• Söndermarken

    Vi som försökt ett tag utan plus

    Vi som har lite svårare att plussa kanske behöver någonstans att få "vädra"lite


    Lycka
  • Svar på tråden Vi som försökt ett tag utan plus
  • wonders

    Lillnosen förstår helt hur du menar. En av mina vänner ringde mig under jullovet och sa att hon var i 17:e veckan. Vi hinner inte träffas så ofta så har inte tänkt på att hon har blivit lite rundare. Självklart är jag glad över att hon blivit gravid men det är med sorg i hjärtat som man ser på sig själv som mindre värd och att det ska vara så in i bomben svårt att bli gravid själv..

    Stor kram till er alla. {#emotions_dlg.flower} 

  • Emmaduh

    Jag fick så gott som positivt äl test den 21, så antar att äl enligt testerna inträffade 21 - 22. Nu är det bara långa vänta tills man kan testa. Visst är det tidigast äl+10 som det kan visa pos om det är så?

  • Försöker
    Emmaduh skrev 2013-01-24 16:43:35 följande:
    Jag fick så gott som positivt äl test den 21, så antar att äl enligt testerna inträffade 21 - 22. Nu är det bara långa vänta tills man kan testa. Visst är det tidigast äl+10 som det kan visa pos om det är så?
    Testen har väl olika känslighet vad jag förstått. Doc Morris (var det väl) är de känsligaste om man vill testa tidigt. GladSolrosen - ska du börja testa lite innan BIM den här ggn eller är du en sån som väntar?  Drömmer

    Och kram till er som har fått veta eller tror att kompisar/svägerskor är gravida... Sånt är alltid tufft... {#emotions_dlg.flower}  
  • BaPumba

    Roligt att det är flera som är intresserade av odling och miljö, nu ser jag ännu mer fram emot att träffa er! :D

    Ett annat boktips är "Jorden vi äter" som beställs genom Naturskyddsföreningen. Har inte läst den men ska definitivt beställa!

    Skrämmande med paprika-infon Försöker! Jag köper inte konventionell paprika från Holland längre pga energislöseriet, men när det finns spansk konventionell paprika eller holländs ekologisk väljer jag ibland den spanska. Ska nog sluta med paprika helt istället, så viktig är den inte för mig.

    Gällande tomater har jag läst, och hört på en eko-odlar-föreläsning, att det används stora mängder NPK (konstgödsel) vid all konventionell odling, som i sin tur övergöder hav mm. Så ur miljösynpunkt är ju all konventionell odling sämre, fast det kanske inte innebär så mycket bekämpningsmedel för alla grödor. Tomater på vintern är ju överlag inte så bra, oavsett om de är elologiska eller ej, eftersom de odlas i uppvärmda växthus. Men ibland fuskar jag och köper tomater mitt i vintern ändå, hur ska man variera alla rotfrukter tillslut liksom...

    Intressant att höra om din utbildning Försöker! Jag ser fram emot när jag kan köpa grejer som du på något sätt varit med och drivit fram. :)

  • Försöker
    BaPumba - Är också glad att så många är intresserade av odling och miljötänk. Men är mest förvånad över hur få som verkar köpa julstjärnor, haha! Skrattande

    Vidare om tomaterna (och andra grödor) så är det här med konstgödsel kontra eko-gödsel inte lika svartvitt som gift- och sprutaspekten. Självklart är eko-gödsel att föredra, det står jag bakom helt, men NPK är ju samma grundämnen som organiskt gödsel består av men i direkt mineralform. Hanterat på fel sätt så går stallgödseln ut i grundvattnet lika mycket som konstgödseln (koncentrerat kväve i t ex djururin måste hanteras mycket varsamt). Och den stora anledningen till att näringsämnena går ner är att man låter fälten vara öppna över vintern istället för att plantera fånggrödor som binder de överblivna näringsämnena i jorden till nästa säsong. Fånggrödor används som en självklarhet inom eko-odling men skulle lika gärna kunna användas mer inom konventionell odling om den ekonomiska gränsen mellan sätten inte var så stor.

