• Loreena

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    FiaFunderar skrev 2012-01-12 17:43:04 följande:
    Guu så irriterande att det blir så mycket kolhydrater i kålpudding! Jag älskar sambons kålpudding och sås till men det blir ca 15 kollisar på en portion med sås till...
    Inte för att det gör mig så mycket just nu eftersom jag bara ätit  11 kollisar än så länge. Men ibland vill jag ju ha lite mer än en portion Tungan ute
    Men kål är ju bra lchf-mat, köttfärs också :) Dessutom så är det ekonomiskt, nyttigt och klimatsmart. Vad har han i mer än kål och köttfärs som drar upp kolhydratsinnehållet? (Jag brukar själv inte laga kålpudding, för jag har fått för mig att jag inte gillar varma kålrätter)
  • Loreena
    FasterK skrev 2012-01-12 18:20:56 följande:
    Sitter här och med ett glas rött och äter krispiga fläsksvålar...

    Under kvällen har jag funderat på att jag nu, som lchf.are (i alla några månader till innan utvärdering), mer och mer märker av det faktiskt massiva motstånd det finns mot denna kosthållning.

    Nu undrar jag om någon i tråden varit lchf:are längre än ett år och om då också tagit prover som visar på förbättrning/försämring. Detsamma med hälsoeffekter?

    Läste ikväll denna artikel
    www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=...
    (läs kommentarer)

    ...som kommenteras av kostdoktorn.
    www.kostdoktorn.se/vilda-pastaenden-i-lakarti.../

    Någon kanske redan har tagit upp detta? Ursäkta i så fall.
    Jag rekommenderar den här föreläsningen varmt! De är riktigt underhållande och tar upp hur vetenskapen presenterar sina data för att det ska passa deras syften. '

    www.youtube.com/watch&v=y1RXvBveht0
  • Loreena
    76an skrev 2012-01-12 14:23:07 följande:
    Usch vad äcklad jag känner mig av allt fett nu, kräks snart av allt som smakar ägg. Har endast ätit enligt LCHF sedan förra tisdagen men är redan less på allt fett och ägg och grädde och bacon och och och.......
    Käka lite "fräschare" mat ett tag.. Grillad kyckling med tsatsiki och grönsallad, lax med sparris och en klick creme fraiche. Hitta andra livsmedel som du kanske inte äter så ofta skaldjur, avocado, pizzasallad, kokosfett i kaffe och te känns inte lika mäktigt som grädde, ringla kallpressad oliv eller rapsolja över sallader om du är less på mycket grädde och creme fraiche i maten, fetaost i salladen är fräscht och gott... etc.... Skiva tomat och paprika över omeletten istället för att fylla den med bacon.

    Idag käkade jag currykyckling med paprika och lök i kokosmjölk med blomkål till. Mycket gott och inte alls så mäktigt!
  • Loreena

    Niffan

    Såhär skriver Andreas Eenfeldt om gallsten


    Jag har besvär med gallan. Kan jag äta fet mat?


    Vanligen kan det gå bra. Fet mat verkar mest riskera att ge besvär i början. Men: om man redan har gallsten kan ökad gallproduktion av fet mat ge tillfälliga besvär! De stenar man redan har bildat tidigare kan göra ont på väg ut.


    Att regelbundet äta fet mat ger gott om gallproduktion som kan ”skölja rent” i gallvägarna, och om man har tur åker ev småsten med ut i tarmen och försvinner. De som ätit LCHF länge verkar snarast bli fria från tidigare gallbesvär. Men självklart kan det finnas undantag.


    Fet mat minskar risken för gallsten att bildas:
    Galla produceras främst för att lösa upp fet mat. Äter man mycket fet mat produceras därför mycket galla, och det blir ofta ett flöde genom gallvägarna. Det motverkar att stenar hinner bildas.


    Fettsnål mat ökar risken för gallsten:
    Äter man fettsnål mat bildas bara lite galla, och bara lite går ut i tarmen. Då riskerar gallan i gallvägarna att bli stående långa tider. Det ökar risken att det bildas stenar i gallan, av gallsalter som faller ut ur flytande form.


