• Anonym (Besviken)

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Jag är så jävla arg. Har just kommit hem från utvecklingsamtal på dagis. När vi kom dit så var det en sköterska fr BVC där också och de påstog att vi inte tog hand om våran dotter och att de tycker att hon är för tjock. Får de bara tvinga oss att bara sitta där och höra på allt skitprat de säger utan att vi kunde ha sagt att vi inte vill träffa dem?

    Sköterskan på BVC har pratat om det där förut och vi har sagt att det inte är något problem men nu är dagsi på nåt jävla sätt inblandat också.

    Får de göra såhär utan att vi ville det? Är det inte vi som bestämmer om vilka som ska disskutera vår dotter?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-01 16:05
    Jag läser allt ni skriver och jag hinner inte med att svara men jag ska fortsätta läsa senare ikväll. Jag ska prata med min sambo också och visa vad ni skriver , att ni alla tycker att hon är överviktig på riktigt och inte bara rund som vi tycker. Kanske har vi valt att inte vilja se men när så många säger att vi gör fel känns det konstigt. Jag skriver mer senare.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-04 18:26
    Jag vill bara säga att jag har läst tråden flera gånger. Blädrat framochtillbaka och läst, och gråtit.
    Ja, jag förstår att vi har blundat för att vår tjej är för stor. Vi vet att vi har problem jag och sambon, men vi har inte velat se att dottern redan har samma problem också.

    I morgon bitti ska jag ringa till BVC och prata med sköterskan och säga att vi vill ha hjälp, för vår skull och för dotterns skull.
    Jag vet inte vad man kan få för hjälp men jag hoppas att vi iallafall kan få hjälp så att vi kan vända situationen vi är i.
    Det sista vi vill är ju att dottern ska må dåligt för att vi inte ville se vad som var rätt.

  • Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte
  • Anonym
    Loreena skrev 2011-09-01 20:09:47 följande:
    Jag förstår om du kan känna dig påhoppad av Dagis och BVC, men de vill bara din dotters bästa. Och det bästa ni kan göra är ju faktiskt att ha en samsyn vad gäller dotterns kost. Dagis har ju antagligen en del i dotterns övervikt också eftersom att hon antagligen äter flera mål där.

    Hur/vad brukar er dotter äta idag?
    Det jag tycker att ni ska göra är att minska på kolhydraterna och öka de naturliga fetterna. Då kommer er dotter att känna sig nöjd och mätt och behöva småäta mindre. Hennes hungerskänslor kommer att normaliseras och hon kommer att äta mindre portioner.

    En dag kan tex. se ut såhär:

    Frukost: Omelett

    Mellis: En ostrulle eller en bit leverpastej, en liten bit frukt

    Lunch: Kött/fisk/fågel + grönsaker + fet sås, ej ris, pasta eller potatis, en liten knäckebit med en ordentlig klick bregott på

    Mellis: Tex turkisk yoghurt eller keso med bär

    Middag: Se lunchen

    Kväll: Beroende på vilket klockslag ni äter middag så får ni kolla om hon behöver äta på kvällen. Kanske ett kokt ägg eller några ostrullar passar om hon vill ha något litet.

    Vatten/Mjölk som dryck, ingen saft eller juice!

    Snacks/Godis/fika: Undvik sötsaker. Blir hon sötsugen kan ni prova att ge lite bär med vispgrädde till.

    Ni ska inte svälta er dotter utan låta henne äta sig mätt på riktig mat! Det kan vara så att hon inte tål de höga blodsockernivåer som hon kan få av flingor, bröd, ris, pasta, potatis etc. Alla kolhydrater bryts ner till socker i magen och höjer blodsockret, vilket ökar insulinutsöndringen och triggar igång hungern! Med andra ord så har dagis en stor del i er dotters kost... vad jag vet så är frukost och mellis baserat på flingor, bröd och i vissa fall otäcka lightprodukter!
    Skojar du eller?  BARN BEHÖVER DESSA NÄRINGSÄMNENA!!!!!!!!!
  • Mariohn
    AnneSophie skrev 2011-09-01 20:26:40 följande:
    För övrigt måste jag säga att många familjer i Sverige är¨fullständigt besatta av att fika med en massa onyttigt fikabröd och kakor. Jag tycker absolut att en fika kan vara trevligt, men då på helgen.
    Heja!! Jag är helt bestört över fikatrenden som just nu sitter som en nagel i ögat på alla. Folk träffas över en fika och man kan i stort sätt inte umgås utan att det ska fikas. Fikan ska gärna bestå av en träff på ett café med bakelser och diverse. Jag begriper det inte. Vi har ALDRIG fikat i min familj. Mina vänner kommer aldrig hit på en fika. Jag hatar att fika. Jag tar hellre en promenad. Och det är inget försök att verka pretto. Det är sant. Med ett gäng ungar i släptåg är det tusen gånger roligare att gå ut i skogen än att kleta bakelse vid ett bord.

    Och när mina vänner kommer hit mitt på dagen dukar jag inte upp "fikan".  Det finns något att dricka och vi kan samtala och ha trevligt utan att småäta.  
  • Anonym (ta emot hjälpen)

    Men oj, jo hon är överviktig och det rejält. Ta emot den hjälp som förskolan och bvc erbjuder. Barn dör inte av att vara lite hungriga ibland. Det kommer hon säkert att vara under en övergångsperiod om ni inte ger henne så mycket sen kommer kroppen att vänja sig och då blir hon mätt på mindre mat.

    Mina barn som är 6 och 8 år väger 19 resp 20 kg.