    Ett annat stort problem är ju även att fosforn (P:t i NKP ) håller på att ta slut. Då kommer det konventionella odlingen få stora problem. Inget ont som inte för nåt gott med sig. Glad

    Och STORT plus i kanten om du huvudsakligen livnär din familj på rotfrukter under senhösten och vintern! Det är det absolut överlägset bästa man kan göra som svensk konsument! {#emotions_dlg.flower}

    Men åh, jag som skulle sluta prata om det här... Drömmer Skyller på att jag är uttråkad av att gå och vänta på BIM, har inte så mkt annat roligt att komma med. Flört  
  • Maramina
    BaPumba skrev 2013-01-24 18:27:06 följande:
    Roligt att det är flera som är intresserade av odling och miljö, nu ser jag ännu mer fram emot att träffa er! :D

    Ett annat boktips är "Jorden vi äter" som beställs genom Naturskyddsföreningen. Har inte läst den men ska definitivt beställa!

    Skrämmande med paprika-infon Försöker! Jag köper inte konventionell paprika från Holland längre pga energislöseriet, men när det finns spansk konventionell paprika eller holländs ekologisk väljer jag ibland den spanska. Ska nog sluta med paprika helt istället, så viktig är den inte för mig.

    Gällande tomater har jag läst, och hört på en eko-odlar-föreläsning, att det används stora mängder NPK (konstgödsel) vid all konventionell odling, som i sin tur övergöder hav mm. Så ur miljösynpunkt är ju all konventionell odling sämre, fast det kanske inte innebär så mycket bekämpningsmedel för alla grödor. Tomater på vintern är ju överlag inte så bra, oavsett om de är elologiska eller ej, eftersom de odlas i uppvärmda växthus. Men ibland fuskar jag och köper tomater mitt i vintern ändå, hur ska man variera alla rotfrukter tillslut liksom...

    Intressant att höra om din utbildning Försöker! Jag ser fram emot när jag kan köpa grejer som du på något sätt varit med och drivit fram. :)



    Och vad bra att de i restaurangen har en profil på närodlat och att de bjuder på enbart grönlistad fisk osv! Nu känns det som om jag är köpt av dom :-S
  • Försöker

    Fast nu kan jag inte låta bli... Inte så många som vet men kom på en annan grej jag inte visste nåt om innan jag började plugga odling för 1,5 år sen och det är om svenska jordgubbar... 

    Svenska jordgubbskulturer på friland är korta (stort sett samma som man har jordgubbar tillgängliga hemma i trädgården). Resten av tiden drivs de i krukor i hängande rännor i växthus. Problemet är bara att i växthus angrips plantorna av kraftiga mjöldaggsangrepp pga luftfuktigheten. Därför dimmas hela växthusen (dvs både plantor och bären) med högkoncentrerat svavel. Jordgubbshusen stinker, det är överväldigande hemskt för näsan att ens gå in i dem, även dagar efter sprutning. Äter man nysprutade jordgubbar får man diarré och gubbarna smakar apa. Några dagar senare har svavelsmaken avtagit, bären kan plockas och levereras...

    Våra besök i de jordgubbsväxthus som försörjer större delen av Sverige med "svenska jordgubbar" fick mig att sluta köpa jordgubbar helt. Nu blir det egna så länge säsongen tillåter, sen får man drömma om dem till nästa år...   

     

  • Solrosen 83

    Intressant diskussion om odling här i tråden. Glad Måste väl tyvärr erkänna att jag är väldigt dåligt insatt i ämnet och dessutom väldigt dålig på att köpa ekologiska frukter och grönsaker. Skäms Tyvärr är de ju oftast mycket dyrare och då jag bor på en ganska liten ort är utbudet ganska begränsat och kvalitén på produkterna är inte alltid den bästa då de blir liggande för länge i butiken.

