• Sannaslim

    Sparare vad äter ni till middag ikväll?

    Efter att ha kollar runt i massa olika tradar sa verkar det som om ett av det basta spartipsen ar att dra ner pa matkontot.

    Sa nu har jag bestamt mig for att dra ner pa min matbudget rejält, har spenderat cirka 4000 pa mat i manaden den senaste tiden för två vuxna och skulle vilja komma ner pa cirka 2500.

    Jag gillar verkligen inte fardig mat som korv och kottbullar som det tipsas om ofta som ska vara billigt. Jag vill garna ata bra mat som ar lagad fran grunden, men har lite svart att komma pa bra recept.

    Sa tankte att alla som sparar eller forsoker halla nere sin matbudget kunde skriva vad de ater till middag/lunch sa att man kan fa lite inspiration!

  • Svar på tråden Sparare vad äter ni till middag ikväll?
  • Sannaslim

    Bra ide med paj, jag gjorde lokpaj harom dagen. Kopte visserligen degen men annars vart den billig, hade bara i 3 gula lokar,1 rod lok, lite mjolkstanning och liten riven ost pa det. Rackte till middag och matlada med en varsin tomat till.

    Tips pa andra billiga pajfyllningar?

  • Gurkan
    Sannaslim skrev 2011-07-27 14:59:08 följande:
    Bra ide med paj, jag gjorde lokpaj harom dagen. Kopte visserligen degen men annars vart den billig, hade bara i 3 gula lokar,1 rod lok, lite mjolkstanning och liten riven ost pa det. Rackte till middag och matlada med en varsin tomat till.

    Tips pa andra billiga pajfyllningar?
    Pajdeg är jätteenkelt att göra själv!
    Vetemjöl, smör och lite kallt vatten. Eventuellt kan man smakasätta med lite örter och vitlök.

    Soppor och grytor är bra mat som kan göras billig, drygas ut med rotfrukter och linser. Går att göra storkok och frysa ner!
    Ärtsoppa, grönsakssoppa, morotssoppa, köttfärssoppa, grön ärtsoppa, tomatsoppa, löksoppa osv.

    Bröd blir billigt om man bakar själv, bakar man det i frallor kan man ta upp precis vad man behöver och på så vis få förskt bröd varje dag.

    Köttbullar är billigt att göra själv när det är bra pris på färs. Då köper man på sig extra mycket och gör en stor sats och fryser in. Antingen så steker man köttbullarna i ugn eller så kokar man dem och när man sen ska äta dem tinar man och steker till i pannan. Enkelt.
    Färs är billig mat och går ju att variera i all evighet. Köttfärsås, olika biffar, köttbullar, järpar, i paj osv.
    Billiga rotfrukter går ju att göra lådor av och så kan man tärna ner lite skinka i bit eller smula ner lite stekt färs.

    Skriva matsedlar och kolla reklamblad. De flesta stormarknader publicera sina reklamblad på nätet. Och så klart storhandling!  Gå i flera butiker om det behövs. Jag storhandlar på Willys men kött och vissa andra produkter köper jag på City gross.
    Drick vatten istället för mjölk eller söta drycker är också ett enkelt sätt att dra ner på kostnaden. 
  • Nyfiken gul

    Hel och halvfabrikat är INTE billigt så det kan jag verkligen inte tycka är någon form av spar-mat.

    Det enkla knepet är att man inte bara äter kött och potatis utan att man gör något av köttet. Då räcker köttet till flera och man får ner kostnaden.

    500 gram köttfärs att göra köttfärssås räcker lätt till minst 4 personer om man tänker efter lite.  och är den maträtt som lättast går att förändra.

    Så här gjorde jag senast igår...

    2 gula lökar+1 vitlöksklyfta bryns
    ha ner 500 g köttfärs och bryn
    1 burk krossade tomater+ hela burken med vatten
    2 morötter rivs och rörs ner
    ½ buljongtärning
    1 finhackad röd paprika
    1burk champinjoner
    tomatpure

          

    salta peppra, oregano, paprikapulver , ev späd med mer vätska om det blir för tjockt.            

