• amanda h

    Favoriträtt UK?

    Ni som bor i UK - vilken är er favoriträtt? Alltså en rätt som inte är så vanlig i Sverige, t.ex shepards pie, cottage pie, mice & tatties, haggis? :p Skulle vara så kul att höra (och kanske få lite inspiration haha).


  • Svar på tråden Favoriträtt UK?
  • MamaPapa

    Generellt sett så är alla curries bättre här ... fast du kanske var efter traditionell mat. En Sunday roast med yorkshire pudding går alltid ner
    Sticky Toffee Pudding är en annan favorit. Eller steamed sponge pudding med varm custard. Mums!
    Fishpie som innehåller lax, torsk, räkor och rökt kolja är gott. Fishcakes med lax också. Porkpie - fast den ska vara av bra kvalitet. Och så tycker jag engelska korvar, av bra kvalitet, är godare än svenska. Finns så många roliga smaksättningar också.

  • amanda h

    Vi hade precis en Sunday roast till middag faktiskt (på en måndag!), så himla gott! Med massa gravy haha. Har aldrig provat sticky toffee pudding eller steamed sponge pudding faktiskt! Får testa på det när jag e på puben nästa gång :)

    Håller dock inte med dig om korvarna haha, önskar att man kunde handla falukorv på tescos! Fast iofs, jag kan äta korvarna om jag beställer en full english breakfast med bönor, ägg, bacon o hashbrown! Mums!


  • MamaPapa

    Jag gillade inte heller korvarna i början när jag flyttade hit (för 11 år sedan) - föredrog de svenska då. Och likadant med osten - jag tyckte bättre om den svenska och att den engelska var så salt, torr och smulig. Men tänk vad smaklökarna kan ändras !  Nu tycker jag det bara är potatismjöl i de svenska korvarna och att de inte smakar så mycket annat än salt och rökt. Och så tycker jag den svenska osten är plastig och söt ! Skrattande

    Falukorv finns ju på IKEA om du får abstinens - plus om din Tesco för det polska sortimentet så finns det en korv som liknar falukorv. Kommer inte ihåg vad den heter men den ligger i en orange plastkorv - ungefär som storlek som de svenska "korvarna" med bruna bönor, risgrynsgröt etc (hoppas jag förklarar det ok !).

    Engelska "puddings" eller efterätter är generellt sett jättegoda. Har du provat Bread & Butter pudding ? Ganska gott beroende på hur den är gjord.

    "Toad in the Hole"  var väldigt annorlunda mot vad som finns i Sverige också tyckte jag. Smakar väl ok men inget jag går och längtar efter.

    Och aldrig att jag kommer prova en friterad Mars-bar ! (fast de finns väl mest i Skottland....) 

  • amanda h

    Jo jag vet - smaklökarna ändras verkligen! Älskar dom flesta brittiska rätterna, fast finns fortfarande många jag inte smakat. När jag flyttade till London när jag var 19 och jobbade på pub så blev jag typ äcklad när jag tittade på menyn; "steak and ale pie", "sausage & mash" och sånna klassiska rätter! Så åt bara "svensk" mat i början, köpte mat på Ikea osv.


    Vilka ostar rekommenderar du, har nämligen inte provat på så mkt. Min pappa älskar den "seriously strong" osten haha, den finns ju bara i UK. Äter mest brie och cheddar faktiskt eftersom jag inte vet vad som är gott!


    HAHA friterad mars-bar! :D Det är verkligen GALET, det kan man få precis runt hörnet där jag bor på fish & chips shoppen, eller ja, det kan man säkert få på dom flesta chippies. Kommer aldrig prova det heller, snacka om kalori-bomb!


  • mamma201107

    Kan rekommendera att åka till yorkshire dales och testa ostarna hos wensleydale creamery.
    Min favoriträtt då jag är uppvuxen vid kusten är fish and chips indränkt i malt vinegar..

  • mamma201107
    amanda h skrev 2011-07-04 22:19:47 följande:

    Fick fråga min man vad toad in a hole var, han sa att det var som yorkshire pudding med korv, stämmer det? :p annorlunda rätt måste jag säga!


    japp med gravy till
  • amanda h
    mamma201107 skrev 2011-07-04 22:23:52 följande:
    Kan rekommendera att åka till yorkshire dales och testa ostarna hos wensleydale creamery.
    Min favoriträtt då jag är uppvuxen vid kusten är fish and chips indränkt i malt vinegar..
    Tack för tipset, låter som en trevlig utflykt! Fish & Chips är riktigt gott, speciellt på pubar tycker jag, våran chippie gör rätt slaskig fisk eller hur man ska säga :p min man älskar med vinäger på, jag håller på att börja få smak för det också faktiskt:)
  • MamaPapa

    Seriously Strong är också populär här hemma. Och så Cathedral City.

    Toad in the hole ser skitskum ut när den kommer in. Men kan tänka mig att den är populär hos barn - som pannkaka med korv! Det är precis som du säger, en stor yorkshire pudding som man stoppar korv i. Första gången jag såg en serveras så stod korvarna upp istället för att ligga ner och då såg det nästan lite snuskigt ut Skrattande

    Nåt annat som jag tyckte var konstigt var att så mycket serveras med chips (pommes frites alltså). Musslor med chips tex. IKEA serverar köttbullarna med chips. Jag såg kollegor i lunchmatsalen köra chips till pizza. Eller chips, beans och så ost ovanpå (stabbigt!) Och här där jag bor, i nordvästra England, så kör de  "half and half" - det är när man tar sin chilli eller curry med hälften ris och hälften chips. Hur skumt som helst.

    Detta speglar sig ju tyvärr i saker som skolmaten ... som "tur" är serverar vår skola i alla fall bara chips en gång i veckan och det är inte alltid vår son tar det som val (klappar mig själv på axeln för god uppfostran ! Flört)

    Gammon är rätt gott kom jag på nu. Med ananas. Och chips förstås !

     

Svar på tråden Favoriträtt UK?