• MalinEddie

    Barnaboken

    Det finns godbitar i BB när det gäller äldre barn. Råden för bebisar ger jag inte mycket för. Det värsta med standardmodellen är att nattmål ska tas bort redan vid 1 månad! Så här skriver hon om detta på sin hemsida.
    "* Avvakta några nätter kring månadsskiftet och se om barnet visar tendenser till att sova över. Om inte, bestäm en natt då nattmålet ska bort. Bestäm det på morgonen – så att dagen verkligen blir fullmatad, i ordets rätta bemärkelse!

    * Lägg den lilla att sova i vagn för natten. När hon så vaknar och skriker på mat, sätt igång och vagna. Säg ingenting och undvik att röra vid barnet.

    * Dra med både långa och snabba, stadiga tag, fram och tillbaka, fram och tillbaka. Hela din arms fulla längd ska nyttjas när du skjuter armen ifrån dig och tempot vara snabbt. Det är alltså inte fråga om några små snåla, försiktiga, gulliga rörelser (då kan du få stå där hela natten. Barnet tycker det är underbart! Men vi vill att den lilla älsklingen ska få korn på sin förmåga att sova och somna om själv). Skriker barnet rejält, får du också ta i rejält. En ordentlig knyck ska påbörja varje drag, ungefär som om du högg vagnen i sista sekunden för att hindra den från att trilla nerför ett stup.

    * Det tar en stund innan barnet somnar om, eftersom det aldrig hänt förut i hela långa lilla livet att man inte fått mat så fort man bett om det. Förvåningen är större än hungern. Dra på stadigt, rytmiskt! Framhärda. Det skär i hjärtat på dig, men betänk att det spädbarn som inte av sig självt sover över vid månadsskarven sällan gör det senare heller. Nattklubben sträcks ut i det oändliga, därför att barnet kommer att fortsätta att vänta på din hjälp.

    * Efter ca tjugo minuter, så här allra första gången, sover den lilla igen. Då har du slutat dra vagnen strax innan, dvs så fort den lilla tystnat och blivit stilla. Sluta mjukt, med några små, snabba skakningar i handtaget.

    * Första natten får du gå upp och dra minst två, antagligen tre gånger. Andra natten får du dra vagnen mist en, antagligen två gånger. Tredje natten får du dra en gång. Eller ingen. Sedan sänker sig friden."
    www.annawahlgren.com/forum/viewtopic.php

    Fruktansvärt tycker jag!

  • MalinEddie
    telgebo skrev 2011-08-13 22:46:17 följande:
    Vad har ni AP-förälder för inställning till hennes standardmodell och SHN och mat redan från 3 månader?

    Jag vet inte vad jag ska tycka, känner mig helt förskräckt och rent ut av förbannad över SHN, stackars barn.
    Har du läst något på hennes föräldraforum? Det finns mycket skit i böckerna men på forumet går hon och hennes medhjälpare ett steg längre. I SHN säger AW t.ex att barn som vaknar på natten och bajsar ska bytas på, på föräldraforumet menar hon att man ska låta barnet sova med bajsblöja. I SHN beskriver hon solfjädern som är en metod för att hålla barnet på plats. På forumet beskriver hon en brutalare variant av solfjädern som hon kallar skruvstädet. Det finns flera exempel.
  • MalinEddie
    mullemeck skrev 2011-08-15 18:23:10 följande:
    Jag har läst den och jag håller med om att det enda som var bra i boken är det hon skriver om att barn skall tas med i de vuxnas sammanhang och få vara med på allt man gör. Sen håller jag även med Cinnamoon om att det är skönt att ha kött på benen när hon kommer upp till diskussion. :)
    Den sociala delaktigheten var också något jag fastnade för i BB även om hon vill styra det för mycket för min smak. Jag gillar också att hon inte tycker att man ska neja och fya i onödan. Att små barn barn ska sitta i bakåtvända vagnar är också något jag håller med henne om. Timeout är hon också emot precis som jag. Hon förespråkar dock något som hon kallar "sängdumpning" vilket jag personligen tycker kan liknas vid timeout. Mycket av det som är positivt i BB och hennes andra böcker har något annan sagt förut eller är helt enkelt sunt förnuft. Flera av de hemskheter hon förespråkar verkar hon däremot vara ganska ensam om tycker jag.
  • MalinEddie
    Daeminimon skrev 2011-08-15 18:52:38 följande:
    Är det inte i barnaboken hon pratar om att ta strypgrepp på ett litet barn? Iaf i äldre upplagor...
    Ja.
  • MalinEddie
    telgebo skrev 2011-08-16 00:26:07 följande:
    Nu har jag varit in på hennes forum och läst lite. Jag förstår faktiskt inte vad som är så hemskt med hennes SM och så. Men jag kanske är trög då. SHN ställer jag mig däremot ställd till och detta med mat redan vid 3 mån och slopa amningen typ. Social delaktighet såg jag som nåt självklart innnan jag ens hade hört talas om BB.

    Vad är det som är så hemskt med AW egentligen?
    Det är bra att du försöker bilda dig en egen uppfattning. Jag blev nyfiken på AW metoder efter att ha läst en tråd som det länkades till här på forumet. Här är tråden:
    www.angelfire.com/art/ladydahmer/crap/anna.html
    Jag läste hennes böcker och mer på forumet för att se om det verkligen var så illa som jag först hade uppfattat det och idag vet jag att det var det. Tråden ovan var bara ett skrämmande exempel på vad som pågår på hennes forum. År 2009 anmäldes hon till barnombudsmannen av BLF för de råd hon ger på sin sajt. Jag startade själv en tråd i samma veva och om du bortser från eventuella påhopp är det en bra och givande diskussion.
    www.familjeliv.se/Forum-3-28/m43486279-1.html
    Här är ytterligare en kritisk tråd.
    www.familjeliv.se/Forum-3-23/m58169567-1.html
    Det kan kanske vara intressant att läsa igenom dessa trådar för att få en bild av vad som kritiseras.

    SM och SHN skiljer sig inte så mycket åt när de gäller förhållningssätt tycker jag. Båda metoderna (SM är visserligen en modell) går ut på att ignorera barnets verkliga behov. "Trenätterskuren" som jag länkade till tidigare är ett bra exempel på det i SM. Ett månadsgammalt barn är behovsstyrt. Skriket är den starkaste signalen på att något är fel. AW menar att barnet skriker för att det är förirrat över de ändrade rutinerna och inte för att det har ett behov av mat eller närhet t.ex. Detta stämmer inte när det gäller så små. Jag håller dock med om att man är mer flexibel och "snäll" när man ger råd om SM på hennes forum. Det finns ingen flexibilitet i SHN.
  • MalinEddie
    telgebo skrev 2011-08-19 17:51:23 följande:
    Har läst hela BB nu och det står ingenstans om det så det måste du ha drömt.
    Det är i en äldre upplaga. Läs inlägg 36.
  • MalinEddie
    telgebo skrev 2011-08-19 17:57:42 följande:
    Jo jag vet att hon blev anmäld till BO men det var ju inte för SM utan för SHN vad jag förstått.
    På vilket sätt ignoreras barnets behov av SM? Vad saknas där? Bara nyfiken. Jag är inte säker på att denna metod eller vad ska kalla det kommer att passa sig för mig och bebis men jag är villig att prova och se, de är iaf uppstaplat vad man ska ge barnet och det är iaf en grund. Jo givetvis så vet jag att amning inte bara är mat utan så mycket annat som närhet, trygghet värme osv och SHN och 3 nätters kuren är jag helt emot (har iofs bara läst det som står i BB och är inte så insatt i det närmare än så men det jag läst där är inte nåt jag gillar)
    Hon blev anmäld till BO för de råd som ges på hennes föräldraforum och där ges även råd om SM. Vagnar man bort alla nattmål och samtidigt nekar barnet närhet tycker jag att man ignorerar barnets behov för att ge ett exempel. Bra att du är emot detta. Så små barn skriker för att de behöver något och uppmärksammar man inte det ignorerar man behov. Jag har själv svårt för scheman när det gäller så små barn. Bröstmjölk är lättsmält och de kan vara hungriga ofta eller helt enkelt behöva närhet från föräldrarna istället för att ligga ensamma i en vagn på bestämda tider. Jag har inte läst den nyaste BB utan bara den från 94 så hon kan säkert ha ändrat en del.
  • MalinEddie
    telgebo skrev 2011-08-19 18:01:30 följande:
    Jo hon var ung 19 år och ville sova ut ja.

     Visst vet jag det men det finns också saker som jag fått upp ögonen för nu som jag inte haft en tanke på innan.
    Vad t.ex?
Svar på tråden Barnaboken