• Iam

    jag fick inte amma på åhlens(min son 3 månader)

    Ts mår skit skrev 2011-07-03 22:51:24 följande:
    Jag slutade skriva i denna tråden för ett tag sen, fram tills nu, kan bero på det jag har inte större lust att diskutera det igen, eftersom jag får säga samma sak om och om igen och det blir uttjatat. Förstår inte hur ni andra orkar hålla på. INGET kommer att lösas i denna tråden och jag betvvlar på att en enda kommer att byta åsikt efter att ha skrivit i denna tråden - tvärtom så kommer nog de flesta känna starkare för den åsikt de redan har.
    Och anledningen till att jag inte svarar på alla dina inlägg nu är för att jag inte orkar gå tillbaka och se vad du har skrivit och vad jag kan ev. ha svarat för fel :) Ev. att jag gör det imorgon, men vissa måste sova innan man ska jobba, så det får du ha förståelse för :)

    Jag anser inte att frågeställningen är svår att diskutera då man ändå vet det man vet; Ts blev tillsagd på ett café där det är tillåtet att amma, att hon inte fick amma. Hon hade köpt en kaffe, men ändå kom vakterna och skulle slänga ut henne. Det är fel att det ska behöva vara så, att bli utsläng för att man AMMAR, ger sitt barn MAT.
    Det är fullt möjligt att diskutera detta vare sig man tror att ts har hållt sig sanningsenligt eller ej. 
    Jag har inga problem med att du inte klargör vad du anser, jag ställde frågan eftersom jag är intresserad. Hur du ställer dig till det eller när du väljer att göra det är helt upp till dig och inget jag lägger någon värdering i. 

    Om vi säger så här då. Vi ändrar förutsättningarna.
    Vi ponerar (vilket inte betyder att jag vare sig vet eller tror så är det klarlagt) att ts inte jade köpt kaffet när killen kom fram. Han sa åt henne att hon inte kunde sitta där och amma och med det ville han säga att hon var tvungen att köpa något om hon ville sitta kvar. Killen är dock en ny sommarjobbare och uttryckte sig osäkert. Något som inte är ovanligt för en tonåring på sitt första sommarjobb. TS svarade i snäsig ton och vände sen ryggen åt honom. Sen skickade hon mannen att köpa en kaffe, men då hade sommarjobbaren redan kallat på vakten. Anledningen till att han kallade på vakten var just för att han var osäker och inte visste hur han skulle hantera situationen. Inte heller det ovanligt för en förstagångsjobbare.  
    När väktarna väl kom fortsatte TS att ignorera det dom sade, dvs klargjorde att hon inte kunde sitta där och amma. Väktarna hade inte fått information om att TS nu köpt kaffe och TS upplyste heller inte dessa om detta.

    Går det fortfarande att diskutera kring varför TS blev avhyst pga att hon ammade offentligt? 
  • Iam
    Thalis skrev 2011-07-03 23:00:37 följande:
    Jag har hela tiden varit lite ifrågasättande över varför detta skett då jag varit på samma ställe flera gånger och då senast för en vecka sedan. Varför ts och inte mig??
    Visst tycker jag att det intressant detta med offentlig amning men bara till en viss grad,när vissa kvinnor börjar antydda att kvinnor som ammar offentligt utan att skylla sig är billiga eller får en kick av att flasha sig då har diskussionen nått det absolut lägsta nivån.
    Jag håller med dig. Likväl som jag tycker det är respektlöst och rakt av löjligt barnsligt av mammor att starta uppror där dom ska gå ut på stan och visa sina ammande tuttar bara för att hävdsa sina rättigheter. 
    Och det är precis det som är min poäng. Ingen vill visa respekt för varje individs gränser. Självfallet måste alla gränser kunna töjas, men man måste oxå kunna mötas halvvägs. Något som ingen i denna tråd är villig att göra.  
  • Iam
    Thalis skrev 2011-07-03 23:14:48 följande:
    Jag vill helst tro att det beror på missförstånd att båda sidorna är så envisa!
    Båda sidorna har extremister som triggas av varandras inlägg och då missar de varandras poäng.
    Jag tror att det handlar om att man inte är intresserad av att faktiskt ta del av andras åsikter. 
    "Om du inte tycker som jag gör är du emot mig, och om du är emot mig är du en idiot"
    Lite det resonemanget.  
  • Iam

    Att många mammor anser det vara sin rättighet att amma offentligt utan att ta hänsyn till andra människor, det har jag förstått. 
    Men nu är jag nyfiken på vilka skyldigheter en ammande mamma kan tänkas ha?

