Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Vad är svensk kultur?

    KillBill skrev 2019-01-13 09:56:49 följande:
    Jag har svårt att se just julen som en svensk tradition. Gran, julklappar och festmåltider är tradition i alla kristna länder (tom julskinka äts i många länder).  När det gäller de stora helgerna så handlar det i huvudsak om kristna traditioner.
    Har du då även svårt att se det svenska språket som svenskt? När det gäller både ord och grammatik så är det influenser utifrån som skapat dagens svenska språk. Ändå är det få som argumenterar för att svenska språket inte är svenskt.
  • nattuw
    KillBill skrev 2019-01-13 17:30:39 följande:
    Så eftersom jag betraktar julen som en kristen högtid snarare än en svensk så skulle jag inte betrakta det svenska språket som svenskt?
    Jag var intresserad av varför du inskränker dina argument till det kulturella området då de lika gärna skulle kunna användas på det språkliga området.

    Särskilt då den svenska julen inte har några synbart kristna inslag. Det vill säga om man då inte väljer att se Kalle Anka som Messias.
  • nattuw
    KillBill skrev 2019-01-14 07:36:05 följande:
    För övrigt så firar Sverige och alla kristna länder jul för att fira Jesus födelse och många av våra traditioner, adventsfirande, julsånger etc. har en kristet bakgrund.
    Så säg mig hur många känner du som brukar fira julafton med att sjunga julsånger?

    Nu var det några år sedan jag läste religionskunskap men så vitt jag minns så kom de tre vise männen inte med julgranar, iPhones inslagna i färgglatt papper och döda grisar med julmust.

    Den moderna svenska sekulariserade julen är inte en kristen tradition. Idag är den kristna traditionen lika utdaterad som den hedniska tradition som föregick de kristnas försök att uppnå världsherravälde genom att omforma befintliga festligheter. Jultomten kommer inte hem till folk för att hålla julmässa utan för att sprida kapitalismens evangelium.
  • nattuw
    KillBill skrev 2019-01-14 23:06:24 följande:
    Alla vet att julen är en kristen tradition, julgran är från början en tysk tradition, julskinka står på middagsbordet under julen i många europeiska länder och även julklappar är en internationell tradition.
    Trender kommer och trender går men julen den består.

    Alla vet att julen är en hednisk tradition med kristna inslag. Det enklaste sättet att göra reklam för kristendomen var genom att ta över redan inarbetade festligheter. Senare gjorde kapitalismen samma sak och tog över redan inarbetade festligheter. Pragmatism i sitt esse.
  • nattuw
    nihka skrev 2022-01-29 13:58:26 följande:
    Ingen förnekar svensk kultur utan det är den bruna föreställningen av att det skulle finnas något ursvenskt och därmed avsaknad av mix och mångkultur i den svenska kulturen som det görs invändningar mot.
    Det var inte så många år sedan som det inte ansågs särskilt kontroversiellt att stå i tv och påstå att det inte fanns någon svensk kultur. Så jo det har funnits personer som förnekat att det finns en svensk kultur oavsett om den var ursvensk eller samtida.
  • nattuw
    Kexsmula skrev 2022-01-27 19:03:22 följande:

    Jag kan för mitt liv inte förstå varför så många människor absolut inte vill erkänna att svenskar faktiskt har en egen kultur. Man kan fundera på vad deras agenda är?


    Politisk positionering. Om grupp A tycker si så måste grupp B tycka så.
  • nattuw
    nihka skrev 2022-01-30 10:24:51 följande:
    Då lägger man in "ursvensk" i begreppet "svensk" och menar att kulturen inte är fossiliserad.
    Nej, det sades uttryckligen att det inte finns någon svensk kultur. Även om vindflöjeln har vänt och det kommer en del krystade bortförklaringar så var det ingen som pratade om något ursvenskt utan bara om att svensk kultur inte existerade. Det påpekade särskilt att bristen på ursvensk kultur var ett bevis för att det inte fanns någon svensk kultur.
  • nattuw
    KillBill skrev 2022-01-30 13:48:38 följande:

    Anders är gymnasielärare och undrar varför svenska skolelever i den svenska grundskolan ska undervisas på engelska i matematik. Det är en fråga som jag också ställer mig.


    Så länge de faktiskt lär sig matematik så är valet mellan engelska och svenska av underordnad betydelse. Då är det värre med de delar av det svenska skosystemet där eleverna inte lär sig den grundläggande matematik som de förväntas kunna när de börjar på universitetet.
  • nattuw
    nihka skrev 2022-01-30 13:45:57 följande:
    Givetvis har vi något här. Det fattar väl alla.
    Tydligen fattade inte alla det eftersom de som hävdade att det fanns en svensk kultur avfärdades med de vanliga tillmälena.
  • nattuw
    nihka skrev 2022-01-31 16:14:20 följande:
    Som sagt lägger man då in olika betydelser av svenskt. Ursvensk, exklusivt svenskt, svenskt utan någon påverkan utifrån, originalsvenskt, osv.
    Nix det lades inte in några olika betydelser.
Svar på tråden Vad är svensk kultur?