• Likask­eptisk­somför­r
    Äldre 19 Oct 14:34
    34578 visningar
    184 svar
    184
    34578

    Varför DU inte går ner i vikt!

    Kramizen skrev 2011-10-18 12:54:45 följande:
    Du får gärna förtydliga. Jag äter mindre än basalomsättningen men går inte ner :(
    Jag såg i en annan tråd att du hade diagnosen Polycystiskt ovariesyndrom vilket gör att din situation är lite speciellt och inte alltid kan förutspås. Får du professionell hjälp med viktnedgången?
  • Likask­eptisk­somför­r
    Äldre 7 Nov 21:09
    #91
    Refeed (kolhydratsladdning) 

    Förklarat i en annan tråd, mycket kortfattad. 

    "När man dietat på ett väldigt lågt kcalintag kan det efter några veckor (vanligen lite längre tid, men det är individuellt) vara viktigt att lägga in en kolhydratsladdning för att "motivera" hormonproduktionen (leptin och grehlin för att nämna några). Ibland är det rekommenderat att lägga in en så kallad refeed (kolhydratsladdning) 1 gång/vecka. En sk. ätardag kan ibland användas på samma sätt, även om det mer är för den mentala biten. Vad en refeed går ut på är att man beroende på vikt, dietlängd osv äter under en tidsperiod (2-4 timmar vanligen) några 100 gram kolhydrater. För att illustrerar ett exempel på en sådan måltid;

    2-300 gram kyckling.
    2-300 gram  potatis/morötter (grönsaker). 

    Dessutom ska du försöka få dig några 100 gram frukt. 

    Dagen efter kommer du att ha ansamlat lite vatten och ha laddat upp glykogenlagerna, detta är helt enligt planerna. Här rekommenderas det att hålla sig undan mätningar och viktkontroller. Efter 2-4 dagar tillbaka på den vanliga dieten tentderar ett s.k större vikttapp (whoosh-effekten) att visa sig på vågen.

    Detta tycker jag att du ska testa tidigast nästa måndag (förutsatt att du fortfarande står någorlunda stilla). Dock kan promenaden göra susen. 

    Imorgon återkommer jag med lite mer siffror ang. protein och kolhydratsmängd för refeeden. Du ska dock under detta tidsfönstret ligga så lågt du kan på fett i kosten. 

    Säg till om du har några frågor. "
  • Likask­eptisk­somför­r
    Äldre 8 Nov 11:32
    #92

    Fortsättning:

    3-4 gram kolhydrater/kg kroppsvikt. 2 gram protein/kg kroppsvikt.

    För att påverkan av väsentliga hormoner, vilket är den främsta anledningen till denna refeed, ska fungera måste man äta över balans (dvs. den energinivån som krävs för att du varken ska gå upp eller ner i vikt).   

  • Likask­eptisk­somför­r
    Äldre 10 Nov 09:08
    #95
    Peecock skrev 2011-11-10 08:31:00 följande:
    Jag blir så imponerad av dig!

    Och skäms för att jag började skriva ner vad jag åt. Det tog fem dagar, sen åt jag något jag inte ville skriva ner och då trillar korthuset ihop. Jag vill tydligen verkligen vara en struts , jag vet inte hur jag ska komma förbi det. 
    Peecock skrev 2011-11-10 08:31:31 följande:
    Sitter här med en måltidsersättning, övertygad att det är det enda sättet...
    Det är ett sätt, inte det enda sättet. Det finns en metod som jag tror fungerar i nästan alla situationer; kunskapsmetoden. Lär dig vad som sker i kroppen under diet (efter en diet osv.) och du förstår varför saker inte sker som de borde, men också när de sker när du förväntar dig att de ska ske. Lär dig om kost och näring, pröva dig fram för att se vad som fungerar för dig och dina förutsättningar. Inse att det troligen kommer att ta tid innan saker och ting (de nya rutinerna) lagt sig till rätta. Lär dig att inte gräva ner dig när du äter något du inte tycker att du borde, ta nya tag istället. Det finns ett talesätt som läser "eat the damn cookie and get over it". En kaka förstör inte korthuset, det är det du som gör genom att ge upp och genom att känna ångest över den där enskilda lilla kakan. Många trycker dessutom i sig 10 kakor till, så att man riktigt känner att det är kört. Hade du däremot tänkt något i stil med "äh, det var en liten kaka som i det stora hela inte betyder ett skvatt", vilket det inte gör. Samma gäller en pizza eller en brakmåltid. Spelar det verkligen någon roll om du i slutändan måste dieta någon dag extra? Självklart beror det lite på hur ofta och hur mycket man avviker från planen, men i det stora hela tror jag att många förstör för sig själv redan innan de börjat. Det tar tid att lära sig, likt mycket annat här i livet. Du kan, bara du tror på dig själv och tillåter dig göra fel för att också göra rätt.  

    För att ge dig ett mer konkret exempel: läs här traningslara.se/ en mycket informativ källa där du kan lära mycket om kost och träning. 
  • Likask­eptisk­somför­r
    Äldre 11 Nov 12:30
    #97
    Jordgubbssmak skrev 2011-11-11 11:52:52 följande:
    Hej, jag är verkligen desperat efter hjälp!!
    Vet att jag läst tusen trådar här på FL att har man mindre energi in än ut så går man ner i vikt...

    Jag begriper inte vad jag gör för fel...
    Jag vägde 120 kg jag har aldrig ätit grymt mycket mat, eller så fel mat, alltid mått bra och haft bra värden i övrigt, MEN är en riktigt ritkigt godisgris. Massa läsk och minst 200 gr choklad PLUS annat godis eller chips osv om dan! Dessutom är jag lat som fan, rör mig inte alls om jag kan slippa.
     Den 15 augusti fick jag nog. (igen, jag har bantat förrut i mitt liv och gått ner 30 kg ca)

    Jag började gå till allt, fram o tillbaks till dagis, handla osv varje dag. Jag skaffa ett gymkort och tränar 50 min på promenadbandet med snitt puls på 135-160 för att få upp konditionen, plus diverse muskelmaskiner. Detta gör jag 3 ggr i veckan.
    Jag dricker pulverdiet, morgon, lunch och eftermiddag, ibland blir det en dietbar eller en banan till lunch med.
    Sen äter jag "vanlig" middag med familjen. Jag snittar på ca 1000-1200 kcal och förbränner ca 300 de dagar jag gymmar. Det har inte kommit en droppe läsk eller en godisbit genom mina läppar på denna tid!
    De första två veckorna gick jag ner 4 kg, sen gick jag ner 7 kg på 10 veckor och nu de sista 2 veckorna har jag gått ner knappt 1 kg. Alltså totalt 11,8 kg på 14 veckor.

    Jag har också med jämna mellarum ca  14 dagar, gått upp 2-3 kg för att sedan få kämpa mig ner dom igen och på så vis har jag gått ner massa kg som inte gett någon faktiskt viktnedgång. Det är i mina ögon helt oförklarligt varför jag går upp, och varför jag inte går ner mer.

    Jag har minskat mitt kaloriintag med säkert minst 2 tredjdelar och jag har ökat min fysiska aktivitet med 500% :)  Vad gör jag för fel????  Jag tycker att jag iaf borde gå ner 1 kg i veckan och att jag abslout inte ska gå upp i vikt hela tiden för att gå ner det igen!!
    Mycket bra jobbat så långt! Utifrån det jag läst står du på en vikt utav 108 kg ungefär (längd?). För att börja någonstans så är det som kvinna riktigt jävligt (helt enkelt) att dieta. Speciellt om man vill se en minskning av ungefär 1 kg/vecka. 12 kg på 14 veckor är en bra viktnedgång, helt klart. Nästintill linjär till och med. Men det är just så, viktnedgångar är inte linjära och kroppen beter sig inte som man tycker att den borde alla gånger. Att uppskatta vad man äter är lika "farligt" som att förvänta sig en linjär viktnedgång, det leder många gånger till besvikelse.

