• Puyol

    Muskelryckning och Als

    Hej! Jag har nu i fyra dagar haft muskelryckning i en och samma muskel i min ena överarm. Pågår hela tiden, dag som natt. Det är alltså samma muskel och det är flera ggr i minuten. Ojämna ryckningar. Tror inte jag har några andra symtom. När man läser om ALS är just detta ett tidigt tecken. Är lite orolig minst sagt. Ngn som har/haft samma problem. Tror ni är ALS eller vad kan det vara och hur länge ska det hålla i. Jag skulle vilja veta vad ALS muskelryckningar innebär. Är det i samma muskel ibörjan. Hur starka är ryckningarna osv?? Mkt tacksam för hjälp!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-11-19 12:13
    Ska också säga att jag är 30år gammal.

  • Svar på tråden Muskelryckning och Als
  • Puyol

    www.lg.se/Global/Jobba_med_oss/vardgivarportalen/Neurofysiologi/metodbok_kliniskt_neurofysiologiska_undersökningar_110126.pdf I denna bok på sidan 28 under muskelryckning och ALS läser jag ang fasculationer står det att ryckningarna är utbredda och ALS ska utredas. Sedan står det att ryckningar ofta uppträder tillfälligt och speciellt efter ansträngning. (mina sker hela tiden). Sedan står det också att ryckningar utan atrofi, muskelsvsghet eller reflexstegring knappast ger misstanke om ALS. (jag tror inte jag har ngt av dessa tre tecken? Reflexstegring i och för sig vet jag inte? Läkaren kollade väl det tror jag men vet ju inte vad han såg)

  • Puyol

    Ska också säga att jag märkt när jag tränar överarmen så avtar ryckningarna väldigt mkt i frekvens ett litet tag efter att jag tränat armen.

  • Puyol

    Nu har jag varit hos neurologen. Hon kollade reflexer lite överallt. Hon kollade lite efter muskelförtving på händer,armar och tunga. Kollade så jag kunde röra fingrarna på ett speciellt vis, tungan, läpparna, rynka pannan osv. Hon bankade lite överallt på mig också med en slags klubba. Kollade lite styrka också då jag skulle krama hennes händer, och trycka mina armar åt olika håll med motstånd från hennes armar. Hon fann inget som pekade mot ALS i dessa tester. Hon sa också att muskelryckningar inte ser ut på det viset vid ALS. Hon menar att jag har benigna fascikulationer. Att jag måste sluta tänka på detta nu. Tack för allt

  • Marlean

    Tror det låter som om du har en nerv i kläm någonstans. Börja inte noja om ALS, det är skillnad.

  • Puyol

    Jo hon var nog duktig. Hade mkt erfarenhet av ALS-patienter från jobb i ett annat europeiskt land. Jag fick lite Stesolid utskrivet mot ryckningarna som jag kan ta på natten. Tror ni man kan bli av med ryckningarna överhuvudtaget då?

  • Puyol

    Eller skulle det kunna gå att injicera Botox i muskeln för att få detta att sluta eller ska man helt enkelt vänta ut det? Jag vet nämligen inte om jag tror att det är Benigna Fascikulationer utan kanske ngn form av muskelskada då jag bär omkring på min dotter väldigt mycket.

  • rudbeckia

    Ställer frågan igen, har du kollat upp din ämnesomsättnings värden?
    Det kan vara en orsak till problemet.

  • Puyol

    Ja jag har testats för massa, som en läkare kallade det för, trötthetstedter däribland ämnesomsättningen och det visade inget konstigt. Tack för omtanken!

  • drdystym

    Du ska inte injicera botox, det skulle vara helt meningslöst. Botox är ett nervgift som paralyserar muskeln, det skulle innebära tråkigheter för din del. Om muskeln var spänd (tonusökad) som vid en dystoni (felaktig muskelspändhet) eller spasticitet (ökad muskelspänning på grund av skada i det centrala nervsystemet), DÅ skulle du kunna ha nytta av botox. Men nu har du inte det.

    Låt det bara vara. 

Svar på tråden Muskelryckning och Als