Inlägg från: LaviniaLetitia |Visa alla inlägg
  • LaviniaLetitia

    Vad är svensk kultur?

    Ja, det där har jag också tänkt på. Samma människor som blir överväldigade över t.ex. "libanesisk mat" eller "egyptisk dans" eller "marockanska lyktor" - ägnar sig åt att nedvärdera och plocka isär alla exempel på svensk kultur. Är det svenskt så är det aldrig RIKTIGT svenskt, utan influenserna kommer alltid utifrån, och då kan man inte säga att det är "svensk kultur". "Absolutely nothing" är svensk kultur. 

    Exempel: "sådana där gula folkdräktsbyxor hade de även i Holland, och kvinnans vita huvudbonad fanns i större delen av Europa på medeltiden. Fiolmusik är inget unikt, och våra gammeldanser är samma som i Europa på 17-1800-talet, eller utvecklingar av polskan som kommer från Polen..."

    Men de kommer inte på tanken att andra länder än Libanon har gjort olika röror och fyllningar med samma ingredienser, att den egyptiska dansen har stora likheter med orientalisk dans från hela arabvärlden, att det är andra folk än marockanerna som har kommit på att man kan göra en lykta av glas, måla den med genomskinlig färg och sätta ett vaxljus inuti...

  • LaviniaLetitia
    Tom Araya skrev 2022-01-27 12:41:21 följande:
    Både ja och nej. Jul är helt klart anpassat till våra äldre hedniska traditioner i både namn, tidpunkt och annat, ett slags förkristligande av en redan existerande tradition.
    Japp. Och alla dessa traditioner tillsammans - de kristna (kyrkobesök, kristna julsånger, julkrubba), de europeiska (t.ex. julgranen), de ursvenska från den långa allmogetiden (t.ex. julbocken, urvalet av mat på julbordet som var det som var festmat på gårdarna: man slaktade en gris och en kalv och sedan blev det skinka, korv, sylta och aladåb, julkransarna gjorda av gran- eller tallris), och en och annan modern tradition från 1900-talet (som Kalle Anka, men den börjar visst försvinna nu).

    Eller ta vår jultomte och hans tomtenissar: där har vi en blandning av de små grå gårdstomtarna som skulle bringa tur, europeiska vättar, S:t Nikolaus som kom från Turkiet och spred sig i de östeuropeiska länderna samt Tyskland, och Coca-cola/Disney-tomten som kom från Amerika på 1900-talet. 

    Allt detta gör dock inte vår speciella svenska jul mindre svensk!
  • LaviniaLetitia
    nihka skrev 2022-01-27 22:48:43 följande:
    Skilj på svenskt och ursvenskt. Det första finns naturligtvis och det andra inte. Jag tror de som uppfattar att någon menar att det inte finns någon svensk kultur blandar ihop svensk och ursvensk. Sedan har vi inte en kultur utan en massa olika.

    Säg EN sak alla svenskar gör på samma sätt och har gjort så sedan urminnes tider och som ingen annan gör. 
    Fast ALLA i en kultur måste ju inte göra en viss sak, för att man ska kunna säga att det hör till kulturen. Julgran hör väldigt mycket till vår svenska jul, även om alla inte har råd att köpa en, eller orkar bära hem den, eller vill ha besväret med att sopa upp barren efteråt, eller är allergiska mot barrträd. Julskinka på julbordet hör också väldigt mycket till vår svenska jul, även om vissa avstår för att de är vegetarianer, eller helt enkelt inte gillar smaken.

    Några vill alltid gå mot strömmen och ha t.ex. sushi i stället för inlagd sill på julbordet, för att kunna fota och lägga upp på Facebook. Detta gör dock inte sushi till något som hör hemma i den svenska julen. Eller den svenska kulturen överlag. Väljer man att äta sushi, så har man tagit till sig en liten bit japansk kultur. 

    Vidare blir den svenska julen inte mindre svensk, för att vissa inslag finns även i andra kristna länder. Vår MIX är dock unik! Man ser direkt om man kommer in i ett hem i juletid, om man befinner sig i Sverige, Storbritannien eller Tyskland.