  • Anonym (proppis)

    Mättnad är verkligen en känsla som man lär sig. Jag vet av egen erfarenhet att ju mer man äter, desto hungrigare blir man och desto mer krävs det för att man ska bli mätt. Jag tror dig när du skriver att din flicka är hungrig på kvällen, men jag är övertygad om att det handlar om en vana som rotat sig och inte att det beror på att hon verkligen behöver de kalorierna. Försök minska portionerna, så som många föreslår på allt utom de tre huvudmålen, som gärna får vara rejält mättande men måste vara nyttiga. Hon kommer snart att vänja sig vid att äta mindre t.ex. innan hon går och lägger sig.

    Om du inte gillar grönsaker så testa t.ex. att steka tunnskivad zucchini i olivolja och rosmarin på medelvärme länge och väl tills den är karamelliserad och kläm i en vitlökslklyfta på slutet, det gillar nästan alla. Gör "potatismos" med minst hälften blomkål - jättegott. Gör en soppa på en lök, en boljongtärning, två potatisar och två morötter, mixa slätt när det är mjukt och blanda i lätt créme fraiche - soppa mättar bra, särskilt ihop med en nyttig grov macka med t.ex. lätt leverpastej.

  • Anonym

    Men om du ser på den här kurvan från growing people så är hon ganska överviktigt... www.growingpeople.se/templates/BMICalc.aspx

    Jag förstår om ni känner er kränkta och jag tycker absolut man skulle skött det på ett bättre sätt. Men tycker ni ska göra er dotter en björntjänst redan nu och se till att hon får hjälp, för hon är överviktig. Det kan ju vara så att det faktiskt är något som ligger bakom, en sjukdom som gör henne tjock och då är det viktigt upptäcka i tid.

  • Anonym (Bra!)

    Har precis läst ditt tillägg till din TS och det är ju toppen att du verkar vilja använda den feedback du fått i tråden! Det kanske är så att ni blivit 'hemmablinda' eftersom ni båda vuxna är överviktiga, och därför flyttat fram era normer och gränser? Hade föräldrarna varit normalviktiga hade kanske inte heller dagis reagerat lika starkt, nu är det ju stor risk att er dotter fortsätter öka i vikt eftersom ni ju uppenbart har ett felaktigt ätbeteende.

  • mirre67
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 14:03:04 följande:
    Nä du, hon är inte alls väldigt väldigt överviktig. Hon är rund om magen men det är det ju många andra barn som är också.
    Jo, sorry men hon är visst väldigt väldigt överviktig och inte bara rund om magen. Vår son som är sju är 125 cm lång och väger 24 kg. När han var fyra var han 105 cm lång och vägde 17 kg. Jag tycker inte alls det är konstigt att förskolan reagerar och ber BVC om hjälp. Ni måste ju ha fått det här påtalat för er många gånger förut från bvc, varför tar ni inte åt er av det?? Ni måste väl själva se att hon är bra mycket mulligare än barn i samma längd??
  • Loreena
    slemtorsk i din bralla skrev 2011-09-01 20:12:43 följande:
    HÅller med.. barn som växer behöver alla näringsämnen, sen ska man passa sig både för att ge bara fullkorn för det klarar inte deras magar av... men inte heller bara snabba kolhydrater, havregrynsgröt är jättebra frukostmat för de dagar då hon inte går på dagis.

    Vispad grädde och rejält med bredgott tror jag faktiskt redan ingår i tösens diet..barn ska visserligen inte ha lightprodukter men i detta fallet har det gått överstyr och det handlar om för mycket fett och socker och en lchf-diet på ett växande barn kan vara farligt.
    Det är just det - hon växer och behöver ALLA näringsämnen. Alltså kan hon inte gå på någon svältdiet. Barn som växer och rör på sig kan absolut äta lite mer kolhydrater än vad vi vuxna gör, men hon behöver inte basera hela sitt näringsintag på spannmål så som hon gör nu!

    Hon kommer att få i sig kolhydrater - långsamma sådana genom grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, mejeriprodukter och knäckebröd.

    Om hon äter grönsaker istället för pasta - förklara för mig vilka essensiella näringsämnen det finns i pasta, mig veterligen finns det inga essensiella kolhydrater, men det finns essensiella fetter!

    Om hon äter ägg till frukost istället för bröd/flingor. Varför skulle det vara dåligt? Hon skulle hålla sig mätt längre samtidigt som hon får i sig massor av vitaminer, mineraler, proteiner och Omega 3!

    Jag tycker att ni ska kolla upp dotterns blodsockernivåer på BVC. Höga blodsockernivåer är farligt och hon kan vara i riskzonen för att utveckla diabetes eftersom att hon är hungrig hela tiden, trots att hon äter så mycket.

    Jag förespråkar ingen extrem lågkolhydratkost för din dotter, bara att ni genom att dra ner på kolhydraterna och ger mer långsamma sådana reglerar hennes insulin och blodsocker till friska nivåer, så att hon har möjlighet att växa upp till ett friskt barn utan övervikt och dessutom utan hunger! Ni ska inte svälta er dotter!
  • Anonym

    Jag har själv en dotter som är krafftig och jag var lika dan när jag var liten. Jag har lätt att lägga på mig och det har hon också, men mina två söner är ganska smala i stället. Våran dotter äter inte speciellt mycket, spelar fotboll och går på dans, så visst kan man vara rund ändå. Nu har jag inte läst vad din dotter väger och om hon har några aktiviteter. Men jag tycker också att man inte hade behövt till ett sånt samtal utan erat godkännande innan.

Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte