• Stårschan

    Hur ser du på blandäktenskap?

    Jag skulle nog inte kunna tänka mig att ha ett förhållande med någon från en annan kultur, eftersom traditioner och lika värderingar är rätt viktiga för mig. Och dit räknar jag även traditioner av typen att grilla varmkorv i skidbacken på sportlovet och att låta barnen sova över hos kompisar av motsatt kön. Så nej, det hade nog inte varit för mig.

  • Stårschan
    Anonym (blandning?) skrev 2011-11-28 14:32:12 följande:
    Det som gjorde att jag blev intresserad av forskningsrapporten och startade en tråd om det här, är att den delvis gav andra resultat än vad man hade trott. Från en del läger får man höra att svenskar är "rasister" eller fördomsfulla som inte vill blanda sig, från andra läger att svenskar och framför allt kvinnor, blandar sig hejvilt, eller t om "föredrar" män från andra länder eller kulturer.

    Båda dessa fördomar om svenskar, kom på skam i rapporten. (Den presenteras bara kortfattat i artikeln men man ska kunna länka sig vidare.) I själva verket hade flertalet intervjuade en ganska klar bild av det här med blandäktenskap och blandade förhållanden. Att det inte är något problem i sig, men att det kan bli problem om man är för kulturellt olika och många sade sig vilja undvika det. I synnerhet kvinnor, vilket strider mot bilden av kvinnor som mer "öppna" på det här området än män. 
    Sen är ju kultur något flytande. Jag kan tänka mig att personer som vuxit upp med kringflackande föräldrar (säsongsarbetare, diplomater, artister etc) förmodligen känner mer samhörighet med någon med liknande uppväxt från en annan kontinent, än med någon som är född i samma land men uppvuxen med Epa-traktorer, skotrar och HB.
Svar på tråden Hur ser du på blandäktenskap?