    Försöker: Har inte riktigt bestämt när jag ska testa. På ett sätt har jag på något vis helt intalat mig själv att det inte kommer  att ha fungerat denna gången heller så då kan jag ju lika gärna vänta till efter bim och testa om mensen inte kommer. Vi har ju egentligen gjort allt rätt och chanserna ska ju trotts allt vara rätt goda. Men det är nog någon form av försvarsmekanism för att inte bli allt för besviken om det skulle bli så. Men känner jag mig själv rätt så hinner det här ändra sig tills vi närmar oss bim. Men långt innan bim kommer jag inte testa i alla fall utan det blir i så fall helgen innan kanske. Vi får väl se. Hur tänker du själv göra?

    Fick igår veta av en annan kollega att min närmsta kollega som har två barn sedan tidigare är väldigt sugen på sin trea. Dock vet hon ju att jag försöker så det var ju inte aktuellt för tillfället hade hon sagt då det skulle bli väldigt tufft på vår avdelning om vi båda skulle vara mammalediga samtidigt. Skulle kännas otroligt jobbigt för mig om hon gick och blev gravid nu innan mig i alla fall så förhoppningsvis sa hon sanningen då hon sa att det skulle vänta lite.

  • Vårväntanochlängtan

    Oj vad mycket jag lär mig i denna tråden och inte bara om saker som har med fertilitet och graviditet att göraGlad. Jag känner mig för tillfället urusel som inte har satt mig in vidare mycket i allt det här med miljö, odling, transporter osv. Ni bidrog absolut med ett mer medvetet tänkande hos mig,får se om jag får in sambon på banan också{#emotions_dlg.flower} Dessutom åt jag precis en paprika & linsgryta till kvällsmat ObestämdMen julstjärnor köper jag i alla fall inte!Flört
    JZ79:
    Jag är också intresserad av att odla på balkongen men är rädd att katterna kommer äta på det, har inte du det problemet eller är inte dina katter på balkongen?
    ACO tabletterna fortsätter vi äta då, det känns inte som något som ska skada utan snarare hjälpa.

    Lillnosen: Det var vi som har proteinpulver hemma och fick pekpinnen för det.
    Jag vet dock inte hundra vad det beror på att det var dåligt för spermierna men mycket tydde tydligen på att det innehåll mycket konstgjorda ämnen som inte alltid heller redovisades i innehållsförteckningen och som påverkade fertiliteten. Jag fick inte heller äta det. De sa till oss lite på skämt (och allvar) att vill vi ha protein så ska vi äta en köttbit istället.

  • BaPumba

    Vårväntan och Solrosen: Det är otroligt mycket att sätta sig in i när det gäller miljöfrågor så ha inte dåligt samvete för att ni inte har koll. Jag har gått med små steg hela tiden för att bli mer miljömedveten och anpassa min livsstil efter det. Om ni vill börja någonstans är det några saker man bör börja handla ekologiskt:

    Kaffe: använder världens farligaste bekämpningsmedel och de som jobbar på fälten har sällan riktiga skydd.

    Bananer och vindruvor: samma som ovan. Vindruvor har dessutom så tunt skal att druvan kan innehålla rester av bekämpningsmedel.

    Kött: regnskog skövlas, dödliga bekämpningsmedel används för sojan som blir djurfoder osv.

    Mejeriprodukter: kött- och mejeriindustrin hänger ihop, så samma skäl som ovan.

    Potatis: Sveriges mest besprutade vara

    Läs mer på Naturskyddsföreningen. www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/5-viktiga-varor-att-byta-till-eko

    De har dessutom en app som är jättebra! Vilka grönsaker som är i säsong, vilka fiskar som är okej osv.

    Något man absolut och omedelbart borde sluta med är jätteräkor!! Fruktansvärd miljöbov och förstör hela samhällen där de odlas.

    Det som verkligen har fått mig att börja handla eko är att jag har slutat jämföra priser. Det är egentligen inte det ekologiska som är för dyrt, det är det konventionella som är för billigt. Nu ställer jag mig frågan när jag är i affären och ska köpa t.ex. morötter, 17kr för ett helt kilo morötter, visserligen nästan dubbelt så dyrt som icke-ekologiska, men är det dyrt med 17 kr för ett helt kilo mat?

Svar på tråden Vi som försökt ett tag utan plus