• Donum

    3-åring strypt, lärarna frias.

    Som pedagog ska man väl i huvudsak jobba med pedagogik, inte barnpassning?

  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:01:47 följande:
    Vem ska passa barnen då?
    Föräldrarna?
    Förskolan är väl ändå inte barnpassning, utan skolgång.  
  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:09:15 följande:
    Föräldrarna lämnar barnen i förskolan för att kunna jobba, studera osv. Inte ens i förskoleklassen för sexåringar är föräldrarna med de ca 5 timmar den varar o man är ute o leker en hel del.
    Föräldrarnas anledning att lämna barnen i förskolan är ovidkommande för saken. Saken är den, att pedagoger i huvudsak har ett pedagogiskt uppdrag. Inte barnpassningsuppdrag. 
  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:14:38 följande:
    Barnpassningen ingår. Är pedagog själv. Men om vi inte ska passa barnen, vem ska enligt dig göra det? Ska du vara där hela tiden?
    Jag har förstått att du är det. Flört
    Jag anser att pedagoger i huvudsak har ett pedagogiskt uppdrag. De är inte substitut till föräldrar. På min tid fanns det barnskötare. Det är väl rimligt att barnskötarna i så fall passar barnen medan pedagogerna gör det de ska. Om nu inte föräldrarna väljer att passa sina barn. 
  • Donum
    Lindreas skrev 2011-06-08 00:15:53 följande:
    Ja, det är klart att vi inte är anställda som barnvakter. Men "fri lek" är något som till och med är inskrivet i planeringarna, och då är vi ju där som... Tja... Barnvakter. Man lägger sig inte i om man inte märker att leken behöver styras lite, utan cirkulerar och håller koll.
    Jag vänder mig främst emot att lämpa över ansvaret för sina barn på lärarna i skolan som om lärarna är föräldrar, vilket de inte är. 
  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:31:08 följande:
    Så har det aldrig funkat i Sverige o kommer aldrig att göra, pga. pedagogik ingår i allt o barnskötare benämns pedagoger de också.
    Tja, på slutet av 90-talet när jag jobbade som förskollärare så hette barnskötare barnskötare och inte pedagoger. Barnskötarna hade även andra arbetsuppgifter än lärarna eftersom de - tada - inte var pedagoger. Mig veterligen är man inte pedagog om man inte har utbildning i pedagogik. 
  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:32:56 följande:
    Det är inte barnskötare eller outbildade heller.
    Nej, men de har inte ett pedagogiskt uppdrag som de primärt ska utföra. 
  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:36:05 följande:
    Benämns ändå pedagoger.
    Point being?
    Man är inte pedagog för att man kallas pedagog. En hund blir inte en häst för att hunden går in i ett stall. 
  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:37:42 följande:
    Nej, tills nya läroplanen började tillämpas förra året fick barnskötare o förskollärare inte ha olika uppgifter utöver olika planeringstid. Man ÄR inte pedagog utan sån utbildning, men benämns pedagog. Är du utbildad fsk-lärare?
    Och just därför påstår jag att pedagoger i huvudsak har ett pedagogiskt uppdrag - inte ett barnvaktsuppdrag. 

    Nej, det är jag inte. Jag gillar inte småbarn. Solig 
  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:42:38 följande:
    Du gillar inte småbarn, men har jobbat på förskola? Man kan inte jobba som förskollärare om man inte är det. Du hade möjligen ett vik på en förskollärartjänst.
    Just så. Jag gillar inte småbarn och min erfarenhet, både från tiden som förskollärare, samarbete med förskolor i min yrkesroll idag (socionom) och som förälder, är att de som är absolut sämst som förskollärare är de som "ääälskar barn". De projicerar sina egna känslor på barnen och har klart svårare att förhålla sig professionella. Dessutom verkar inte ens ungarna gilla denna "kärlek". 

    Som sagt, det verkar vara annorlunda idag jämfört med 90-talet. Idag verkar man kunna kalla sig pedagog helt utan belägg samtidigt som man bara är barnvakt. 
  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 08:23:09 följande:
    Beror på hur man hanterar sin kärlek till barnen. Du har inte arbetat som förskollärare, eftersom du inte är det. Ja, alla i arbetslaget kallas pedagoger. Barnvakter är de dock inte utan gör aktiviteter med barnen de också.
    Jag tror snarare att det beror på vad man har för inställning till barn. 

    För att vara pedagog är du inte särskilt konsekvent. Jag har inte arbetat som förskollärare för att jag inte har förskollärarutbildning, men du kallar alla i arbetslaget pedagoger, trots att de inte är det?