    Dom som inte vill se en tutte när dom lunchar har alltså skyldighet att titta bort, skyldighet att anpassa sig, skyldighet att lära sig. Inga rättigheter där.
    En ammande mamma har rätt att amma på det sätt hon behagar utan respekt för omgivningen.
    Inga skyldigheter där.

    Kan någon förklara för mig hur det går ihop?
    För vad jag vet så är vi alla MÄNNISKOR och människor har både skyldigheter och rättigheter.
    Därför skulle det vara intressant att höra från er vilka skyldigheter en ammande mamma har gentemot sin omgivning.

    Sen tror jag oxå att TS tagit sig vatten över huvudet med det här.
    Hon blev hetsad av en del här på FL till att kontakta media. Dock blev det genom den artikeln väldigt uppenbart att mycket i den här historien är lögner för att göra TS till ett offer. 
    Tragiskt.  

  • Iam
    butterflower skrev 2011-07-04 11:51:23 följande:
    Ja. Den skyldigheten jag har som ammande mamma är att ge mitt barn mat.
    Men du har inga skyldigheter gentemot din omgivning, det är bara din omgivning som har skyldigheter gentemot dig? 
  • Iam
    butterflower skrev 2011-07-04 11:55:50 följande:
    Jag har alltid skyldigheter gentemot min omgivning. Ammande mamma eller inte.
    Hur menar du? Något speciellt du tänker på?
     
     
    Men om vi ser dig i situationen som just ammande mamma, har du någon som helst skyldighet genteom din omgivning, om det nu är så att det finns dom som är obekväma av att se bara bröst (och nej, vi behöver inte göra det sexuellt för det är bara löjligt, men faktum är att en del människor blir obekväma av att se bara bröst när dom äter lunch. Och nej, vi behöver inte heller dra liknelsen att man får sola toppless, för när man går till en strand räknar man med att människor har mindre kläder på sig och är i princip nakna, det räknar man inte med på en restaurang. Så låt oss nu hålla oss till att det finns dom som blir obekväma) 

    Dom som blir obekväma har skyldighet att vända bort blicken, att lära sig att acceptera, att gå någon annanstans osv osv. Det är redan klargjort.
    Nu undrar jag vilken skyldighet en ammande mamma har för att den som är obekväm ska känna sig lite mindre obekväm?

    För det kan väl inte vara så att du som ammande mamma bara har en skyldighet och det är att ge ditt barn mat, och resten bara är rättigheter. Medans din omgivning i det läget inte har en enda rättighet utan enbart skyldigheter?

    Jag bara undrar, skulle vara intressant att få veta hur ni tänker i relation Skyldigheter vs rättigheter.  
  • Iam
    Alexandra77 skrev 2011-07-04 12:06:33 följande:
    När man är utanför hemmet får man stå ut med andra människor i omgivningen; feta, utvecklingsstörda smaskare som petar näsan och slickar på fingrarna mitt i maten, folk som fiser och luktar illa eller för mycket parfym, tonåringar som spottar överallt och har byxorna nere under rumpan, folk som står och grovhånglar på allmän plats och ammande mammor. Vi kan inte förbjuda allt som någon tycker är äckligt, då skulle alla få stanna hemma av hänsyn till andra. En mamma har framförallt skyldighet att se till sitt barns behov före omgivningens.
    Så en mamma kan alltid gömma sig bakom sitt barn och därmed slippa alla skyldigheter och bara kräva en massa rättigheter? Och omgivningen får helt enkelt ta att dom enbart har en massa skyldigheter och inga rättigheter?

    Om det är så ni resonerar är det ju inte så konstigt att det är en hel generation som kommer ut i samhället nu som anser att allt ska serveras på silverfat för dom ska inte behöva göra ditten eller datten.

    ALLA har skyldigheter, även mammor.
    Och man kan mötas halvvägs. Man kan inte luta sig tillbaka på sin mammaroll i all evighet och hävda att ens enda skyldigheter är gentemot barnet.. Det blir ju pinsamt.

    Likväl som omgivningen måste acceptera att det att ammande mammor har rättigheter som ex att gå och fika och samtidigt kunna ge sitt barn mat. Så måste ju ammande mammor acceptera att omgivningen oxå har rättigheter och att det kan finnas människor där som är obekväma med bara bröst på ett café. Ett sätt att respektera detta och inse att man har skyldigheter är ex att lägga en sjal över eller sätta sig lite avsides istället för mitt i smeten. 
    Förstår inte varför detta ska vara en så märklig inställning?