    Gallsten liknar njursten
    Om man har en tendens att få njursten rekommenderas man att dricka mycket vätska, så att mycket urin bildas och sköljer genom urinvägarna. Dricker man lite blir urinen stående i urinvägarna och en njursten kan hinna bildas.


    Gallsten fungerar på ett liknande sätt. Om mycket drickande skyddar mot njursten så skyddar fet mat på samma sätt mot bildandet av gallsten.


    Om jag redan är gallopererad då?
    Om  man opererat bort gallblåsan går gallan direkt från bildandet via gallvägarna ut i tarmen, när den behövs. Den färdiga gallan lagras inte längre i gallblåsan för större behov.


    I teorin bör det betyda att man får svårare att smälta stora fettmängder vid samma tillfälle. I praktiken verkar det fungera bra för de flesta ändå, åtminstone när kroppen fått lite tid att vänja sig.


    Den som får besvär i början kan testa att äta mindre mängder fett åt gången, men oftare, tills magen förhoppningsvis vant sig.


     

  • Loreena

    Rednose
    Men rättika innehåller ju trots att det växer under jord bara 2,3 gram kolhydrater/100 gram, så det borde man väl kunna äta? Det är ju inte så mycket mer än i blomkål.

  • Loreena

    Soffen
    Jag tycker att det ser ut som att du äter för lite. Du ska absolut inte minska på matintaget, snarare öka, lägg gärna till lite extra fett i frukosten. Grädde/ost i omeletten, grädde/kokosfett i kaffe tex.  Att vikten kan variera ca 1 kg från dag till dag är inget konstigt. Det kan bero på hur mycket man druckit om man varit på toa etc. Jag väger för det mesta 2 kg mer på kvällen än på morgonen. Du har ju faktiskt gått ner en hel del i vikt av din kost under bara några veckor. 6 kg på tre veckor är ju mer än de flesta gå ner. Din kropp kanske vill stanna upp och känna efter vad som händer. Ge kroppen tillräckligt med energi och näring så kommer den våga att gå ner i vikt igen, äter du för lite riskerar du att sätta kroppen på sparlåga och sänka din förbränning.

    Sömnbrist, stress etc. kan också påverka viktnedgången, så ta hand om dig. :)

  • Loreena
    rednose skrev 2012-01-12 21:24:39 följande:
    Är det så? ok då har jag "fel". Jag håller mig bara benhårt från underjordsgrönsaker punkt. :)
    Ok :) Ja, fast då är ju tomat tekniskt sett en frukt också, men det äter jag gärna.. och det är inte så många kolhydrater i tomat. Det är nog enklast att göra som du gör, man jag kan liksom inte låta bli att läsa i tabeller och lägger kolhydratsmängder på minnet. Det är som när jag gick i gymnasiet och idrottsläraren pratade om näringslära och sa att pasta innehåller ca 1% protein, varav jag räcker upp handen och säger, "Nej, pasta innehåller 12% protein." Läraren vägrade ändra sig och jag tyckte hela situationen var pinsam. Och klasskompisarna tyckte att jag var knasig som läser på matpaketen.
  • Loreena

    Jag åt ett äpple och nu har jag halsbränna... Skit också... Det är ju så nyttigt så med frukt ;)

  • Loreena
    FasterK skrev 2012-01-12 22:55:24 följande:
    Du åt väl MYCKET!?
    Nej, ett litet sketet äpple var det. Haha... Men min magmun är inte vad den borde vara så jag är väl lite överkänslig.
  • Loreena

    Vad säger ni andra om det här med långtidseffekterna av LCHF, och bristen på studier på det? Det används ju ofta som ett argument emot LCHF. Känner ni er trygga med att äta LCHF på lång sikt? (Vi känner ju redan långtidseffekterna av tallriksmodellen och de är ju långtifrån positiva)

Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**