• Anonym (Skiter pengar?)

    Hur har folk råd med så fina hus/inredning/renovering?

    Jag bara undrar och tänker lite. Älskar att vara inne på t.ex. StyleRoom och kika på alla fina hem. Hur i hela fridens har folk råd med dessa hus, renoveringar, inredningar etc?

    Jag och sambon köpte en enklare enplansvilla för 1 500 000kr för drygt 3 års sedan som vi vill göra massor med, både inne och ute men det kostar ju verkligen multum.
    Tycker det är saftigt som det är med lånet vissa månader och då har vi som sagt bara 1,5 milj i lån. Vi är normalinkomsttagare med ett barn.

    Skulle tippa på att majoriteten av de på tex styleroom har minst det dubbla i lån med tanke på hur de fixat till hemmen.
    Hur går det ihop sig rent ekonomiskt, och har dessa personer råd med ett liv utanför hemmet? (semester, resor, bio, shopping etc)

    Bara lite nyfiken!

  • Svar på tråden Hur har folk råd med så fina hus/inredning/renovering?
  • Anonym (Skiter pengar?)

    Även om man gör mycket själv, som många skriver här, så är det klart att det kostar.
    Ett kök kostar ju lätt 100 000- 150 000kr även om man gör det själv, renovering av badrum 50 000kr om man gör ALLT själv (Vilket många inte kan pga föräkringsbolagens krav på rätt fall, korrekt fuktspärr etc.)

  • Lavish

    Jag vet inte, vi är medel/låginkomsttagare och har lån på en miljon. Vi budgeterar för renovering varje månad och sen försöker man ju hitta billiga lösningar. Men just kök och badrum är ju väldigt dyrt så det avvaktar vi med. Men nya golv, nya tapater, ny färg på väggarna och nya möbler behöver inte bli SÅ stora summor om man inte köper allt samtidigt och tar sig tid att se till att det blir rätt första gången.

  • Lavish

    Hade aldrig tagit lån för renovering, utom möjligtvis om man just skulle sälja och räknat på det på förhand och kunde säga rätt säkert att renovering för säg 50 000 hade gett avkastning på försäljningspriset med minst 300 000 el dyl.

    Hade vi planerat köksrenovering hade vi nog kunnat få ihop 100 000 på ett år. Inte nu när sambon ska vara föräldraledig dock.

  • Anonym (gjort själv)

    Vi har byggt ett hus i 2 plan på drygt 180 kvm. Detta har vi gjort helt själva. Vi har haft en hantverkare där på ca 20 timmar annars har vi gjort allt. T.o.m gjutit grunden själv och planerat tomt, grävt eget avlopp mm. Slutnotan för vårt hus blev 1,4 milj. (inkl tomt + ett stort garage)
    Tomten kostade bara 300.000 så 1,1 milj är materialkostnad för allt byggmateriel, tapeter, kakel, klinker, vitvaror, fönster, dörrar, lite nya möbler mm.

    Vi är inte höginkomsttagare (2 st lärare).

    Men det är klart, det har tagit tid istället. Vi har hållt på i drygt 2 år innan vi blev klara. Eftersom vi båda jobbat heltid också.

  • Anonym

    Vi har lagt alla våra pengar på huset sista 2-3 åren. Vi har inte rest, sparat eller unnat oss nya kläder. Så vi har lagt 500 000 på huset på denna tiden. Det är de 15 000 per månad som annas skulle gå till att leva på annat sätt än bara vara hemma och äta matlåda.

    Nu när vi är färdiga har vi börjat spara och ska börja unna oss lite.

  • Mamsis

    Sen beror det ju på vad man måste göra och vad man gör för att man vill också. Ofta går det att återanvända gamla köksstommar tex, man kan välja vitt standardkakel som finns fr 35 kr kvm osv. När vi hade hus kostade hela köket 60 000 kr och då köpte vi ändå köksstommarna och luckorna nya då inget fanns, det fanns ingen spis etc men vi behöll det mesta gamla samt köpte via annonser.

  • Anonym

    Vi har lån på drygt tre miljoner, klarar det genom att leva ganska snålt i övrigt och att sambon tjänar hyfsat på sitt jobb (34000). Just nu är jag mammaledig och det är tufft ekonomiskt, men när vi båda börjar jobba igen kommer det att funka bättre. Vi väljer att bo i vårt drömhus och prioriterar bort dyra resor, festande och liknande. På semestern satsar vi på billiga utflykter, och umgås mycket med familjen i stället för att resa långt.

  • Anonym

    Bra inkomster, inga kostnader för lån, sparar ihop till saker istället för att köpa på kredit, gör mycket jobb själv, prioriterar huset just nu har varit våran melodi iaf.

