat så ska man
    Eller så glömmer man smörpaketet framme på kvällen så är smöret garanterat mjukt och nästintill flytande när du vaknar sen
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**