    Ett förslag är att du kör på som du gjort hittills, men att du även ser till att kolla kcal-mängden i middagen (ej uppskattningar). En extra promenad/HIIT (vilket du kan slänga in i slutet av dina gympass) kan också vara bra om du har tid för det.

    Du har minskat 12 kg i vikt, du behöver inte lika mycket energi som tidigare. Detta betyder att ditt underskott är mindre, dessutom förbränner du också mindre under träning/promenad av samma anledning. Samt sker det en del negativ påverkan hormonellt sett i kroppen under en diet, vilket man kan stimulera genom refeed som jag pratat om tidigare (dock tror jag inte att det behövs än för din del). Dessutom sker troligen också en minskning av NEAT (som förklaras i ts), något du troligen inte tänker på. Vad som sker var 14:e dag, är troligen vätskeansamling och inget värre än så, såtillvida att du inte ändrat dina vanor (mer kolhydrater eller liknande). Har det varit i anslutning till "den tiden på månaden"? 

    Om ingenting hänt på 7-14 dagar kan det vara dags för en refeed. 
  • Likask­eptisk­somför­r
    Äldre 13 Nov 14:32
    Jordgubbssmak skrev 2011-11-11 12:50:36 följande:
    Tack för att du tog dig tid att svara mig! :)
    Jag använder mig av appen Shape up och "bokför" allt intag där så det är inga uppskattningar, jag vet att jag snittar på 1000-1200 kcal jag har aldrig varit över 1500 någon dag under den här perioden.

    Det stämmer, jag väger 108,3 och är 168 cm lång. Och ja, nästan 12 kg på 14 v är helt ok, MEN det försvann ju väldigt många kg i början och ju längre tiden gått dessto segare är det.
    Eftersom jag har så otroligt många kg att gå ner så känns det helt hopplöst att göra så mycket satsning och gå ner kanske knappt ett halv kg i veckan. Jag funderar liksom på hur fasiken det ska gå sen då, när jag väger ännu mindre och kroppen behöver ännu mindre intag..Det ska ju vara görbart med liksom jag kan ju inte gå ner på 800 kcal i ett år...(hoppas jag)

    Mina viktökningar kan med god vilja relateras i tid till ägglossning och mens..men det är ju ändå ganska hopplöst om jag ska gå upp över 2 kg 2 ggr per månad och sen kämpa för att bli av med dom, då hinner jag ju liksom aldrig gå ner något av "de andra kilona"... 
    Självklart! 
    Du väger allting på våg och räknar därefter ut  kcalmängden? Vi pratar om var enda frukt, mjölken i kaffet, smöret på smörgåsen osv? Men faktum är att går du inte ner äter du för mycket/rör dig för lite (kombination utav båda), så kolla igenom kosten ordentligt nu en vecka. Vi pratar om riktigt grundligt. 

    Ha tålamod! Låt det ta tid även om jag förstår att du hellre tappat 20 kg under 10 veckor. du är på god väg.

    Nu måste du skilja på kilo och kilo, det är vätska du lägger på dig kring ägglossning och mens. Det är inget ovanligt och något du ska ha i bakhuvudet för att inte göra det du gör just nu, dvs. oroa dig över. Dessa kilon påverkar inte det du kallar för "de andra kilona" dvs. fettmassa.  
  • Likask­eptisk­somför­r
    Äldre 14 Nov 22:58
    Jordgubbssmak skrev 2011-11-14 22:18:08 följande:
    Eftersom jag bara äter en enda måltid om dagen så är det inte så svårt att väga och mäta just den :) Jag äter inte frukt, smörgås eller dricker kaffe. Jag har dessutom svårt att tänka mig att 10-50 kcal felräkning per dag skulle göra jättemycket på en 120 kg klump. Men jag kan ju så klart ha fel för du låter betydligt mycket mer kunnig :)