    Vi har 4 ggr så höga inkomster som fasta utgifter så det blir en hel del pengar som kan läggas på renovering varje månad. I sommar ska alla fönster bytas (100.000 kr) och åtminstone ett av badrummen från 70-talet ska helrenoveras (60.000 kr). Vi lever ganska snål för övrigt så vi har möjlighet att spara en hel del varje månad och just nu går de pengarna till huset, när det är klart så kommer vi kanske lägga mer pengar på annat.

  • mikroE

    Ibland är det nog lån och kredit, ibland ihopsparade pengar, ibland att man valt saker som ser dyra ut men inte är det, ibland har man gjort allt själv osv. Det varierar nog ganska mycket hos olika personer. Nya tapeter och ny färg kan få ett rum att se jättefräscht ut men det kostar inte så mycket. Lite inredningsdetaljer från ibland väldigt billiga affärer kan se riktigt snyggt ut om det komponeras rätt. Det är kanske inte alltid hållbara saker men vill man renovera en gång i halvåret så spelar det kanske ingen roll. Det finns mycket begagnade saker man kan köpa billigt som ser nya ut.

  • tre guldklimpar

    Många är säkert väldigt högt belånade. Över två miljoner i lån är nog inte speciellt ovanligt. Jag tyckte förr att vi hade mycket i lån men jag inser nu att vårat lån är småpengar jämfört med hur mycket andra har i lån. 

    Min tanke är istället att dessa personer förmodligen aldrig kommer kunna betala tillbaka hela sitt lån vilket är synd tycker jag. Målsättningen borde ju vara att bli skuldfri så snabbt som möjligt. Tänk vilken skön känsla att veta att man inte är skyldig banken några pengar. Vilken frihet att kunna välja om man vill jobba heltid eller halvtid och ändå kunna leva gott. WOW!!! Det är äkta lyx. 

  • Anonym

    För att vi alltid sett till att bara ha det vi verkligen vill ha, och välja bort annat, och försökt hålla nere utgifterna (utan att gå till överdrift). Samtidigt som vi sett till att skaffa oss bra utbildningar, och bra jobb.

    Kombinationen inkomster en bra bit över medel, och inga onödiga utgifter har visat sig vara väldigt bra för ekonomin.

    På de 5 år vi har jobbat, har vi både köpt och renoverat hus, hållt vårt drömbröllop, köpt en bättre bil, rest på två utlandsresor varav en rejält långt bort, skaffat barn... Allt detta har kostat pengar. Huset är värt ca 2,5 miljoner, vi har lån på mindre än 1,5 miljon. Vår aktieportfölj närmar sig miljonen. Vi har inga studielån, inget billån, inga krediter. Inga ärvda pengar, inga sparkonton från våra föräldrar. Och vårt huslån kommer vara amorterat och klart inom 10 år, om inget extremt oförutsett inträffar.

    Och grunden till detta är, som vi ser det, att vi bryr oss inte om vad vi "borde" ha för saker, eller "borde" göra. Finns många exempel på det, men t.ex. har vi fått gliringar för att vi har kvar vår gamla tjock-TV. Ja, men den fungerar jättebra och funkar i möbleringen. Så varför byta 'bara för att'. Vi tror att vår brist på köpmani ligger till grund för vår goda ekonomi. Och så skadar det ju inte med bra lön heller, förstås...

  • Anonym (Sparsamma)

    Vi har idag en väldigt god ekonomi. Har levt tillsammans i 22 år är drygt 40 = många år med två inkomster. Vi är båda sparsamma och har gjort en "boendekarriär" Bodde först i hyresrätt, bytte in den och köpte bostadsrätt i innerstan, hade då sparat ihop 500 000kr till del av insatsen. Sålde bostadsrätten förra året, den hade ökat nästan 4 miljoner i värde på 8 år!

    Köpte ett hus för 5,2 miljoner, har nu renoverat för 600 000. Har idag lån på 2,5 miljoner, då har vi även en segelbåt för 500 000. Huset är värderat till 6 - 6,5 miljoner.

    Vi är en familj med tre barn, är akademiker och med åren så har lönerna blivit bättre. Idag får vi ut ca 55 000kr / mån efter skatt tillsammans.

    Så i vårt fall så träffades vi unga, hade egentligen inga direkta pengar, men vi var båda den sparsamma typen, hade en del sparade från sommarjobb och annat och sen har vi jobbat oss fram. Vi har aldrig varit arbetslösa eller sjuka heller. Samt gjort en del bra affärer längs vägen.

Svar på tråden Hur har folk råd med så fina hus/inredning/renovering?