• Aquavit

    Fyra korta timmar....

    Efter ännu en enkel graviditet, helt problemfri, med en bebis i magen som var frisk och stark åkte vi in till förlossningen, äntligen skulle vi få träffa den som bott i mig och sparkat och levt runt.
    Förlossningen gick fort, visserligen sprack jag rejält, men det var glömt när jag fick upp honom på bröstet. En till underbar liten kille, en lillebror!

    Men hans färg blev inte bättre och han kom inte riktigt igång, så pappa fick följa med lillebror ut med läkarna medan jag blev kvar, väntande på operation. Jag oroade mig inte speciellt, han var ju så kraftfull och fin. Inte ens när de ville att även jag skulle komma ner till akutrummet där han var blev jag orolig. Inte förrän läkaren mötte mig med maken och förklarade att lillebror med stor sannolikhet hade ett allvarligt hjärtfel.
    Han förklarade att de skulle försöka göra en temporär lösning så att de skulle kunna hinna ta lillebror till Göteborg där fler möjligheter finns för operation.
    Två barnspecialister och två vuxen-hjärtläkare och ett antal sköterskor gjorde allt för honom i tre timmar men lyckades inte och tog till slut beslutet att plugga ur honom eftersom vid det laget skulle det innebära grava hjärnskador, även om de lyckades...

    Vi fick ett rum bredvid att vara i med lillebror under hans sista stund. De hade ringt svärföräldrarna som också kommit dit med storebror. Storebror fick klappa bebis och konstaterade att bebisen sov, men efter en stund gick de ut då storebror så klart  blev stirrig och stökig av den konstiga miljön och alla känslor i rummet.
    Fyra timmar efter att lillebror föddes konstaterades han död, han somnade in så lugnt i vår famn.

    Vi blev kvar med lillebror och personalen kom in och frågade om vi ville ha hand- och fotavtryck och hjälpte oss med det. Sedan fick vi ett rum på förlossningen där vi fick vara med lillebror så länge vi ville. En jätteduktig fotograf kom och tog jättefina bilder på lillebror, så vi har verkligen vackra bilder av honom. Han var så fin, lillebror, världens mest perfekta bebis. På utsidan i alla fall....

    Vi åkte hem på kvällen. Jag kände bara så starkt att jag var tvungen att åka hem till storebror, till min fina stora kille hemma och få krama honom och tala om att jag älskar honom. Så vi lämnade lillebror på sjukhuset. Det var nog det svåraste jag någonsin gjort, att gå därifrån. Förutom att gå därifrån nästa dag när vi var där på eftermiddagen för att träffa lillebror igen och verkligen säga hejdå. Det var värre.

    Visst får vi träffa honom igen på sjukhuset om vi vill, men jag tror att man lätt blir beroende. Och jag känner att om jag träffar honom igen vore det för att få känna honom, inte bara se på honom, för ser honom gör jag ju i minnet, och på bilderna. Men känna honom nu.... det är ju inte denna lillebroren jag vill känna. Utan den varma, mjuka lillebroren. Och så är han ju inte nu. Så vi träffar honom inte mer. Det gör så ont.

    Det är så tomt. I min mage, i mina bröst, i min famn..... Tystnad där det borde vara bebisskrik. Eller små snusande andetag.

    Vi går vidare. Dagarna går. Storebror håller oss uppe, han behöver oss, och det funkar. Men när han sover, då kraschar vi.
    Folk som undrar, alla vill väl. Vi pratar ju gärna om lillebror, även om det är fruktansvärt jobbigt så vill vi ju prata om honom. VI är ju så stolta, han var ju så fin, lång och kraftfull.

    Men vad gör man nu? Hur går man vidare utan att glömma? Utan att svika lillebror. Utan att svika storebror?
    Hur kan man redan nu börja fundera på en ny graviditet, det känns också som ett svek mot lillebror. Hur ska man någonsin våga sig på ett nytt försök? Hur länge "får" man sörja? Hur ska man klara av att gå tillbaka till jobbet nån gång, och känna att det är meningsfullt?

    Livet är tungt just nu, jag vet att det lättar, men just nu vill jag inte det. Jag vill ju inte glömma....

  • Svar på tråden Fyra korta timmar....
  • MiScHoOo

    jag beklagar din sorg

    mitt råd till dig hoppa inte in ny graviditet innan du har sörjt färdigt. Ta den tiden du behöver och förhoppningsvis kommer det gå bra nästa gång. Änglabror vill säkert ha mer syskon och det  vill även storebror också.

    ta hand om varandra och lycka till

  • sallybuse

    Nu rinner mina tårar.Vill inte att sånt ska hända någon människa i hela vår värld.Varför händer sånt här.Har aldrig varit med om någon sånt.Vill ge er en stor kram..Och ta väl hand om er.Kram från skåne

  • Fru U

    Sorg har inget bäst-före-datum. På gott och ont.

    Jag tror att man sörjer tills det inte gör hjärtknipande svårt-att-andas-ont i kroppen, sen lär man sig leva med saknaden men att det alltid gör lite ont - som ett hugg i hjärtat när man tänker på den man förlorat.