    Julgranen kommer att finnas i alla tre länderna, men misteln, järneken och plumpuddingen finns bara i Storbritannien, och Christkindl-figuren med den gyllene klänningen och håret finns bara i Tyskland. En nötknäpparfigur och en ljusbåge i fönstret är också troliga indikationer på att man befinner sig i Tyskland. En halmbock med röda band runt, indikerar att man befinner sig i Sverige, liksom figurer som föreställer gråtomtar. Tomtenissfigurer med ljusgröna kläder och alvöron, tyder på att man befinner sig i Storbritannien, liksom  en stor Yule-stock i någon form. O.s.v..
  • LaviniaLetitia
    nihka skrev 2022-01-28 16:18:32 följande:
    Exempel på svensk kultur, men inte ursvensk. Julgranen kom in sent 1600-tal från Tyskland och kanske inte längre är en tradition i Sverige 400 år framåt i tiden.
    Ja, jag skrev ju: "julgranen kommer att finnas i alla tre länderna"...
  • LaviniaLetitia
    Tom Araya skrev 2022-01-29 00:27:13 följande:
    Det är väl inte mer ett problem att "ursvenskt" inte existerar än att "ur-valfritt land" i de allra flesta fall inte heller existerar.
    Du kanske borde tala om för serber, somalier, kenyaner, perser, kurder, polacker, turkar, syrier, afghaner, araber m.fl. att de inte har en egen kultur.
    Exakt. Men det är det aldrig någon som gör. Det är bara när det gäller just den svenska kulturen, som det alltid är så viktigt att påpeka t.ex. att "julgranen kommer från Tyskland" och "de där gula sämskinnsbyxorna som förekommer i många svenska folkdräkter, fanns redan i Nederländerna på 1600-talet", och "köttbullar är ingen svensk maträtt, det upptäckte man i många länder för länge sedan, att man kunde mala kött och blanda det med något bindemedel och forma det på olika sätt". 

    Det finns vad jag vet inget annat land på jorden, där man lär barn att förneka och förminska sin egen kultur. DET är åtminstone typiskt svenskt!
  • LaviniaLetitia
    Padirac skrev 2022-01-28 13:15:00 följande:
    Sushi är en rätt som har sitt ursprung i Kina, så är det enligt dig en kinesisk eller japansk rätt?
    Jag orkar inte forska i om du har rätt! Men eftersom sushi BLIVIT så förknippat med den japanska kulturen, så tycker jag att man kan säga att den hör dit, även om det skulle vara sant att ursprunget är KIna. Rå fisk har ju ätits i många kulturer, så det är i sig inget unikt (vi har ju vår gravade lax och vår inlagda sill), men det är själva sättet man tillreder maträtten, de övriga ingredienserna, kryddorna, anrättningen, tillbehören o.s.v. som gör det unikt för en viss kultur. T.ex. sushi för den japanska. (Även om kineserna också äter ris, samt med pinnar! )
  • LaviniaLetitia
    nihka skrev 2022-01-29 13:58:26 följande:
    Ingen förnekar svensk kultur utan det är den bruna föreställningen av att det skulle finnas något ursvenskt och därmed avsaknad av mix och mångkultur i den svenska kulturen som det görs invändningar mot.

    Det är en vanlig brun föreställning att man förnekar att det finns en svensk kultur om man påminner om att civilisationens krubba och alla traditioners ursprung inte ligger i trakterna runt Sjöbo
    Snart förnekar du väl att Sverige är det återuppståndna Atlantis också!
  • LaviniaLetitia
    Padirac skrev 2022-01-29 14:14:42 följande:
      

    Då kan jag inte förstå det som att du menar annat att det som för tiden förknippas med en kulturs uttryck ska anses vara den kulturens uttryck.

     
    Ja, alla kulturella uttryck har ju införts NÅGON gång. De kom inte alla invandrande direkt när inlandsisen drog sig tillbaka! :) Om ett visst kulturellt uttryck har funnits i Sverige i minst hundra år, så tycker jag att man kan säga att det är svensk kultur. D.v.s. jag räknar inte Kalle Anka på julafton eller Coca Cola-tomten dit, och de kommer antagligen aldrig att fylla hundra år i Sverige. Det är det som stämmer med vår specifika folksjäl som blir kvar. 

    Det är ju så, att även när vi importerar kulturella uttryck, så sätter vi ändå vårt eget stuk på dem, i linje med den svenska folksjälen. T.ex. hör inte väldigt mycket bling-bling till den svenska folksjälen. Vi vill gärna vara lite diskreta, närmare naturen, "less is more".

