• Mammut och Papput

    Riktig pizzadeg!

    Söker recept på en riktigt god pizzadeg. De jag provat tidigare är med bakpulver och mjölk/fil osv, men det blir inte alls som jag tänkt. Har även provat på jäst osv som ska ligga i kylen över natten, men tycker inte att resultatet var värt besväret... Har ni några recept eller bra tips?

  • Svar på tråden Riktig pizzadeg!
  • fucktard

    Jag gör såhär:
    Ett halvt paket jäst för matbröd, smulas sönder i en bunke.
    Häll på 2,5 dl fingervarmt vatten, rör tills all jäst är upplöst i vattnet.
    Häll i två matskedar olja.
    Salta.
    Tillsätt 6 dl vetemjöl, och knåda sen tills det känns bra.

    Låt jäsa i ca 45 minuter, kavla ut på mjölat bakbord (eller vanligt bord, såklart).

  • StilaM
    fucktard skrev 2011-08-06 13:20:44 följande:
    Jag gör såhär:
    Ett halvt paket jäst för matbröd, smulas sönder i en bunke.
    Häll på 2,5 dl fingervarmt vatten, rör tills all jäst är upplöst i vattnet.
    Häll i två matskedar olja.
    Salta.
    Tillsätt 6 dl vetemjöl, och knåda sen tills det känns bra.

    Låt jäsa i ca 45 minuter, kavla ut på mjölat bakbord (eller vanligt bord, såklart).
    Som ovan. Men på riktiga pizzerior har de även i lite (någon tsk) socker för jäsningens skull.
  • änglen

    ja det skulle va kanon att få veta hur man gör riktig pizza deg? alltså sån som på pizzerierna... 

  • rasajj

    Det ar inte bara degreceptet som kanske ar lite olika fran pizzeriorna, men aven ugnen. Hur manga har pizzaugn i egna koket? Graddningen pa stenhall gor stor skillnad i smak av det som kommer ut.

    Valig jastdeg som far jasa ovanligt lange kanske i kylen. Och sa gradda pa stenhall i egen pizzaugn!


  • berenjena
    fucktard skrev 2011-08-06 13:20:44 följande:
    Jag gör såhär:
    Ett halvt paket jäst för matbröd, smulas sönder i en bunke.
    Häll på 2,5 dl fingervarmt vatten, rör tills all jäst är upplöst i vattnet.
    Häll i två matskedar olja.
    Salta.
    Tillsätt 6 dl vetemjöl, och knåda sen tills det känns bra.

    Låt jäsa i ca 45 minuter, kavla ut på mjölat bakbord (eller vanligt bord, såklart).
    Så gör jag med, men använder Vetemjöl special. Då blir deggen extra fluffig och god. Har också lyxen att ha egen vedeldad bakugn i köket med stenhäll så våra pizzor är populära i bekantskapskretsen.
  • änglen
    berenjena skrev 2011-08-06 13:36:51 följande:
    Så gör jag med, men använder Vetemjöl special. Då blir deggen extra fluffig och god. Har också lyxen att ha egen vedeldad bakugn i köket med stenhäll så våra pizzor är populära i bekantskapskretsen.
    avis... ;)
  • Tecken
    Mammut och Papput skrev 2011-08-06 13:23:38 följande:
    Jag har hört att pizzerior har öl i degen, hm?
    Öl? Det har jag aldrig hört om, däremot har jag hört att en del har öljäst i.
  • lillgarden

    detta gör vi alltid enligt:
    Pizzadeg.

    25g jäst
    2½dl ljummet vatten, 37 grader
    2 msk olja
    ½tsk salt
    6-7 dl vetemjöl.

    Finfördela jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig.
    Tillsätt olja, salt och större delen av mjölet.
    Arbeta till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i cirka en timme.
    lillgarden.blogg.se/2011/may/pizzadeg.html

  • amalie79

    Nu har jag inte det i huvudet eller boken i närheten, men i Leilas bok, One more slice, finns massa trevliga pizzarecept!

Svar på tråden Riktig pizzadeg!