    Tålamod är det ju dåligt med...men jag har iaf forsatt att kämpa. Sen i fredags har jag gått ner till 107,4 så det har "släppt" 1 kg sen i fredags...vilket var skönt! Men jag var tokhungrig och matt och dassig hela helgen, var som ajg var dubbelt så hungrig som jag bruka och jag var verkligen så nära att äta mer /dumt men lyckades avstå. Så tack för peppningen! :)
    Jag får väl helt enkelt fatta att det inte går så fort... 
    Svar kommer imorgon! 
    Jenna Dark skrev 2011-11-14 22:31:16 följande:
    Sparar! Fantastisk tråd!
    Kul att det uppskattas!
  • Likask­eptisk­somför­r
    Äldre 16 Nov 09:51
    Jordgubbssmak skrev 2011-11-14 22:18:08 följande:
    Eftersom jag bara äter en enda måltid om dagen så är det inte så svårt att väga och mäta just den :) Jag äter inte frukt, smörgås eller dricker kaffe. Jag har dessutom svårt att tänka mig att 10-50 kcal felräkning per dag skulle göra jättemycket på en 120 kg klump. Men jag kan ju så klart ha fel för du låter betydligt mycket mer kunnig :)

    Tålamod är det ju dåligt med...men jag har iaf forsatt att kämpa. Sen i fredags har jag gått ner till 107,4 så det har "släppt" 1 kg sen i fredags...vilket var skönt! Men jag var tokhungrig och matt och dassig hela helgen, var som ajg var dubbelt så hungrig som jag bruka och jag var verkligen så nära att äta mer /dumt men lyckades avstå. Så tack för peppningen! :)
    Jag får väl helt enkelt fatta att det inte går så fort... 
    Testa att gör som såhär att du använder dig av livsmedelsverket* och inför allt du äter under ett par dagar. Inte bara den enstaka måltiden, utan även allting och så skriver du ut det här i tråden (förutsatt att det känns okej givetvis). Nej, du har helt rätt 10-50 kcal ska inte påverka om du inte ligger på balans i intaget mot vad du gör av med. 

    Jag förstår det, det är klart att man vill se lön för mödan man lagt ner och gärna direkt. 

    Bra, då har det börjat röra på dig igen. 

    Barer och dietdrycker mättar sällan lika bra (om någonsin) lika bra som vanlig mat. Du har inte funderat på att börja äta lite fast föda under de andra målen igen? 

    Till en annan viktig del; hur går det med träningen? Ökar du på vikterna kontinuerligt? Istället för att gå kan du springa lite? 

    *www7.slv.se/Naringssok/SokLivsmedel.aspx 
  • Likask­eptisk­somför­r
    Äldre 16 Nov 10:49
    Jordgubbssmak skrev 2011-11-16 10:26:40 följande:
    Men gud vad du är gullig som orkar engagera dig så mycket!!! :)
    Absolut kan jag lägga ut vad jag stoppar i mig varje dag :)

    Jag vet att det vore bättre att äta nyttig ritkigt mat mot de där dryckerna och barerna jag äter nu, men jag har alltså en riktigt frossarådra och har svårt att komma i kontroll över mig själv, så¨jag har upplevt det enklare att helt plocka bort vanlig mat under dagarna. Då vet jag vad jag har att rätta mig efter stenhårt, det är liksom tre drycker eller två drycker och en bar, punkt slut! Äter jag "vanligt" så blir det lätt lite extra ost på knäckebrödet, eller bara ett ägg till, eller....men jag är så hungrig i dag jag tar en till smörgås. Så mentalt passar det här mig bäst just nu.

    Vad det gäller träningen så har jag för det första inte tränat sen i fredags då jag varit förkyld nu i flera veckor och det inte vill släppa och känns supertung att träna, så jag tänkte se om jag blev frisk fortare om jag sluta anstränga mig.
    Jag tränades senast i fredags och har alltså ett uppehåll från i lördags.