    Därför kommer vi aldrig att få se lika många enorma, överdådiga blinkande jul-ljusdekorationer i svenska trädgårdar som i amerikanska. Däremot en gran- eller tallriskrans, lite diskret dekorerad med några tallkottar, låtsassnö och kanske ett smalt, rött sidenband - på de flesta svenska ytterdörrar i december. Eller en motsvarande dekoration gjord av halm.

    Ett annat exempel: den tyska nötknäpparfiguren har aldrig slagit i Sverige, trots att den är så vanlig som juldekoration i Tyskland, och vi har blivit introducerade för den i baletten med samma namn. Om jag får amatörspykologisera, så tror jag att det beror på att tyskarna alltid har haft ett problem med auktoriteter, som de lätt följer i flock men samtidigt är rädda för. Nötknäpparfigurerna föreställer ju makthavare av olika slag, som ser bistra ut, och när man använder dem som just nötknäppare (man stoppar en nöt i munnen och trycker till med hävarmen i ryggen), så är det ett sätt att håna auktoriteterna som man normalt är  rädd för. Det finns inte i vår svenska folksjäl, eller inte till den graden i alla fall.   
  • LaviniaLetitia
    nihka skrev 2022-01-29 15:19:39 följande:
    Tro inte att ingen någonsin tänkt tanken.

    Det finns "forskning" från vår nationalromatiska era som hävdar att civilisationens krubba skulle ligga i Norden. Peloponnesos i Grekland skulle kunna härledas till Pelle på Näset osv
    Jodå, en stor vetenskapsman:

    sv.wikipedia.org/wiki/Atlantica
  • LaviniaLetitia
    nihka skrev 2022-01-29 17:15:15 följande:
    Har du varit på till exempel Rusta inför jul? Dollarstore? Bling-blinget har gjort intåg. Fast vi kallar det inte för bling-bling utan att skoja till det. För barnen. Många har skojat till det lite extra under pandemin. Stor blinkande led-snögubbe vid ingången och renar på taket. Vanligare och vanligare.

    Ge det 20 år till...

    Och USA går åt det mer sparsmakade hållet. Pendel svänger.
    Usch då. Man får hoppas att det blir en kortvarig fluga. Jag blev tvungen att kolla på Dollarstore, och vad hittade jag väl där mera:
  • LaviniaLetitia
    Padirac skrev 2022-01-29 17:43:07 följande:
    Det finns ingen svensk folksjäl - själv begreppet är från en 1700-tals poet och begreppet populariserades på 1800talet av nationalromantiker.

    Nuförtiden är det väl etnonationalister och andra trähattar som tror att etniska folkgrupper har en essens, eller en folksjäl om man så vill.
    LaviniaLetitia skrev 2022-01-29 15:47:05 följande:
    Jodå, en stor vetenskapsman:

    sv.wikipedia.org/wiki/Atlantica
    Atlantica och vetenskaplighet är två saker som inte går ihop
    Fast det tycker jag nog att det finns. Man behöver inte vara inne länge på ett amerikanskt debattforum t.ex., för att se att de har en annan typ av folksjäl. Det handlar inte om individuella skillnader, utan det är sådant som delas av nästan alla av dem. Bombastiska och svulstiga uttryck, benägenheten att applådera sig själv (på nätet blir det att man lajkar sitt eget inlägg), religionen som dras upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang, den märkliga bristen på allmänbildning även bland folk som är högutbildade...

    Eller om du går in på en turkisk eller arabisk möbelaffär. I den förstnämnda är det mycket mer kitsch. Billiga dekorationer som man försöker få att se dyra ut, typ strass, eller glitterfigurer inkapslade i genomskinlig gel i tunna glas, som ska se ut som diamanter. Lampor runt speglarna, och speglar infogade i möblerna överallt. Fanerad spånplatta som man försöker få att se ut som teak och mahogny.

    Jämför det med IKEA, där möblerna är enkla och billiga men inte heller försöker låtsas vara något annat, eller med dyra svenska möbelbutiker, där möblerna är hållbara, rustika och gedigna - ofta i furu.  
  • LaviniaLetitia
    Padirac skrev 2022-01-29 19:20:55 följande:
    Det finns ingenting i det du skriver som visar att det finns någonting som är essens eller folksjäl, det är inte mer än ett etnonationalistiskt kvasibegrepp.

    Struntprat på ren svenska.
    Du tror att det är en ren slump att symfonierna av Wilhelm Peterson-Berger låter annorlunda än den arabiska musiken, den turkiska musiken, den grekiska musiken..? Du kan inte höra det nordiska vemodet, den stilla ljuvheten... i jämförelse med gnälligheten, svajigheten, det enkla och omedelbart uppenbara i den andra musiken jag räknade upp?
  • LaviniaLetitia
    nihka skrev 2022-01-30 10:24:51 följande:
    Då lägger man in "ursvensk" i begreppet "svensk" och menar att kulturen inte är fossiliserad.
    Det var nog inte så Mona Sahlin menade... I och för sig tvivlar jag på att hon ens förstår ett så pass abstrakt ord som "kultur".
  • LaviniaLetitia
    KillBill skrev 2022-01-30 13:48:38 följande:

    Anders är gymnasielärare och undrar varför svenska skolelever i den svenska grundskolan ska undervisas på engelska i matematik. Det är en fråga som jag också ställer mig. 


    Nåja. De verkligt begåvade kommer mycket troligt att fortsätta studera på Cambridge-universitetet - som är THE place to be om man är en ung mattebegåvad person - eller kanske på något amerikanskt Ivy League-universitet. Så de får det i stället lättare. Engelska är ett världsspråk, det viktigaste språket att lära sig, så jag ser inget jätteproblem där. 

    ...och SÅ lång tid tar det inte att själv lära sig de svenska termerna. Det klarar en begåvad person på någon timme. 

    Skäll i stället upp i rätt träd - tänk på de ungar som måste växa upp i invandrartäta förorter, och tar efter kamraternas dåliga svenska... Samt att undervsningen måste hållas på en så låg nivå, att mer-eller-mindre nyanlända barn kan hänga med. Vilken utbildning får dessa barn och unga..? Garanterat sämre, än de som går på IES som är en elitskola...
  • LaviniaLetitia
    nihka skrev 2022-01-30 14:10:41 följande:
    Ditt öra är väl inte tillräckligt finkalibrerat för att uppfatta mer än så och kunskapen så begränsad att du i ena ringhörnan sätter en namngiven kompositör och i den andra all musik genom alla tider av alla människor som pratar ett visst språk: "den arabiska musiken".

    Här har du lite nordiskt gnälligt och svajigt:
    SÅ fint! Trolskt! Nu fick jag lust att dansa! :) Du hör väl också, att den musiken inte kan ha inspirerats av Sahara-öknen..?
  • LaviniaLetitia
    nihka skrev 2022-01-30 14:14:16 följande:
    Nej, för de flesta av oss är mycket av det vi har runt oss något som bara är. Särskilt om man inte har rest och framför allt bott i andra länder.
    Idag räcker det att resa till Rinkeby för att inse skillnaden...
  • LaviniaLetitia
    mari123 skrev 2022-02-02 03:43:03 följande:

    Man undrar ju om det finns ngt annat folk i världen som är beredda att göra ner sitt eget land som just svensken!? Jag älskar Sverige och flyttar ALDRIG vad som än händer.


    Det har blivit ganska mycket så i USA på senare tid också, med Biden och hans anhang. Den svarta befolkningen samt urbefolkningen ska höjas upp, de vita ska dras ner, betydelsen av alla upptäckter som gjorts av vita vetenskapsmän, konstverk (i bred betydelse) som skapats av vita män, strider som vunnits av vita generaler o.s.v. - ska nedvärderas. Så till den graden att de har hållit på och rivit ner statyer av historiska personer... Så sorgligt. 

    Jag HAR älskat Sverige, men det känns som att allt går åt fel håll, och att vår invandrade befolkning nu är så stor (och still counting), att det är för sent att göra något åt det. Jag funderar faktiskt på att utvandra, hur sorgligt det än låter, när det kommer från en patriot som mig. Till Schweiz kanske..? Fast dom kanske inte vill ha mig, i och för sig. :)
  • LaviniaLetitia
    Padirac skrev 2022-02-02 12:52:57 följande:
    Låter som när 'SDs hjärntrust' sa att de skulle utvandra till ett land som inte tog mot invandrareTomte
    Ja, det tänkte jag också! Fast det är inget fel med uttrycket, om man menar "jag vill utvandra till ett land som väljer sina invandrare". Och just i Schweiz är jag inte säker på att jag blir vald, eftersom jag har ganska osäkra inkomster och ingen jättestor förmögenhet. Dom är rädda att man ska komma att belasta deras socialförsäkringssystem. Och så har de rätt att tycka. Man får försöka förbättra sig själv, så att man duger åt dem...
  • LaviniaLetitia
    Padirac skrev 2022-02-02 16:32:50 följande:
    De blåbruna tillsamman med de bruna anser ofta att det avgörande är om personen i sig duger: är det inte inkomst så är det härkomst eller som SDs JÅ uttrykte det om Zlatan  - att han inte går eller rör sig på ett svenskt sätt Tomte

    I andra sammanhang -  som inte är bruna - görs det andra skillnader mellan flyktingar och migranter.

    sverigeforunhcr.se/blogg/flykting-eller-migrant-enligt-unhcr

    "Skillnaden kan vara viktig

    Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har begreppen flykting och migrant olika betydelser. Att blanda i hop dem kan leda till problem för båda grupperna.

    ...


    Flyktingar är människor som flyr från väpnade konflikter eller förföljelse. I slutet av 2019 fanns det 29,6 miljoner flyktingar i världen.


    Deras livssituation är ofta så farlig och desperat att de tvingas korsa en nationsgräns för att söka skydd i ett närliggande land. Därmed blir de internationellt erkända som flyktingar med tillgång till hjälp från stater, UNHCR och andra organisationer.


    De blir erkända flyktingar därför att det är för farligt för dem att återvända hem. De behöver en fristad någon annanstans. Att bli nekad asyl kan få dödliga konsekvenser.

    ...


    Migranter väljer att flytta, inte på grund av ett direkt hot om förföljelse eller död. Det kan istället vara för att få ett bättre liv genom att hitta arbete, eller i vissa fall för att få en utbildning, återförenas med sin familj, eller av andra skäl.


    Till skillnad från flyktingar som inte kan återvända hem i säkerhet möter migranter inga sådana hinder. Om de väljer att återvända hem kommer de att få skydd av sin egen regering."

    sverigeforunhcr.se/flykting/fns-flyktingkonvention

    "FN:s flyktingkonvention eller 1951 års konvention om flyktingars rättsliga ställning redogör i detalj för vem som är flykting, vilket rättsskydd, annat bistånd och sociala rättigheter en flykting bör få från partnerstaterna, dvs. de stater som skrivit under konventionen.


    På samma vis anger konventionen en flyktings skyldigheter gentemot värdlandet och hur vissa kategorier av personer, som krigsförbrytare, inte är berättigade till flyktingstatus.


    Det första instrumentet var begränsat till att främst ge skydd åt europeiska flyktingar i andra världskrigets spår. Ett protokoll från 1967 utvidgade konventionens räckvidd till omfatta människor på flykt världen över."


    Så ... dina drömmar om en flytt utomlands  låter som när 'SDs hjärntrust' sa att de skulle utvandra till ett land som inte tog mot invandrareTomte


    Nu är jag inte med. Du citerar UNHCR, inte Sverigedemokraterna. Jag håller dock med (och Sverigedemokraterna också). Det var där vi gick fel i Sverige, att vi slutade skilja på flyktingar (som har rätt till asyl) och migranter (som inte har det). Vi kunde ha kommit mycket billigare undan, om vi hade gjort klart detta från början, och verkligen skickat tillbaka dom som inte hade några asylskäl, på en gång. 

    För övrigt har jag själv blivit prövad en gång tidigare. Det var när jag skulle plugga i England, innan vi gick med i EU. Då fick jag visa upp att jag hade - om jag minns rätt nu - 80 000 kronor på banken, för två terminer (som motsvarade hela vår vårtermin). Annars hade jag inte fått komma in. Sedan skaffade jag mig rätt snart ett extrajobb där, och det gick bra. 

    Det är bara här i Sverige som vi tycker att man är fina och goda människor, om vem som helst får flytta in i landet och leva kravlöst på skattebetalarnas bekostnad. 
Svar på tråden Vad är svensk kultur?