• Konvaljen

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 13:58:50 följande:
    Hon hade fyraårskoll förra månaden och då var hon 105 cm och vägde 31 kilo. Hon är lite rund på magen men det är ju bara för att hon äter mat och tycker om det.  Skulle ni säga att era barn inte fick bli mätta kanske????
    Oj TS, Din dotter är ungefär lika lång som min dotter, (tre cm längre) men väger dubbelt så mycket. Min dotter ligger strax under på viktkurvan men verkligen inom normalspannet. Jag förstår att BVC och förskolan oroar sig.
    Barn som är överviktiga när de är över tre år löper stor risk att behålla övervikten resten av livet. Det innebär att barnet löper risk att drabbas av diabetes, hjärt. och kärlsjukdomar, förslitningsskador etc. Ni är skyldiga att göra något åt det!
  • Konvaljen

    TS: gällande din fråga om barnet får vara hungrigt och kring fika.

    Det är inte farligt att vara hungrig. Ska man äta middag om 45 minuter så säger jag åt mina barn att de får vänta, de kan få lite grönsaker eller ett finn crisp om de är vrålhungriga. Vi äter vid middagsbordet. Sedan äter vi inte mer på kvällen. Är man sugen mellan målen, ja då får man äta frukt. Till mellanmål serverar jag ofta ägg, turkisk youghurt, avokado, smörgås och sådant som barnen står sig på. De klagar sällan eller aldrig på att de är hungriga.

    Våra barn får också fika då vi gör det, på helgerna. Om jag och min man vill äta onyttigheter när vi inte vill att våra barn ska göra det, ja då väntar vi tills de sover.

    Jag gissar att din dotter har vant sig vid stora portioner och vid att äta konstant. Då får man vänja henne av med det och det behövs professionell hjälp. Istället för att bli ilsken då samhället försöker hjälpa ditt barn så borde du som förälder ta emot den hjälpen för din dotters skull.

    Är ni själva överviktiga? Hur ser era matvanor ut?

  • Konvaljen
    mullzack skrev 2011-09-01 14:13:03 följande:
    Kan inte förstå vad felet är Min son är fyra i oktober och väger 29 kg till sina 110 cm. Han ligger ca 3 "hack" över medelkurvan både på längden och vikten, ingen har någonsin sagt att han är fet, vare sig på dagis eller BVC.
    Fast ditt barns BMI är 24,0 vilket klassas som fetma. Det är inte normalt och det är väldigt märkligt att inte BVC tagit upp det med er. Du borde ta till dig av TS råd hon fått och söka hjälp för att hjälpa ditt barn att nå en normal vikt.
    Anonym (Jag med) skrev 2011-09-01 14:18:12 följande:
    När jag var liten så var jag mycket överviktig, precis som din dotter TS. Om min mamma hade fått hjälp av bvc och förskolan då hade jag tackat dem.

    Min situation idag är att jag är 168cm och väger 100kg. Alltså FET. Jag har diabetes och en hjärtsjukdom. Jag har testat mängder i metoder att gå ner i vikt och de funkar inte. Hade jag haft en mamma och om omgivningen hade gjort något i tidigt stadie så hade jag inte vart här idaa.

    Din dotter är FET och inte bara rund om magen. De är bara att inse.
    Bra skrivet och jag beklagar att du inte fick hjälp i tid då du var liten.
  • Konvaljen

    Min fyraåring äter såhär:

    Frukost (hemma): gröt el smoothie el youghurt. Ofta en smörgås, ibland ägg.
    Mellis: frukt
    Lunch: det dagis serverar
    Mellis (hemma): något av frukostalternativen
    Middag: en portion mat + grönsaker

    That's it. Om hon ätit dåligt till middag kan hon ibland få smörgås innan hon lägger sig.

  • Konvaljen

    Ullis83: därför att det är i princip barnmisshandel att inte ens försöka göra något åt ett så överviktigt barn. Tänk om någon hade ett barn med diabetes och struntade i att ge insulin? Fetma är faktiskt en dödlig sjukdom, väl värt att komma ihåg.
    TS vägrar ju samarbeta, hon har noll insikt och vill inte ens prata med sjukvården om dotterns tillstånd.

  • Konvaljen

    Men TS, hon är ju fet, oavsett vad du tycker. Det är fakta. Jag kan ta ett exempel. Min son konstaterades med järnbrist då han var tio månader. Man ville ta prover eftersom läkaren tyckte han var blek. Jag är själv väldigt ljus i hyn och höll inte med läkaren men vi tog självklart proverna. De visade mycket riktigt på järnbrist, han fick behandling och två månader senare var järnvärdet bra.
    Förstår du, det är ointressant vad man tycker/anser, att din dotter är fet är fakta, att min son hade järnbrist var fakta.

  • Konvaljen

    Vad otroligt härligt att läsa din uppdatering TS. Men hjälp och stöd så kommer ni att fixa det här galant! Vilken tur er tjej har att ni bestämmer er för att ta tag i det här, det visar att ni är riktigt ansvarstagande föräldrar.
    Lycka till!

Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte