Svar på tråden Varför DU inte går ner i vikt!
 • Likask­eptisk­somför­r
  Tor 25 aug 2011 21:21
  29158 visningar
  184 svar
  Inlägg från Likaskeptisksomförr Visa alla inlägg
  184
  29158

  Varför DU inte går ner i vikt!

  Dags att bumpa denna igen. 

  (jag är TS i under nytt namn) 

 • Likask­eptisk­somför­r
  Lör 27 aug 2011 16:07
  #73

  Jag har lite tid över och tänkte att jag kan fortsätta med min tråd, finns det några önskemål om något ämne jag ska behandla eller några funderingar?

 • Likask­eptisk­somför­r
  Mån 29 aug 2011 21:43
  #75
  guinevere skrev 2011-08-29 12:22:39 följande:
  Ja, du nämnde vätskemaskering i en annan tråd. Berätta gärna mer om det! 
  Det har att göra med det som jag nämnt i texten ovan. Hos de som dietar, alla främst kvinnor, är en viktnedgång sällan (om någonsin) linjär. Det betyder, som säkert många erfarit, att ett kcal-underskott på t.ex. 1000 kcal/dag inte nödvändigtvis visar sig som en viktnedgång på 1 kg (ca 7000 kcal) efter dessa 7 dagarna. En teori (!) som jag läst som, om jag minns rätt, kommer ifrån en gammal professor till Lyle McDonald är att fettcellerna när de töms tillfälligt fylls med vätska. Fettcellerna består till 90 procent av triglycerider och 10 procent av annat som t.ex. vatten, alltså inte mycket vatten alls vanligtvis. Efter ett tag (dagar, veckor), efter att cellerna fyllt av vatten, kan man vakna upp en morgon och gjort ett stort vikttapp, whoosh-effekten. Jag känner mig alltid pluffsig innan detta sker, som om att jag gått upp i vikt. Vilket inte är så motiverande. Därför finns det metoder som man kan mecka lite med för att stimulera denna effekt samt andra relevanta hormoner. Men viktigt är därför att alltid hålla i huvudet att om man är säkert (så säker som man kan bli) på att man skött sin diet och därför borde ha gått ner i vikt, men inte gjort det, så kommer tappet. Det kan ta lite tid, men tålamod är ytterst viktigt.  

   
 • Likask­eptisk­somför­r
  Tor 1 sep 2011 21:43
  #77
  Peecock skrev 2011-09-01 20:53:26 följande:

  Vad intressant här ovan. Sånt där har man ju råkat ut för ett par gånger. Att man borde gått ner men inte gjort det. Där är mitt problem tålamodet och tilliten att det kommer att gå.

  PÅ ett år vill jag nu gå ner 40 kilo.... försöker räkna kalorier med viktklubb, går sådär :(   


  Tålamod är som sagt viktigt. Men har ingenting hänt på 2-3 veckor (beroende på viktsituation) eller så är det dags att utvärdera och göra ändringar. 

  Hur ser ditt upplägg ut? 
 • Likask­eptisk­somför­r
  Ons 7 sep 2011 10:00
  #80
  Peecock skrev 2011-09-06 22:09:35 följande:
  Mitt upplägg ser ut som så att jag försöker räkna kalorier med aftonbladets viktklubb , och det är minst sagt tidskrävande att väga minsta gurkbit och skriva in kaloriantalet. Jag har blilvit mamma också för ett par månader sedan. Så än lägger jag inte in någon jätteväxel. Men snart slutar jag som mjölkmaskin och då SKA den växeln in....jag SKA ner ! 

  Jag har alltid varit överviktig och aldrig lyckats att gå ner så mycket i vikt som jag skulle vilja. 20 kilo har jag klarat på ren vilja och känsla att jag hela tiden försakar något, att jag alltid bantar. 
  Jag ljuger väldigt mycket för mig själv och är en äter vid alla känslor även om det bara finns en öppning att äta när ingen ser mig. Detta har jag aldrig lyckats ändra helt på.

  För att inte spåra ut....

  Jag försöker äta ca 1500 kcal om dagen ( tyckte viktväktarnas upplägg var lättare att följa, men jag var alltid hungrig ) jag går 1 prommenad om dagen på 50 min och innehar ett friskis kort , jag ÄLSKADE att träna på friskis innan jag blev gravid och hittade dit 3-4 ggr / vecka. Ambition att hitta dit två ggr i veckan nu. 

  Jag har en lång resa och jag vet inte om jag kommer fixa 40 kilo på ren vilja, motivation och tålamod. Tanke: pulverdiet             
  Peecock skrev 2011-09-06 22:11:40 följande:
  Och varje gång någon försöker få mig att prova Gi eller LCHF så är min första tanke " men....hur ska jag då kunna äta godis till helgen?" ......idiot...

  Går man inte på ngn diet är det ju ok med sånt till helgen eller när man nu har kalorier kvar till det.      
  Det är alltid förfärligt tråkigt och jobbigt när man börjar räkna kcal, men skriver du upp de saker du återkommande använder kommer det bli lättare och lättare att räkna kcal. Använder du 1,5 dl havregryn till din gröt varje morgon behöver du inte väga det varje gång. Använder du ofta 1 dl grädde i maten har du det uppskrivet på ett papper eller i en liten bok och rätt som det är kan du kcalmängden utan att behöva titta på pappret och kontrollera. Sedan anser jag personligen att du inte behöver väga och räkna på saker som gurka och grönsaker. När du vill gå ner 40 kg är det lite för petigt, onödigt petigt, helt enkelt. 

  Förslagsvis tar du tillfället i akt och fokuserar på att äta "bra" mat och istället hålla dig undan sötsaker under tiden du ammar. Personligen föredrar jag att ta bort det som jag har mest problem med. Med det menar jag att känner du sug efter chips så tar du bort den biten helt, känner du sug efter godis tar du bort den biten helt osv. Allt annat är tillåtet förutom just den saken. När du sedan känner suget efter det där lilla (låt oss vara ärlig, du kommer att känna det där sugen och ofta i början) kan du välja vad som helst annat förutom just godiset (som du nämnde). Ät glassen eller popcornen eller vad du nu kan tänka dig som näst best. Efter någon vecka har jag inga problem att motstå det jag plockat bort och skulle jag känna sug (vilket jag sällan gör då), så kan jag välja en glass eller en bulle (och oftast nöjer jag mig med en glass eller en bulle). Det övriga, som är tillåtet, är för mig mycket lättare att motstå. Detta fungerar för mig, vilket givetvis inte måste gälla andra. Men det kan vara värt att pröva.

  När du sedan slutat amma kan du vrida upp satsningen lite om du känner för det och förhoppningsvis känner du inte det där suget som många krigar med i början.

  Kör på viktväktarna eller viktklubb om det passar dig, annars tror jag nog att du klarar det på eget bevåg. Starta en journal här eller blogg (det finns otaliga träningsforum annars) och skriv. Skriv om när det är pestigt och jävligt, skriv när det går ganska eller riktigt bra. Var ärlig. Går det åt helvete, skriv det och utvärdera. Ha tålamod! Läs på om kost och träning, lär dig varför det är och inte är på ett visst sätt. Det kommer att hjälpa dig när det blir trögt. Försök hitta tillbaka till träningen, för att det är kul och inte för att gå ned i vikt (kosten är ändå a och o). 

  Kör på pulverdiet om du vill, jag tror som sagt att du klarar det ändå och på egen hand. Ingen känner dig så bra som du själv och om självförtroendet/motivationen skulle tryta skriv i en tråd (här eller i en egen) som får du hjälp. Jag tror på att du ska utgå ifrån dig själv, dvs. hitta dina vanor och vad som funkar för din del. Men också hitta motivationen. 

  I slutet vill jag betona att flera av tipsen är personliga och inte behöver fungera för den stora massan. 
 • Likask­eptisk­somför­r
  Ons 7 sep 2011 20:54
  #82
  Peecock skrev 2011-09-07 20:03:23 följande:

  Tack för ditt svar! blev så glad ska du veta...

  Jag vet att jag måste skärpa mig med kaloriräkningen och kanske förenkla det lite och inte vara så petig med gurkbitar och sådär. Bra tips!