    Jag beklagar sorgen. Änglaforumet här på fl är jättebra (av vad jag förstått)


    har ont i handen o skriver därför som en kråka. FL fixa mobilsurfappen!
  • Madame Mom

    Du skriver så vackert och det sliter i hjärtat att läsa dina ord. Tänk att livet kan vara så fruktansvärt orättvist. Barn ska inte dö, så är det bara. Barn ska vara friska, vilda och levande. Det är galet svårt att hitta passande ord i mötet med människor som förlorat det dyrbaraste och jag känner mig så tafatt och löjlig i mina försök.

    Hur ni ska göra med en eventuell graviditet kan bara ni bestämma, men ett nytt syskon kan aldrig vara ett svek mot någon. Rent fysiskt så är en ny graviditet välkommen för kroppen som saknar och längtar. Så..  känner ni att ni vill och orkar med en ny graviditet så kör på det. Ingen av de stora brödrarna kommer känna sig varken bortglömda eller svikna. Väntan på och längtan efter en ny liten bror eller syster binder Er samman med storebror i livet och graviditetem i sig kommer påminna om storebror i himlen. Ni kommer ALDRIG glömma honom, det kan jag lova. Titta på fotona tillsammans med Er pojke och minns. Gråt tillsammans.. Skratta och prata om det som ni aldrig fick.
    Vad skulle lillebror gjort nu om han fanns...  tex. Det är viktigt att få sörja det man förlorade, också för syskon. Ta kopior på bilderna och gör ett album som är bara storebrors..  som han kan ta fram och visa för andra eller bara kika i själv när han vill.

    Blir du gravid igen så tycker jag ni/du ska begära att få gjort en organscreening. Där kan man se allvarliga hjärtfel och då slipper ni i alla fall den oron i 40 hela veckor.

    Ta nu hand om varandra. Strunta i vad andra tycker, ta dag för dag och sörj som ni vill.
    Många varma kramar!

  • Eber

    Hej
    jag beklagar verkligen!
    Man blir aldrig fördig med sorgen, man lär sig att leva med den...
    När du beskriver eran tid på sjukhuset, så tänker jag tillbaka på våran tid där, när vår lillebror lämnade oss för idag 2 månader sen...
    Men man tänker på en ny graviditet, för det är naturligt, man vill att barnen ska ha syskon...

    Kram på dig

  • Ängeln Teo

    Beklagar er enorma förlust.
    Tårarna rinner när jag läser det du gått igenom. Som andra skriver: Sorgen går aldrig över man lär sej hantera den. Man plockar fram den när man känner att man vill. Fast ibland kommer den ut iaf vid lite "sömre" tillfällen. Ingen kan ersätta er lille son men ett annat barn kan ge lycka utan att ersätta.
    Mina varmaste kramar till er


  • LRA

    Mina tårar rinner för er <3 Du skriver så fint och mitt hjärta värker för er. En stor styrkekram!

  • Aquavit

    Tack för era fina ord.

    Jag förstår ju det ni säger, rent logiskt. Sorgen ska få ta tid, den går inte över utan ändrar bara form.
    Man väntar tills det känns rätt, tills man sörjt "färdigt" innan man börjar försöka bli gravid igen.

    Men hur vet man när det är rätt, när bara tanken på att bli gravid igen skrämmer skiten ur en?

    Nu har nästan två veckor gått. En kort tid. En hel evighet.
    Eftersom vi aldrig hade honom hemma i vår vardag saknas han inte där. Det skrämmer mig. Så lätt att glida in i invanda mönster. Mönster som bryts av ögonblick av sorg, ögonblick där man inser vad som saknas, det som borde ha varit där.
    Jag har ännu inte kunnat förmå mig att ställa undan babykorgen där han skulle ha sovit. Eller packa ner kläderna som vi tvättade och lade i byrån för att användas. Korgen står kvar som en påminnelse i vardagen. Kläderna, det gör bara för ont.

    Begravningen ger mig frossa. Hur ska man nånsin kunna begrava sitt eget barn. Sin älskade bebis som man hållit i sina armar, om än bara för en kort stund. Hur ska man kunna åka runt och utvärdera vilken begravningsplats som är mest rätt utan att fullkomligen rasa ihop.
    Jag antar att man kan eftersom man måste. Ingen annan kan ju.

    Jag kan sakna de första dagarnas outhärdliga sorg med gråten som kom så häftigt och sorgen som bara vällde över en i kaskader. Den sorg som bor i mig nu är så mycket tyngre. Går att täcka över med en hyfstat fungerande vardag, men ändå så nära ytan, redo att bryta igenom vid minsta lilla. Stilla gråt, klumpar i halsen, den finns alltid där. Alltid trött, alltid dämpad, alltid sorgsen.

    Vår älskade lilla skrutt, du borde ha varit här nu. Legat på mitt bröst som en groda och sovit, nära där jag kunde ha snusat dig i håret, strukit dig över ryggen och försäkrat dig om att jag alltid alltid älskar dig och inget ont nånsin kan hända. Nu får du vaka över oss istället, över storebror som aldrig fick lära känna dig.

    Eber, vad hände er? Två månader var inte så länge sen... hur mår du idag?

Svar på tråden Fyra korta timmar....