• Kattflickan

    IVF/PGD väntar på eller är igång

    Simple82: De har bara en cell att undersöka, så det är inte säkert att de kan eller får undersöka DS. De ska ju titta efter ett specifikt genetiskt fel.

    RingRing: Vi resonerade som ni efter två avbrutna graviditeter. Om möjligt vill jag aldrig mer genomgå en abort. Så vi körde med kondom. Nu kör vi dock utan

    Annars gick våra möten och prover till som Ringring har beskrivit det.

  • Kattflickan

    Jag lyckades på mitt andra försök. Fick även svagt plus på mitt första försök men det var bara en sk biokemisk graviditet, supertidigt missfall.

  • Kattflickan

    För mig blev det inget val. Vid första analysomgången fanns bara ett friskt ägg, som de satte in. Sen fick de frysa två ägg för mig och labba vidare på dessa. Ett av dessa visade sig vara friskt. Så jag har nu ett i frysen. Men jag är så glad att jag fick ett friskt ägg tillbaka som nu är 17 veckor gammalt! Så, för min del gör det inget att jag inte fick två tillbaka. Om vi skulle ha riktig tur så är den i frysen bra också. Den höll iallafall fryskvalitet! 

    Millan 

  • Kattflickan

    Varför är det svårare att frysa embryona efter PGD. Eller är det svårare att få dem att överleva vid upptining? Vi hade ett fint embryo som hade fryskvalitet. Om vi skulle vilja ha syskon så vill vi försöka med det

  • Kattflickan

    Jag har faktiskt inte tagit reda på vad som gäller vid syskonförsök, har varit så fokuserad på att bli gravid och nu att allt ska gå bra. Så jag vet inte om vi får betala för att sätta in det frysta embryot.

    Jag vet inte könet. Gör RUL om 1,5 vecka och då hoppas jag få reda på könet.

  • Kattflickan

    Jag är ju svårstimulerad, har lågt AMH, men de få ägg jag får ut verkar hålla en bra kvalitet! Tyvärr även de sjuka Faktum är att av 6 ägg så satte de in ett och hela två ägg var så bra att de höll fryskvalitet! Det var dessa två som de labbade vidare på. Tyvärr kunde de inte frikänna det ena ägget med avseende på Turners syndrom. Jag pratade med läkaren som sa att det ägget troligen var friskt men de lyckades inte bevisa det. Hade annars varit ännu bättre att ha två i frysen. Ett ägg gick bort för mig pga tekniska problem och två var sjuka. Jag undrar om det inte är så att färre ägg vid PGD når fryskvalitet? Nån av er som ska på möte i Huddinge kanske kan fråga varför PGD embryon är svårare att frysa? Är det att få dem att växa till fryskvalitet, fnysningen eller upptiningen som är problemet? Om man väl blivit godkänd att göra PGD, kan man då betala själv för sin behandling?

  • Kattflickan

    Ringring: Det låter ju strålande om man kan få bekosta PGD själv på Karolinska. Då slipper man ta sig utomlands.

    Simple: Var inte ledsen. I oktober för ett år sen väntade vi på att få komma på besök på Reproduktionscentrum på Akademiska för att få reda på om de skulle ge oss remiss till PGD. Jag var så orolig inför framtiden och hela hösten var jobbig. Sen blev det jobbigt inför IVF en. Oro över om jag skulle få ut några ägg, skulle något vara friskt? Helt ärligt så hade jag mentalt gett upp inför vår andra PGD, jag var helt inställd på att gå över på äggdonation och komma ifrån problemet med mina skitgener

    Men då lyckades jag. Nu ett år senare är jag i vecka 17 med ett barn som åtminstone inte ska kunna ha DS. Om jag ser bakåt så önskar jag att jag hade oroat mig mindre. Det hjälpte lite för mig att tänka på äggdonation som alternativ.

    Du är ju yngre, så det kommer säkert att gå bra.

    Det här med syskon får vi se hur det blir. Jag är 37 år, mitt AMH är lågt, jag får ut få ägg vid stimulering och det lär ju knappast vara bättre om två år.

  • Kattflickan

    Jag tror fortfarande att barnet jag bär kommer vara sjukt. Vågar inte tänka tanken att det kan vara friskt. Trots att jag vet att det inte ska kunna ha trisomi 13, 18 eller 21. Tänker hela tiden att det nog är nåt annat fel. Har funderat över om jag borde prata med kurator eller psykolog för att hjälpa mig komma över den känslan.

    Just nu nojjar jag över att jag inte känner fosterrörelser än, är i vecka 17+ 0 idag. Om en vecka är det RUL.

    70 % chans till barn efter tre PGD försök är ju faktiskt bra! Det innebär att fler lyckas än misslyckas.

  • Kattflickan

    Även jag bor i Uppsala och fick remiss av Kjell på Reproduktionscentrum. Har du bara ett genetiskt fel, godkänt för PGD så kommer det nog gå bra.

    Jag tycker Huddinge verkar "billiga". När jag har kollat på PGD utomlands har det varit dyrare, upp mot 100 000 kr. Att veta vad det kostar får mig att verkligen uppskatta att man får PGD behandling.

  • Kattflickan

    Jag har för mig att det var Tjeckien jag kollade på. Jag har för mig att jag skickade mail och frågade om kostnaden. Jag kan kolla om jag har kvar mailen.  Medicinerna är ju rätt rejält dyra. Bara mina hormonsprutor kostade över 10 000 kr. Nu använde iofs jag maxdosen. Om man gör det utomlands finns inget högkostnadsskydd. 

    Sen blev det inte aktuellt då vi fick göra det här i Sverige. Det var ca ett år sen jag kollade upp det.

    Det låter lågt med att PGD bara kostar 20 000 kr extra? Det måste variera jättemycket från par till par då vissa redan har analysmetoden framtagen och andra inte. PGD borde generellt bli billigare med tiden då fler har tagit fram  analysmetoder för olika sjukdomar som går att återanvända.

    Det är bra om reglerna i Sverige blir desamma för alla. Lite rädd är jag dock att reglerna för alla blir lite sämre.  

Svar på tråden IVF/PGD väntar på eller är igång