        

         


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Sannaslim

    Det vart fryspizza fran lidl till middag idag, jag tror 3 kostade 30spann Inte en superdeal och inte alls hemlagat tyvarr fast jag la till lite tonfisk och riven ost Jag får skylla det på att jag måste ju tömma frysen sa jag får plats med alla Storpack av billiga råvaror. Nyfiken gul: jag har for mig att du tipsa om det i en annan tråd att man ska äta upp Allt som man har samlat på sig. Jag tycker alla dina spartips är suverana! Varje gg jag Hittar nat riktigt smart så är det dina tips, tack for att du delar med dig.

  • Sannaslim

    Inga fler recept pa god billig mat? Har sa himla svart att komma pa nat, brukar i vanliga fall mest ata nan kottbit med gronsaker och nagon god sas till. Men det kottet vi ater brukar inte vara sa jattebilligt (mest kalv och nöt file)

    Men jag kanske kan fortsatta med mitt goda kott men skippa allt extra i delikatess vag, som ostar, oliver, blinis och annat smaplock. Det drar upp matkvittot ratt rejalt.

    Nagra tips pa annat billigt smaplock som man kan till fredags mys?

  • Nyfiken gul
    Sannaslim skrev 2011-07-28 14:40:48 följande:
    Inga fler recept pa god billig mat? Har sa himla svart att komma pa nat, brukar i vanliga fall mest ata nan kottbit med gronsaker och nagon god sas till. Men det kottet vi ater brukar inte vara sa jattebilligt (mest kalv och nöt file)

    Men jag kanske kan fortsatta med mitt goda kott men skippa allt extra i delikatess vag, som ostar, oliver, blinis och annat smaplock. Det drar upp matkvittot ratt rejalt.

    Nagra tips pa annat billigt smaplock som man kan till fredags mys?
    Enkel och god korvgryta

    6 potatisar
    2 stora morötter
    1 stor gul lök
    3 lagerblad
    1 buljongtärning
    ½ liter vatten
    tomatpure
    salt, peppar - övriga kryddor efter tycke och smak

    ½ falukorvsring + 3 starka kryddkorvar tex chorizo/kabanoss eller liknande

    creme fraiche

    Skala potatisen och morötterna, tärna potatisen och skiva morötterna i slantar , fyll på med vatten och lagerblad + buljongtärningen och låt koka tills potatis och morot är halvt genomkokta.  Tärna falukorven och skiva den kryddade korven i slantar. Häll ner korven och ha  ca 1 msk tomatpure. Krydda efter smak. Ev fyll på med lite mer vatten om det ser för torrt ut.  Låt  sjuda i ca 15 min.

    Servera rykande het i djup tallrik toppad med kall creme fraiche. Gott med ett hembakat bröd till.
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    Billigt snabbfika/efterrätt  2 varianter...

    SNABB ÄPPELKAKA
     
    2 äpplen skivas och stekes i stekpanna i riktigt smör - strö över kanel och socker - snåla inte. När äpplena är varma och lite mjuka kan man strö över lite muscovadosocker/råsocker - har man inte det hemma går det likabra med en skvätt sirap eller lite honung. Äpplena ska sen bli lite kletiga och  knäckiga av det här. Sist häller du på en näve havregryn och rör om lite slarvigt.
    Servera direkt ur stekpannan med glass, vispgrädde eller vaniljsås.  Enkelt, billigt och gott och i regel har man dessa ingredienser hemma.

    SNABBA SNIBBAR

    1 pkt frusen smördeg (kostar inte mer än en tia ungefär)
    valfri sylt, mos eller lite färsk frukt (frysta bär går också)

    Låt plattorna tina och kavla sedan ut dom. Ta ut rundlar eller fyrkanter ungefär stora som en temugg i diameter.  lägg valfri fyllning på mitten. Fös ihop kanterna så dom hamnar på mitten och nyp ihop,

    Grädda i ugnen tills knytena fått färg. Sikta över lite florsocker när dom är kalla.

    Äts som dom är till kaffet eller ljummen som lite efterrätt med glass.


