Inlägg från: nihka |Visa alla inlägg
  • nihka

    Vad är svensk kultur?

    Tobias Billström skrev 2011-08-21 16:19:05 följande:

    Många här har gått i mona Sahlins fotspår och gjort sig löjliga på Sveriges bekostnad och förnekad att Sverige skulle ha en egen kultur, helt absurt och jag vet inte hur många gånger jag sett meningsmotståndare ställt frågan om vad som är svensk kultur med ett hånflin?

    Hittade denna text som beskriver det hela ganska bra så varsågod .
    PS. Ni som hävdar att sverige saknar identitet och kultur , tycker ni detsamma om andra länder eller gäller det bara det egna fosterlandet?


    I en kultur ingår många olika saker, det handlar om sådant vi producerar, som musik, konst, litteratur och danser. Det är också sådant vi utövar, som traditioner, ceremonier, högtider och riter. Det är sådant vi är, som tystlåtna, reserverade, försiktiga och gästvänliga. Även yttre fenomen som klädsel, mat, dryck och inredning är kulturella markörer. Värderingar är en av de största och viktigaste kulturyttringarna.


    Om vi skulle göra en lista på 100 saker som vi anser ingår i svensk kultur, och person från ett annat land skulle göra en likadan lista över vad som ingår i det landets kultur, så skulle förmodligen en del av dessa 100 saker vara samma på bägge listorna. Det innebär inte att vi saknar en kultur eller att den svenska och det andra landets kulturer är likadana. Det innebär bara att själva sammansättningen av kulturella fenomen på respektive lista är unik, och att vår kultur därmed är unik precis som det andra landets kultur. Vissa kulturer är lika varandra, som de skandinaviska, och andra är väldigt olika varandra.


    För att vara del av den svenska kulturen måste inte ett fenomen ha funnits här sedan folkvandringstiden. Kultur betyder odling, och vissa saker odlas av folket till att passa in i den befintliga kulturen. På så sätt utvecklas kulturer. En bra förutsättning för att något ska kunna integreras in i den svenska kulturen är att det finns något som påminner om det vi uppfattar som svenskt redan innan. Den kristna julen kunde tas in av svenskarna, eftersom de redan vid samma tid firade jól, på den förkristna tiden. Att vi i Sverige äter mycket fläskkött på julen har att göra med den typ av jordbruk och traditioner som redan fanns här. I andra länder äter man andra saker på julen, som passar med deras kultur och deras tidigare traditioner.


    Typiskt svenskt kan väl vara köande, att sätta sig på ett helt tomt säte på bussen, att ha med sig matlåda till jobbet, att betala tillbaka 5 kr till en vän eller släkting, att inte vilja sticka ut, att lägga julklapparna under granen, att titta på Kalle Anka på julafton, att dricka snaps och äta sill på midsommarafton, att inte tuta i trafiken, Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf, Elsa Beskow, Esaias Tegnér, Vasaloppet, 14 juli på Solliden, folkdans, folkmusik, bonader på väggarna, Carl Larsson, trasmattor, ljus inredning, att hålla upp dörren för den som kommer efter och att inte tränga sig på.


    Vi tror att Sverige och svenskarna blir rotlösa och identitetslösa om vi inte har ett tydligt definierat kulturarv och pratar om att kultur är vitt skilda saker, inte bara musik och mat, utan mentalitet och interpersonellt agerande och beteende. Vi anser också att de värderingar som råder i det traditionella Sverige är sympatiska och värda att bevara. Vi menar att en del värderingar som kommer in i landet och ges stort utrymme i och med att vi ska vara ett mångkulturellt samhälle hotar att få en splittrande effekt för samhället.


    Detta utgör de viktigaste bitarna av det som vi kallar det svenska samhället, kulturen ? det som binder oss samman.


