• Amlin

    Baby led weaning

    Åh vad kul att det finns en sån här tråd. Jag följer er lite för att läsa och lära innan min twins blir 6 månader och vi kan prova med mat. Idag är de bara 3 månader men ända sen jag läste om BLW har jag känt att det måste ju vara det perfekta sättet att introducera mat och inte minst till tvillingar då man kan låta dem ta det hela i individuell takt och inte slentrianmata båda som om man förutsätter att de utvecklas lika. Dessutom måste det göra hela matsituationen lättsammare om barnen kan sitta med och dela stunden med familjen istället för att äta före eller efter alla andra bara för att någon måste hinna med att mata dem.

  • Amlin
    Bonanza skrev 2011-07-07 22:53:56 följande:
    Jag är inne på BLW och vill gärna prova det med vårt barn som nu är snart fyra månader. Alltså inte börja nu, men framöver. Jag har två frågor: hon vill nog rätt snart börja äta mat. Med de två andra barnen har jag börjat när de visat intresse, det har blivit runt fem månader. Kan jag börja med BLW då också, eller är sexmånadersåldern en rätt fast gräns?

    I övrigt så vill jag börja introducera gluten rätt snart eftersom det finns glutenallergi i familjen. Kan jag börja med typ Penne-pasta (det är ju rätt storlek tänkte jag) eller blir det för "mycket gluten"?

    Ska beställa boken också!
    Min BVC sköterska rekomenderade små bitar av rån till det jöst för att introducera gluten "under skdd av amning" som det heter. Men själv har jag ingen uppfattning om vad som funkar än för mina är bara 3 månader så vi har lite tid kvar innan det är dags för mat.
  • Amlin

    Vi har börjat lite smått med pure nu. Båda twinsen har fått lite potatis som de gillade. Grabben högg tag i skeden och tryckte in den i munnen medan tjejen stannade till smackade lite förundrat och gapade och lutade sig fram när de fick möjlighet att ta nästa sked. Dock har vi gett väldigt lite nu för att se hur magarna reagerar.

    Nu är de snart 5,5 månader. Min känsla var att amningen inte håller dem helt mätta längre och jag vill ha gott om tid på mig med att introducera mat. Tanken är att vi ger lite puré nu och då. Dvs när jag är själv med alla barn så kommer jag nog inte ge smakportioner utan vi tar det lungt och ger bara när även maken är hemma. Sen när de blir 6 månader så kör vi igång med lite mer plock och då kanske vi också kör lite mer regelbundet. Jag fortsätter amma så länge det funkar för oss alla. 

    Med tanke på att de nu provat potatis och kommer ha testat lite olika saker när det är dags för bitar så undrar jag om ni har tips på vad de ska få prova då? Alltså, vad är lämligt att starta med i bit form?  Det kommer ju antagligen inte behöva vara så där otroligt milda smaker.     

  • Amlin
    Bonanza skrev 2011-09-12 20:19:32 följande:
    Majken är alldeles strax sex månader. Vi började lite tidigt för hon tappade massor i vikt. Vi har hållt på i kanske 3-4 veckor.

     

    Åh, har det funkat bra att börja tidigare och vad började ni med? 

    Mina är snart 5,5 (om några dagar) och de håller sig inte mätta på helamning längre så vi har börjat med puréer. Men samtidigt skulle det kännas bra om de inte han vänja sig helt med att all mat är flytande så jag är lite sugen på att prova något enklare fast som de kan få smaka på.
  • Amlin
    Bonanza skrev 2011-09-13 12:26:05 följande:
    Vi började med kokta grönsaker typ broccoli och morötter. Men ganska snabbt gick vi över till lite mer "vanlig mat" och hon har aldrig fått ont i magen. Vi undviker salt och hård stekyta bara, annars får hon det vi äter - med lite modifikation. Kanske inte pommesen eller nachotallriken direkt.

    Det har gått över förväntan. Hon fick i sig mycket från första början och äter mer och mer. Det krångliga är väl nrä vi gör "grytmat" som vi vill salta vid tillagningen. Typ lasagne osv.  
    Tack! Kanske skulle ta och prova nåt kokt när de är i form någon gång.
  • Amlin

    Något som slår mig varje gång jag läser här är hur olika det verkar vara på olika orter och i olika bekantskapskretsar. Jag tror tex aldrig att jag träffat något som börjat med puré redan vid 3 månader, eller jo en person och hon fick verkligen försvara sitt val och hade rådgjort med BVC innan pga att det fanns särskilda skäl till detta.

    Samma sak med BVC, hennes reaktion på att vi tänkte oss BLW till twinsen var att hon trodde det skulle vara bra om vi gav nåt rån eller så ibland för att introducera gluten under pågående amning. HOn sa inte något om att vi tänkte prova en helt annan introducering till mat än den hon förespråkade. Nu har ju vi tänkt oss saker som gröt också så det blir ju överflödigt med rån och sånt just för gluten, men ändå.

    Ett rätt menlöst inlägg av mig egentligen men ändå.   

Svar på tråden Baby led weaning