     
  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 08:31:14 följande:
    Inställning o hantera sin personlighet är samma sak. Det är inte jag som bestämmer att alla i ett arbetslag heter pedagoger. Pedagog har du jobbat som; iaf om du jobbat på 2000-talet; men inte som förskollärare.
    Nu skrev du "hanterar sin kärlek", vilket knappast är detsamma som att hantera sin personlighet, men hur som, så anser jag inte att det är samma sak som inställningen till barn. Jag känner mig betydligt tryggare med en förskollärare som inte gillar småbarn än med en som ääälskar småbarn. Den senare förmedlar att h*n är känslostyrd, vilket sällan är en bra egenskap i sammanhanget. 

    Hur många gånger har jag skrivit att jag jobbade som förskollärare på 90-talet?

    Vill du reducera förskolan och förskollärare till barnvakteri, så be my guest. Det är inte jag som förlorar på att alla är "pedagoger" och att arbetsuppgifterna är att passa barn. Det är de utbildade förskollärarna som förlorar på det i form av anseende, lön osv. 
  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 08:44:45 följande:
    Det handlar om samma kunskaper. Gillar man inte barn får man inte jobb i förskolan. Påstår du att du fick det? Berättade du att du inte gillade barn? Varför jobba där då? Det är omöjligt att jobba som nåt man inte är utbildad som. Ditt sista stycke är nåt du diktar upp som jag inte sagt, men det är tydligt att du mest pratar med dig själv.
    Vad handlar om samma kunskaper?
    Förskollärare och barnvakter?

    Du har knappast kunskap om huruvida man får jobb eller inte i förskolan om man inte gillar barn. Självklart berättade jag det och - hör och häpna - det uppskattades att jag behandlar barn som enskilda individer, inte utifrån något allmänt barngillande. Det är min bestämda uppfattning att personer som säger att de gillar barn, inte är särskilt nogräknade och/eller intresserade av barn som individer. Annars skulle man inte klumpa ihop alla barn på det sätt man gör när man säger "Jag gillar barn." Det finns inget kriterie att man måste gilla barn. Man måste inte heller gilla tonåringar för att få jobb i en högstadieskola. Jag är socionom. Det betyder inte att jag gillar sociala problem. Jag gillar att arbeta för att lösa dem och se den utvecklingen. Du verkar blanda ihop vad man ska göra i sin yrkesroll med vad man själv gillar. 

    Uppenbarligen är det inte omöjligt att jobba som något man inte är utbildad som. Barnskötare jobbar ju som "pedagoger" utan att vara pedagoger. 
  • Donum
    Här och nu skrev 2011-06-08 11:02:02 följande:
    Du läser bara vad du vill läsa o det lägger jag inte energi på.
    Erh..?
    Jag frågar dig vad du menar och jag svarar på dina frågor. Hur i hela friden får du det till att jag bara läser vad jag vill läsa?
    Låter snarare som att du försöker hitta en bakväg ut ur diskussionen. Fair enough. Har man inte på fötterna är det klokt att dra sig ur.  
  • Donum
    Lavish skrev 2011-06-08 10:56:44 följande:
    Håller helt med! Nu säger jag absolut inte att Här och Nu är sådan men det finns en del "Åhhh barn är sååå gulliga" som känns fruktansvärt respektlöst mot barnen. Som om de vore hamstrar eller nått liksom.
    Haha! En lustig men träffsäker beskrivning. 

    Jag har ingen aning om hur Här och nu är i det sammanhanget, men jag ifrågasätter att man inte skulle få jobb om man inte gillar barn generellt. Jag vet ju att jag har fått jobb som förskollärare och jag vet att både rektor, föräldrar och kanske framför allt barnen uppskattade min inställning till barn. 

    Tyvärr får jag alltför ofta bekräftat att många som väljer att bli förskollärare gör det just utifrån "Åååh, barn är sååå gulliga" och inte utifrån ett intresse av att utöva ett professionellt yrke. I mina sämsta stunder (nåja) tänker jag att det är en förlängning av Barn- och Fritidsprogrammet som man valde för att det inte var svårt att komma in och barn är ju gulliga och roliga att leka med. 

     
  • Donum
    sextiotalist skrev 2011-06-08 11:08:18 följande:
    Varför är det så svårt att förstå att olyckor kan inträffa, att man inte alltid måste ha en syndabock. En tragisk olycka absolut.
    Agreed. Drar mig till minnes en incident för flera år sedan då en pojke försvann under en utflykt med förskolan. Senare hittade polisen honom drunknad (jag tror att det var i ett kärr eller liknande). Då blev det i media och bland folket plötsligt polisens fel att pojken dog för att de inte hade hittat honom i tid. Say what..?

    Människor generellt har nog en tendens att skylla på något "större" (en polismyndighet, en skola, en socialtjänst, ett sjukhus osv.) och individerna som arbetar inom dessa områden uppfattas som ett med myndigheten/organisationen. Inte som enskilda individer som försöker göra ett så bra jobb som möjligt, om än med skiftande resultat. 

     
Svar på tråden 3-åring strypt, lärarna frias.