    Hahahaha! En av SDs gamla principprogram som till och med de kastat ut. Trasmattor, Carl Larsson och bonader på väggen. Detta skulle tillhöra de "viktiga bitarna". Man missade grisfötter och dopp i grytan och att aga barnen och frun - gamla "fina" svenska traditioner. Jag är tydligen inte svensk enligt Åkesson, men det är det nästan igen som är, allra minst han själv. Jag pissar på mig av skratt!
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    K Kalle skrev 2019-01-08 10:40:20 följande:
    Den artikeln var väldigt bra! Den är dessutom sann. Det är så löjligt att påstå att julen inte är svensk när till och med ordet jul är ursvenk. Andra länder har ord som syftar på Jesu födelse (Christmas, Noël, Navidad osv). Ordet jul är hedniskt/fornsvenskt.
    Men det är klart att julen inte är svensk. Bara för att vi fortfarande använder ett gammalt svenskt eller egentligen germanskt eller förnordiskt ord för att beteckna högtiden kan vi inte göra anspråk på innehållet och att det skulle vara just svenskt. Om man ska gå enbart på ordet jul så blir det väl en dansk eller tysk (germansk) tradition i så fall.

    Det sätt vi firar jul på är förstås en svensk tradition, men det har ändrat sig stort sedan traditionens tidiga förkristna dagar.

    Julen är en tradition som är spridd över hela världen. Alla som firar jul har lånat friskt av varandra och kommer att fortsätta göra det så länge vi har något med varandra att göra. Det är väl del man menar när man säger att julen inte är svensk.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    K Kalle skrev 2019-01-08 12:55:56 följande:
    Visst och just den kombinationen av traditioner, mat etc som vi har i Sverige är SVENSK. Allt annat är löjligt. DÅ finns ingen spansk eller fransk eller grekisk jul heller!
    Det finns en svensk variant på jul, men julen är inte svensk och en hel del har vi lånat från någon annanstans

    Vi får även räkna med att julen över tid kommer förändras precis som den gjort fram tills idag.

    Inga problem för mig!
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Tom Araya skrev 2019-01-10 02:34:22 följande:
    Både ja och nej.

    Firandet i sig är sedan förkristen tid, det är ursprunget i vår del av världen.

    Dagens jul i Sverige är ett ihopkok fråm många kulturer och nationellt ursprung, men det ihopkoket är ju svenskt.

    Tomten var en figur som fanns inom den svenska sago- och berättelsekulturen långt innan det blev en rödklädd tjockis som kom med klappar.

    Så det blir svårt att säga att vår jul inte är svensk, för den är ju inte mer av något annat heller och julen ser inte lika ut i något annat land.

    Hela mångkulturbegreppet blir lite motsägelsefullt när man förnekar ett lands unikum vad det gäller kultur, eftersom begreppet i sig förutsätter att olika kulturer kan definieras. Historiskt finns dock ytterst få kulturer som inte har hämtat influenser från andra kulturer, i högre eller lägre grad.
    nihka skrev 2019-01-08 12:14:25 följande:
    Men det är klart att julen inte är svensk. Bara för att vi fortfarande använder ett gammalt svenskt eller egentligen germanskt eller förnordiskt ord för att beteckna högtiden kan vi inte göra anspråk på innehållet och att det skulle vara just svenskt. Om man ska gå enbart på ordet jul så blir det väl en dansk eller tysk (germansk) tradition i så fall.
    Vad exakt ordet jul betyder och kommer ifrån vet ingen med säkerhet.
    Men det har ett fornnordiskt och mycket gammalt ursprung utan koppling till motsvarande ord från exempelvis tyskan eller franskan.
    Den starkaste och mest sannolika teorin är att det betyder fest.

    hogtider.wordpress.com/2008/12/17/vad-betyder-ordet-jul/

    Vi offrade djur under en tvåmånadersperiod till mitten av januari, midvinterblot, och därför är julen svensk?

    Julen är väl en gammal germansk förkristen fest och sedermera en kristen tradition där man firar Jesu födelse.

    Jag firar jul svensk varje år med treenigheten julmat, julklappar och julledighet.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Tom Araya skrev 2019-01-12 20:20:21 följande:
    Att säga att julen är för att fira jesu födelse är mer av tradition än faktisk sanning, då man inte vet att Jesus föddes vid den tiden på året, eller ens vilket år han föddes. Men mest sannolikt föddes han inte vid den tiden, utan har angivits som tid för firandet av andra skäl.

