• eterni­tea
  Äldre 2 jun 17:59
  51045 visningar
  717 svar
  717
  51045

  Fattar mig ej på vissa fattiga

  sunatet skrev 2011-06-02 17:43:09 följande:
  Alltså, ni som pratar om att ekonomiskt bistånd från soc ska täcka allt. I riksnormen ingår 1640 kr i matkostnader för en ensamstående vuxen. Totalt får en ensamstående vuxen 3720 kronor i månaden, plus hyreskostnader (upp till 3600 kr). För hur många av er skulle det här gå ihop? Hur många bostäder för under 3600 finns det om man bor i en av Sveriges större städer? Den enda tandvård man får ersättning för är direkt akut vård, och soc har en annan ganska speciell uppfattning om vad som är akut.

  Människor ifrågasätter varför man har mobil om man är fattig: Man kanske inte får ha hemtelefon, så man har kontantkort istället. Det går att köpa 10 år gamla modeller för någon hundring. Då blir det inte så dyrt med mobil. Och man får alltid skaffa ett kontantkort, oavsett om man har obetalda räkningar osv.

  Man kan ha hamnat i den här situationen då man inte kunnat få ett jobb efter man är färdighutbildad. Då har man csn-lån att betala tillbaka, dessutom. Det kanske blivit problem med ens företag så att man gått i konkurs. Massvis av saker kan hända. 

  Vad som är högsta godtagbara hyreskostnad varierar från kommun till kommun beroende på boendekostnaden ligger på i området. Dessutom varierar det beroende på hushållsstorlek - det är väl inte så illa när man tänker sig att en trebarnsfamilj här kan få runt 8 000 kr/månad till boendet?


   


  Akut tandvård ersätts utan kostnadsförslag, all nödvändig tandvård beviljas efter kostnadsförslag, dvs lagningar mm.

 • eterni­tea
  Äldre 2 jun 18:15
  sunatet skrev 2011-06-02 18:05:29 följande:
  Här är information om riksnormen: www.socialstyrelsen.se/Lists/Ar tikelkatalog/Attachments/18219/2010-12-28.pdf

  Ni verkar tro att det handlar om mycket pengar, och att man enkelt får den ersättning det står att man kan få. Som till tandvård. Det är inte så enkelt, oftast får man avslag på sådana ansökningar. De som tror att man får till icke-akut tandvård lever i en fantasivärld. 
  Jag beviljar icke-akut tandvård varje vecka och ser inte mitt arbete som en fantasivärld alls. Om ni får avslag på sådant som enligt socialstyrelsen ska beviljas så överklaga, ni lär få rätt. I annat fall får ni väl anmäla ansvarig socialsekreterare eller dennas chef.
Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.