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    ett bra tips är också att lära sig använda rester - det värsta jag vet är när folk slänger fullt duglig mat bara för att dom inte ids ta vara på det. Flera portioner rätt i soporna efter middagen är äten. *ryser*

    Har man inget behov av matlådor så kan man i alla fall lära sig att man inte behöver laga ny mat varje dag och ta vara på den maten som redan finns.

    (rester brukar dessutom vara sååå mycket godare dagen efter )

    *överbliven pasta med pastasås/köttfärssås - klipp spagetti i mindre bitar, ner i en smord ugnsform. Klicka över såsen. Vispa ihop en äggstanning, strö över riven ost, krydda med oregano. In i ugnen tills osten smält och fått färg. Voila! Middagen klar!

    *potatismos även om det är pulvermos går att spara,.  Riv ner några morötter, knäck två ägg i och rör om. Klicka ut i het smörad stekpanna och platta ut, bryn på varje sida 3-4 min tills dom fått färg. servera med tex stekt korv eller bacon och lingonsylt.  Vill du bara ha potatisbullar så skippa morötterna.

    *har du massa grönsaker kvar från tex tacos - slå ihop dom i en stor skål, koka lite pasta och slå över när den svalnat och sen kan du hacka i lite skinka eller varför inte köttfärsresterna. Så har du en perfekt och enkel pastasallad.

    *kokta grönsaker som är kvar i kylen är kanske inte så gott att värma igen - men dom funkar utmärkt i en enkel omelett.  Vispa två ägg med två matskedar iskallt vatten och lite salt och peppar. Fräs snabbt upp grönsakerna i lite smör och medans dom fräser slår du i äggen. Toppa kanske med lite färsk skivad lök och kanske ett par klickar creme fraiche. Enkel och billig lunch.,

    *småskvättar av lite diverse kan du frysa  ner i en burk. Smörgåsskinka, kasslerskivor, kanske en bit grillad kyckling, nån grillkorv osv.  Nån dag i veckan äter man i regel kokt potatis, koka då gärna några extra potatisar - använd den överblivna kokta potatisen dagen efter och gör en god pyttipanna med resterna du har i frysen,.  servera med rödbetor och stekta ägg.  - ett tips man kan ha som stående middag en gång i veckan eller varannan vecka så äter man regelbundet ur både kyl och frys.

    *Varma mackor, pajer och hemmagjord pizza är utmärkta tips att göra när man behöver äta ur kylen och frysen och ta vara på sånt man kanske av gammal vana bara slänger.

    --------------------

    Ett annat tips för att få ner matkostnaderna är att ha koll på vad man har hemma. Tejpa upp en lista i nån av köksskåpen och skriv upp vad du har i skafferi, kyl och frys. Vartefter du tar något så bockar du av. Har du 6 portioner lax i frysen och tar upp 2 så skriver du det i marginalen. Då slipper du handla hem dubletter och du slipper handla dyra saker.  och helt gratis så har du koll på vad du faktiskt har hemma och slipper stå halv sex på kvällen och inte ha en aning om vad ni ska ha för middag.

    och en till - ät upp det du handlar!!  Om du hela tiden får slänga mat för att den är för gammal och kanske också bortglömd så kanske du inte ska handla saken alls eller handla en mindre förpackning. Det är bättret  att saken tar slut helt än att du hela tiden får slänga eller hälla ut.
    Så handla bara det som faktiskt går åt och det man öppnar äter man alltid ur.


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Sannaslim

    Nyfiken gul: tack for super bra tips, ska verkligen forsoka ta till mig det du skriver Tror nog det vore en bra ide for mig och skriva upp vad jag har i skafferiet blir latt sa att jag handlar dubbelt eller trippelt ibland, har skafferiet i nederskap och ser inte riktigt vad jag har. Nu har jag vart Och handla och har för typ forsta gangen jämfort priser, låter kanske men har rätt gott om pengar så har aldrig behovt, det blev faktiskt stor skillnad eller cirka 400 billigare an vanligen! Vart mycket köttfärs, kyckling, linser, bonor. Ikvall grillar jag en kyckling i ugn och till det blir det squash gratang ( pa squash som jag fått) och lite klyftpotatis till det.

Svar på tråden Sparare vad äter ni till middag ikväll?