  Skitbra tips om att förbjuda det mest åtråvärda. Jag har frågat mig själv, min bästis och min sambo VAD som är mitt mest åtråvärda och jag har skitsvårt att komma fram till vad jag tycker är allra godast, vad jag överäter. Jag vet inte om det är så att jag nödvändigtvis äter så jäkla MYCKET när jag väl äter. Det är snarare att det blir en pingvinstång på vägen hem på fredagkväll, lite popcorn poppade i llite fett på kvällen. På lördagen kan det bli en muffins och en latte sen en god middag och lite glass på det. Söndag kan det bli ngt litet "förbjudet" igen. (jag är "övrtygad" att smala normala människor äter såhär...jag vill vara normal ...jag vet...konstigt resonemang...försöker bara vara så ärlig jag kan )
  Jag måste personifiera uttrycket "många bäckar små"
  Sen blir det ju två knäckebröd där på vardagskvällen, eller lite cornflakes med mjölk.....eller lite filmjölk. Detta är utöver de mellanmål man bör äta.  Gaaah det är så många små vägar jag tar som sätter fälleben för mig.

  Lite OT men vet du varför jag luktar amoniak efter att jag prommenerat på morgonen?   


  Alltid kul att höra!

  Okej, då är det lite skillnad förstås. Ett förslag jag har, om du vill, är att du skriver upp allt du äter (i gram)/ dag här i tråden så ska jag se lite på hur det ser ut och kommentera efter en vecka. Dock ser jag väl helst att du ammat färdigt innan du börjar dieta, men det är upp till dig att avgöra där (jag är inte tillräckligt insatt i ämnet). 

  Varför och när äter du dessa sakerna?

  Äter du mycket protein* (och ligger lågt på kolhydraterna)? 

  *mer än 2 gram/kg kroppsvikt
 • Likask­eptisk­somför­r
  Mån 17 okt 2011 22:02
  #85
  Kramizen skrev 2011-10-17 21:43:07 följande:
  Hur är det där med att äta för lite? Känner mig lite allmänt förvirrad kring det. 
  För att gå ner i vikt ska man ha mindre intag än det man gör av med men vad händer i kroppen om man äter "för lite"?
  Basalomsättning på 1700 ex men och äter 1000 kcal. Borde man inte minska i vikt då? Varför gör man inte det? 
  Det står under tilläggsregel 2? Jag kan förtydliga om du vill/det behövs annars? 
 • Likask­eptisk­somför­r
  Tis 18 okt 2011 00:20
  #86
  Det diskuteras ofta att kroppen kräver vissa essentiella ämnen, men vilka är då dessa? Kolhydrater är ett ord som ofta dyker upp som icke-essentiellt i LCHF sammanhang, Detta stämmer förvisso då kroppen själv kan producera glukos ifrån lactate, pyruvate, alanine och leucine. Men om man bortser från de få gram utav fiskolja och EPD/DHA som en människa behöver var dag är inte heller fett essentiellt. Vad vi behöver är förutom syre och vatten hårddraget 8 aminosyror samt självklart mineraler och vitaminer.  Men eftersom det av olika skäl kan vara opassande att endast intaga de essentiella ämnena rekommenderas att ens intag fylls utav fett och/eller kolhydrater. Vilket man väljer är upp till var och en. 
 • Likask­eptisk­somför­r
  Tis 18 okt 2011 13:29
  #88
  Kramizen skrev 2011-10-18 12:54:45 följande:
  Du får gärna förtydliga. Jag äter mindre än basalomsättningen men går inte ner :(
  Hur räknade du ut ditt BEE? Vad ligger den på? Hur länge har du dietat och har du gått ner i vikt (samt ursprungsvärden)?
   
 • Likask­eptisk­somför­r
  Ons 19 okt 2011 14:28
  #89

  Den mig veteligen bästa metoden för att räkna ut BEE (basala energibehovet vid vila) är Harris&Benedict-ekvationen från 1919 som lyder:

  Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) - (4.676 x ålder) 

  Män: 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) - (6.775 x ålder) 

  Detta är alltså fortfarande en uppskattning. 

  Därefter multiplicerar man men en aktivitets- och stressfaktor som man väljer ut beroende på hur aktiv man är under en dag; 1.2-2.0. 1.2 är en person som sitter framför datorn och 2.0 är en elitträningsman/- kvinna inom någon konditionssport. Dra därefter av 500 kcal för en viktminskning av 3500 kcal 8ca 0,5 kg/vecka). 

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.
Svara i tråden...