    Innan jag blev förkyld börja jag försöka lägga in 2-3 * 5 min med jogging i stället i mitt 45 min pass. Jag exprimenterar ju också med hastighet och lutning och upplevde fram till förkyldningen att jag orka mer. Vikterna har jag samma i då det inte alls är det jag har lagt fokus på i träningen utan i första hand att få upp kondition.
    Det är lite det som är fint med internet, det finns alltid hjälp att få:). 

    Bättre och bättre kan diskuteras. Får man i sig det man ska kan man ha råd att bli lite enformig. Förresten supplementerar du något? 

    Jag förstår vad du menar. Välj ut två-tre alternativ som ligger kring den kcal-nivån som barerna och dryckerna brukar generera som du kan alternera mellan. Låt säga att du under förmiddagen "får" äta 400 kcal. 3 ägg är ca 75 kcal styck --> 225 kcal som du äter med en större mängd grönsaker tex. broccoli (35 kcal/100 gram). 200 gram utav det och du har nyttjat 300 kcal utav de 400 kcal. 100 kcal återstår som du kan använda till en proteindrink eller en bar osv. Kesella och bär, keso och lättsylt (tänk risifrutti). Ostkaka med kesella och bär. Kyckling och grönsaker. Potatis är också hyfsat energisnålt, 87 kcal/100 gram om jag inte missminner mig. Det finns rätt många alternativ när man räknar på dig och jag vågar nog påstå att något av ovanstående alternativ kommer att hålla sig mättare längre. 

    Hur hungrig är du när du vaknar? Somliga klarar sig någon timme extra på någon kopp kaffe/té. Dessutom finns det en del som står sig bättre på färre mål mat snarare än fler. 

    Aha, då kan den avstannade viktminskningen förklaras med infektion. Inte alls ovanligt. Samma gäller, speciellt kvinnor, med en stor mängd högintensiv kardioträning (löpning som t.ex. HIIT). Bra där, försök att öka på. Samma gäller vikter. Jag antar att du kör på ett upplägg liknande 3 set á 8 repetitioner för varje övning? Viktigt att träna kroppen ordentligt så att du inte tappar muskelmassa, speciellt under diet och m du kör en stor mängd kardio. 

    Det här ska nog bli bra ser du! 
  • Likask­eptisk­somför­r
    Äldre 16 Nov 10:54
    Maulma skrev 2011-11-15 16:13:36 följande:
    Vilken toppentråd! Stor eloge till initiativtagaren!
    Tänkte bara bidra med något som hjälpt mig när jag känt att det går alldeles
    för sakta med viktnedgången nämligen följande lilla tabell
    :
    0,2 kg/v = 10,4 kg/år
    0,3 kg/v = 15,6 kg/år
    0,4 kg/v = 20,8 kg/år
    0,5 kg/v = 26 kg/år
    0,6 kg/v = 31,2 kg/år
    0,7 kg/v = 36,4 kg/år
    0,8 kg/v = 41,6 kg/år
    0,9 kg/v = 46,8 kg/år
    1 kg/v = 52 kg/år 

    Själv är jag sedan 1 juli i år med i viktväktarna online. Har hittills gått ner 15 kilo men det är verkligen
    inte någon jämn nedgång även om jag äter någorlunda lika varje vecka. Det har pendlat mellan 0,8 upp och 1,5 ner och då kan jag inte längre "skylla på"  "den där tiden i månaden" eftersom den tiden är förbi för mig . Har bara konstaterat att det tydligen varierar ändå . Eller så är det något jag gör som jag själv inte riktigt kommit underfund med... Fungerar gör det i vilket fall som helst för än så länge så går det ju nedåt  
    Kul att det uppskattas!

    Det är så många faktorer som spelar roll, många gånger saker som man inte tänker på. Hade man haft hela bilden klar hade man nog tydligt sett varför man ena veckan minskar 0,8 kg och nästa närmare 2 kg. Men så länge man minskar i vikt, under en viktnedgång, finns det eg. ingen anledning att oroa sig. Bra jobbat förövrigt!
Svar på tråden Varför DU inte går ner i vikt!