     
  • Iam
    Mrs K skrev 2011-07-04 12:14:01 följande:
    Jag kan bara svara för mig själv och jag brukar vara så diskret jag bara kan när jag ammar. Jag är nog vad många skulle kalla en ganska pryd person, så jag vill inte visa upp mina bröst till allmän beskådan, men jag väljer, pga att vissa tycks uppleva amning som otroligt stötande, tom platser som är än mer undanskymda än vad de skulle behöva vara för min del när jag ska amma "offentligt". Använder alltid amningstopp och amningsbh och håller ibland en hand för också eftersom jag aldrig fått till det där med filt. Den vill nämligen bara halka av/dras av av en bebishand eller arm.

    F.ö. tycker jag denna krönika stämmer rätt bra med hur jag tycker. (kommentarerna har jag inte läst)
    www.aftonbladet.se/wendela/barn/article125084...
    Och då torde det ju inte vara något problem? Då är ju du lika hänsynstagande mot omgivningen som omgivningen borde vara mot dig. Det är inte det jag syftar till. 
    Det jag syftar till är dom som hävdar att dom minsann för amma hur dom vill, när dom vill och var dom vill och det ska andra ta och skita i för det är deras rättighet som ammande mamma. Och då undrar jag så klart. Vad är deras skyldigheter som ammande mamma. För man kan inte gå runt och tro att man är befriad från skyldigheter bara för att man blivit mamma. 

    Ska läsa artikeln du länkar till :)
    butterflower skrev 2011-07-04 12:14:04 följande:
    Jag tänker det inte i relation skyldigheter / rättigheter alls faktiskt. 
    Nu försöker jag iof alltid respektera folk i min omgivning. Jag är en ganska trevlig typ som ler när jag möter någon, håller upp dörrar, säger tack om någon håller en dörr eller liknande för mig.

    Men när det gäller amning så tänker jag bara på att mitt barn behöver mat.
    Och jag tänker faktiskt inte på att någon blir varken äcklad eller upphetsad när jag ammar.
    (tycker bådadera är lite konstigt)

    Att det finns folk som har såna problem med att se bröst i samband med amning hade jag inte ägnat en tanke innan jag hittade den här tråden faktiskt.

    Och jag tycker nog att diskussionen är lite knepig. Vem slänger fram ett bröst (gärna med ljudeffekt) och springer runt med tuttarna på utsidan liksom=)
    Mitt barn täcker det mesta av mitt bröst när jag ammar, nästan så att man får anstränga sig om man vill se bröstet och inte bara baksidan av min dotters huvud.
    Hur någon kan ha ont av det förstår jag inte, inte ens när jag försöker.

    Dessutom finns det folk som har massa konstiga saker för sig. 
    Jag kan omöjligt gå på stan eller fika utan att störa någon. Jag går i flippfloopp och stör alla som har fotfobi ex=)
    Nu skrev jag iofs att vi kan bortse från det sexuella för jag tror inte att det har relevans i sammanhanget. 
    Men det är fakta att det finns dom som blir obekväma av att se bara bröst på ett café. 
    Sen om du förstår det eller inte är ju egentligen inte heller relevant. 

    För att dra en liknelse som inte har med ämnet att göra. 
    Jag kan inte förstå att det finns människor som väljer att ha sex med någon av samma kön. 
    Det är för mig obegripligt hur man kan tända på någon av samma kön. 
    Men jag accepterar att det är så, och har absolut inga problem med det och förstår självfallet att dom vill ha samma rättigheter som dom som tillhör "normen"

    Med det vill jag ha sagt att vi förstår inte alltid varandra, men det betyder inte att vi inte kan respektera varandra. 
    När man visar respekt för varandras olikheter och olika inställningar så blir det så mycket lättare att nå ett möte. Dvs alla känner sig någotså när bekväma i situationen. 
  • Iam
    Alexandra77 skrev 2011-07-04 12:17:31 följande:
    Jag skiter i om ni är obekväma.
    Exakt. Du anser att du slipper ifrån alla skyldigheter eftersom du är mamma. Och det är en sådan inställning som jag är allergisk mot. 
    Nu har jag personligen inga problem med att kvinnor ammar offentligt. Men jag accepterar att det finns dom som har det. Likväl som jag förstår och accepterar att ett barn måste få mat.

    Hur kan du kräva att andra ska förstå och respektera dina rättigheter när du inte respekterar andras rättigheter?
     
  • Iam
    butterflower skrev 2011-07-04 12:18:25 följande:
    Vem har sagt att en mamma ska slippa alla skyldigheter??? 
    Jag frågade bara, och du undviker att svara. 
    Vilka skyldigheter har du som ammande mamma mer än att ge ditt barn mat?
    Vilka skyldigheter har du gentemot din omgivning?
    Och jag vet att du läst alla mina inlägg så jag behöver inte upprepa mig.  
Svar på tråden jag fick inte amma på åhlens(min son 3 månader)