• pyret12345

    Väldigt mammig 20 mån - hur få henne acceptera att pappa nattar?

    Min älskade lilla 20 mån tjej är väldigt mammig. Det gör inte oss något egentligen, men nu när vi väntar syskon känner jag att vi måste låta någon annan bli accepterad som "nattningsperson". Hur ska det annars gå på BB när jag inte kan matta? Vi har nu försökt i 1 vecka med att pappa ska natta, men det går bara inte... Hon skiker och ropar på mig och efter 20 min kommer jag. Hon blir lika ledsen om jag går hemmifrån ( är mammaledig, så vi är allt som Oftast tillsammans hela tiden). Hur ska jag göra för att få henne tycka det är ok med pappa/farmor/mormor? På dagarna går det jättebra, men just nattning och säga hejdå till mamma går inte! Tips från andra AP föräldrar? :)

  • Svar på tråden Väldigt mammig 20 mån - hur få henne acceptera att pappa nattar?
  • Acelise

    Jag tror att du ska låta henne sova med dig, tanka upp dig och bara vara nära så mycket som möjligt. Hon känner garanterat av förändringen som sker, att du drar dig undan (av ett eller annat skäl) och att något är på gång. Då behöver hon dig ÄNNU mer och då drar du dig undan ÄNNU mer och då måste hon kämpa för dig ÄNNU mer.

    Kan nästan lova dig att det kommer lugna sig om du går henne tillmötes, säger "jag märker att du behöver mamma nu, jag är här, hur mycket du vill" och verkligen ÖVERÖSER henne med kärlek och närhet. Då märker hon att hon inte behöver kämpa. Att få syskon kan hon inte förberedas på, på det sättet, tror jag. Ni får hantera det när det väl sker och inte påtvinga någonting, då får det bara motsatt effekt.

    Hörde på Knattetimmen (mestadels grymt bra program på P4) där de diskuterade just detta med nattningen. Kort vad de sade: små barn behöver tanka upp mamma ofta när världen omkring är skakig. Vi har burit våra barn i magen i 42 veckor, kanske ammat dem, de har känt våra hjärtslag och vår lukt i flera månader nära nära och då är det OSS de behöver som mest när livet är läskigt och nytt. Det har ingenting med att de ratar pappa/farmor/mormor att göra, det är INTE personligt (och barnen ska heller inte känna att de klandras för detta) utan det är naturligt.
    Här har vi en liknande situation, det är enbart jag som nattar numera ("mamma sova sängen") och vi följer vår sons önskan. Men viktigt är att pappa erbjuder sig och frågar "får jag natta dig idag?" varje dag och sedan respekterar det "nej" han får UTAN att bli sur/ledsen/arg utan bara "jaha, sov gott!", godnattkram etc.
    Då förstår barnet att pappa är kvar, han älskar mig lika mycket och han står där när jag snart har tankat upp mamma så mycket jag behöver.

    Är övertygad om att det kommer lösa sig om ni ger henne det hon behöver, hon vet så väl själv vad hon behöver just nu ju! 

  • Liniz77

    Vi hade en lika mammig o när syskonet kom blev det en pappanattningsgris fast hon tidigare vrålat sig blå om pappa skulle natta. Lillasystern avgudar hon iaf. Hon var 26 månader när minsta kom o nu 5 mån senare satte hon på sig nattlinne mitt på eftermiddagen ringde sin pappa som jobbade o sa pappa jag är trött kan du inte komma hem i natta mig

  • pyret12345

    Vad kul med fler Lundabor! :) Kul med andra AP - finns inte så många känns det som, i vart fall inte i Lund... :P tack för era tips! Enda jag är orolig för är att hon ska bli helt förtvivlad när pappa plötsligt ska natta första gången och jag inte ens är hemma Utan på BB! Eller det blir nog inte ens pappa utan farmor / mormor. Blir det inte en enorm chock? Borde jag testa o sova borta en natt för att se att det går? Har ju aldrig sovit utan henne och hon sover numera nästan bara i vår säng!

  • Alexe

    Vår kille var 19 månader när lillebror kom, vilket var två månader sen. Hade ett par månader innan försökt övergå till att pappa skulle natta genom att vara båda - med resultatet att han plötsligt krävde att båda skulle vara med. Rekommenderas inte :)

    Pappa kan dock natta om jag inte är hemma, så nån gång testade vi att jag låtsades gå hemifrån, o det gick ju fint, men kändes ohållbart iom att målet ju var att jag skulle kunna vara hemma (med nya barnet).

    När lillebror väl kom bröt nattningarna ihop helt eftersom vår stora alls inte ville sova när han förstod att vi tänkte fortsätta att vara vakna med lillebror. Så vi slutade natta, lät honom somna med oss på soffan el när vi lade oss.

    Nu har vi nyss börjat igen eftersom den lille har börjat få mönster o dygnsrytm o är av den härliga sorten som helst sover i ett mörkt rum redan kl 20. Då vore det ju dumt att inte också lägga storebror liksom.

    Men, trots att vi båda är föräldralediga o stora killen kan vara hur pappig som helst på dagarna, har han ännu inte kunnat lägga sig med bara pappa på kvällen. Till middagssömnen går det dock ibland.

    Så - jag vet inte heller hur man gör, men är det nån som har förslag tar jag också gärna emot.

  • Alexe

    Ja, det gick fint eftersom pappa kan natta alldeles utmärkt om jag inte är hemma...

    Men sen var det några tråkiga kvällar efter att vi kommit hem när man riktigt såg hur besviken stora killen var över att jag var tvungen att amma lilla el så. Han nöjde sig m pappa så länge jag var i rummet, men hela kroppen var liksom ledsen för att jag inte var m honom. Och länge kallade han bebisen för 'mammas'...

  • Yamma

    Vi har en jättemammig tjej som är 20 månader. Hennes pappa har varit pappaledig i flera månader nu och det fungerar jättebra på dagarna men har inte påverkat hennes "mammighet".

    På kvällarna är det bara mig hon vill vara med och om hon vaknar på natten och jag inte är där (om jag är på toa) så skriker hon som tusan tills jag kommer tillbaka. Jag har varit borta en kväll för några månader sen och då grät hon i ca två timmar . Jag har hittills undvikit att vara borta mer än absolut nödvändigt, det är alltid jag som nattar och hon är mycket med mig när jag är hemma (jag jobbar ju dagtid).

    Hon har slutat amma (tror jag) nu i julhelgen. Få se om det blir någon förändring då. Vi väntar vårt andra barn i vår så nu har vi tänkt byta taktik. Vi har en planerad resa till fjällen med ytterligare en familj. Papporna ska åka tidigare med barnen, eftersom att de är föräldralediga och vi mammor komma upp några dagar senare. Vi tror och hoppas att det ska gå bra när jag inte är där. Det är även planerat att min man ska åka till sina föräldrar som bor långt härifrån under föräldraledigheten. Vi får väl se hur fjällresan går först.....

    Jag har egentligen inga råd att ge....det är skönt att höra att fler har mammiga barn. Bland våra bekanta verkar det inte alls spela barnen någon roll vem som gör vad, så jag/vi känner oss lite udda.

  • Liniz77

    Vår dotter vill numer bara ha pappa t nattning. Vi hade under den väldigt mammiga perioden hennes säng i vårt rum, i i början började vi lätt med att ikväll läser pappa saga, sen kommer mamma. Men när bebis väl kom o hon skrek o man själv satt bredvid o ammade insåg hon att det är mysigare när pappa nattar...

Svar på tråden Väldigt mammig 20 mån - hur få henne acceptera att pappa nattar?