    Detaljerna kring firandet under förkristlig tid är inte helt klargjort.
    Midvinterblot firades sannolikt senare, runt mitten av januari.
    Det finns dock utrymme för att vi idag anger tidpunkter fel historiskt, då olika kalendrar använts genom historien, varav det finns de som inte omfattat ett helt år.
    En annan teori är att man haft två olika firanden under vintern, varav ett av de infallit tidigare (december?) och ett annat infallit under senare (januari?), med ca 1-2 månaders mellanrum.
    Det har dock talats om firande i dagar tre under december vid tiden då kristendomen nådde våra delar av världen och kan vara en äldre förkristlig tradition (allt förkristligt försvann inte i en handvändning i hela norden i och med att den första kristna missionären satt sin fot här), vilket kan vara grunden till dagens julfirande.

    Generellt sett är inte julen svensk, men att fira något liknande vid den tiden får nog anses vara ur-svenskt/nordiskt och svensk jul kan betecknas som svensk, både då den har förankring i förkristet firande, men också för att vi har våra egenheter i utformningen av firandet av idag.
    Alltså är julen inte svensk utan vi firar vår variant av den och vår variant av den är ett hopkok. Gott så.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Tom Araya skrev 2019-01-12 22:37:16 följande:
    Det beror på hur man ser det.

    Om vi i norden har firat något liknande, vid ungefär samma tidpunkt, långt innan vi kristnades och långt innan (eller senast samtidigt med) någon jultradition uppstått i världen överhuvudtaget och det delvis legat till grund för senare traditioner, så är det nog att se som svenskt, till viss del.
    Något liknande? Tycker du att du ser någon som helst likhet mellan att skära halsen av en get för asagudars skull och ge varandra julklappar?
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Tom Araya skrev 2019-01-13 00:15:52 följande:
    Om man nu väljer att begränsa sig till enstaka detaljer så kan man hitta både likheter och olikheter (till jul slaktar man en gris exempelvis)...

    Båda är en fest, går av stapeln under högvinter, har en religiös koppling, man samlas, äter och dricker gott, det räcker bra för att få en likhet att se och förstå.
    Ta bort dessa "enstaka detaljer" så faller hela konceptet med både midvinterblot och jul.

    Midvinterblot är inte jul. Midvinterblot är bara något annat som inföll på vintern.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Tom Araya skrev 2019-01-13 09:40:39 följande:
    Nihka vill få det till att blot bara är att offra djur och att det därmed saknas likhet med jul.
    Nej, det ville inte nihka alls, men jag plockade ut två bärande exempel för varje tradition.

    Ditt resonemang utgår ifrån att två traditioner är samma sak för de liknar varandra i det att man ville göra något tillsammans på vintern.

    Jul är inte en svensk tradition. Den är är ett globalt kristet firande som hade funnits avsett om midvinterblot existerat eller inte. Att vi sedan använder ett gammalt germanskt ord på den nyare traditionen beror på att vi fasade in det ena och ut det andra.

    Kan du säga en enda sak som hör julen till som kommer från midvinterblot - förutom sådant som definierar alla fester?

    Nationalister menar att jul är en asatrohögtid som blev internationell - en tanke lika galen som deras fantasier om att Skandinavien, eller ännu hellre Sverige, skulle vara civilisationens vagga. 

    "I det stormaktstida Sverige hävdades på fullt allvar av lärda män, att Sverige var urhemmet för hela världen. Svenskar hade lånat namn åt grekiska provinser och romerska hjältar och gudar. Peloponessos hade fått sitt namn efter Pelle på näset och Hercules kom av det svenska namnet Härkalle. Berget Ida hade lånat sitt namn från Idre i Dalarna och Västgoter och Östgoter härstammade från Väster- och Östergötland och cimbrerna från Simrishamn. De beryktade vandalerna var däremot inte svenskättade; de kom från Vendsyssel i Danmark.


    Den svenska kungalängden ansågs börja med Noaks sonson Magog och sedan uppfanns en rad Karlar och Erikar för att förgylla och förlänga den svensk historia. Uppkomlingen Sverige, en ung och krigisk stormakt, måste naturligtvis ha en ärorik historia att visa upp. I dag återstår intet av detta historiska skrytbygge som kallades göticism eller rudbeckianism efter en av sina fantasifulla arkitekter, Olof Rydbeck d.y."

    Mer underhållande läsning om göticism:

    https://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ticism

    Att julen är en svensk tradition är nationalistisk propaganda och lika sant som att Atlantis skulle vara Sverige.


    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Tom Araya skrev 2019-01-13 15:47:35 följande:
    Du plockade medvetet ut detaljer som var menat att ligga så långt ifrån varandra som möjligt, istället för att se likheterna som finns där och likväl är bärande exempel för traditionerna.
    nihka skrev 2019-01-13 12:38:15 följande:
    Ditt resonemang utgår ifrån att två traditioner är samma sak för de liknar varandra i det att man ville göra något tillsammans på vintern.
    Likheten är vad jag avsett påpeka, "är samma sak" är dina ord, inte mina.Likväl hade vi kunnat ha en motsvarande högtid även utan kristendom.

    Hade den övriga världen haft en motsvarande högtid utan påverkan från de abrahamitiska religionerna?
    nihka skrev 2019-01-13 12:38:15 följande:
    Kan du säga en enda sak som hör julen till som kommer från midvinterblot - förutom sådant som definierar alla fester?
    Det räcker gott så.

    Jag ser själva firandet som en korg, som är själva grunden.

    Korgen har vi tömt på det mesta av sitt ursprungliga innehåll och fyllt på med nytt från olika traditioner i olika tider och vissa delar av det nya innehållet har också bytts ut vid tidpunkter.

    Den för Sverige typiska blandningen är svenskt, även om enskilt innehåll mestadels kommit från olika andra länder.

    Men även utan att vi hämtat in vad vi fyllt korgen med, så hade vi kunnat fylla den med annat eller behålla det innehåll den hade.

    Jag är tveksam om det gäller även andra delar av världen än just norden, att de haft någon form av motsvarande julfirande före de nåddes av högtidstraditioner av kristen, muslimsk eller judisk härkomst och som på något sätt, i någon grad legat till grund för skapandet av det senare julfirandet.
    Även om så vore, så har det knappast påverkat våran grund till vårt firande.

    Därför ser jag jul som ganska svenskt/nordiskt, i minst lika hög grad som att komma någon annanstans ifrån i sitt ursprung och i synnerhet svensk jul, kanske lite mer, beroende på vilken vinkel man väljer att se det från.




    Det är inte mitt fel att respektive tradition är så olika varandra att centrala delar ligger så långt ifrån varandra.

    Hade du något enda exempel på midvinterblotstraditioner på jul, mer än sådant som kan känneteckna alla fester? (människor, mat, dryck, sång och musik, annan underhållning, lekar och tävlingar) Vad är det alltså i den svenska julen som har sitt ursprung i midvinterblot?

    Ja, vi hade säkert fortfarande firat midvinterblot i någon form om vi inte hade kristnats. Men nu blev vi kristna och firar istället den kristna julen, den som firas i hela världen och inte är en svensk tradition.

    "Korgen" är inget annat än att vi gör något tillsammans mellan november och februari.


    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Tom Araya skrev 2019-01-13 16:09:11 följande:
    Kortfattat:

    Hade vi i norden kunnat ha julfirande utan det förkristliga ursprunget? - Ja.

    Hade vi i norden kunnat ha julfirande (i någon form) utan kristendomens intåg? - Ja.

    Att vi kan svara ja på båda ovanstående frågor är utöver varje lands unika delar av julfirandets innehåll, som gör att jag anser de nordiska länderna är extra unika i detta.
    Du hänger upp dig på ordet jul.

    Ta bort ordet jul så försvinner kopplingen mellan midvinterblot och och vad vi sysslar med 24e december.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
Svar på tråden Vad är svensk kultur?