Inlägg från: HannaE |Visa alla inlägg
  • HannaE

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Läser och låter mig inspireras. Nu åkte en madrass ner i sopsäck och upp på vinden -- en sak mindre att snava över varje gång man går genom teverummet! Borde nog ta litet inspiration även vad gäller swishandet i badrummet.


    Man lever så länge man lär.
  • HannaE
    Tallkotte12 skrev 2012-01-15 18:56:29 följande:
    J
    En nyfiken fråga: Hur gör ni rent era ugnar? Vår ser helt fruktansvärd ut, vilket är supertrist eftersom den var sprillans ny för 1,5 år sen och det är bara vi som använt den... Funderar på att skura lite i ugnen  en gång i veckan och hoppas på att den blir bättre på sikt! Ångrar rejält att vi inte köpte en ugn med pyrolytisk beläggning (en sån där självrengörande...)
    Har ett vagt minne av att detta funkade bra när jag provade någon gång för flera år sedan (från Grummes hemsida):
    'En ugn som fått matspill i sig rengörs genom att gnidas in med koncentrerad Grumme såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader och stäng av den igen. Låt svalna och tvätta ur med vatten.'
    Man får iaf inte några astmaanfall och det luktar ganska gott.
    Man lever så länge man lär.
  • HannaE
    Blå Flygare skrev 2012-01-15 23:04:46 följande:
    Jag såg precis sån ut i lördags inna gästerna kom Känns som att man kan inte BARA decluttra hela tiden, måste få in städ av golven åtminstone i det löpande tidigare (NU). 

    Innan man började hålla diskhon ren skulle den först göras ordentligt ren. Det saknar jag med badrummet. Känns så frustrerande med swish and swipe när det ändå inte blir RIKTIGT rent. Får ta fram jif här i veckan och gå på hårt på handfaten. Kan ta det i toastolen med, men jag har för mig att det ändå inte får bort allt (kört med allrengöring ett bra tag nu, och det får INTE bort allt) F-n nu låter jag som värsta slusken, men badrummen städar jag varje vecka. Det blir ändå inte rent trots skrubbande med borste en gång i veckan med medel plus vid behov-skrubbning utan medel. Hjälp!

    Jag testar också svisj-enn-svajjp-metoden på badrummen. Men jag håller med, det är inte helt tillfredsställande. Man måste nog 'storstäda' badrummen ibland ändå, med badrumsrengöring på duschkabinen och kalkosan i toan. Kanske det räcker med en rejäl omgång varannan vecka? Då kan man ta ett badrum per helg att storstäda och alternera mellan dem, och svisj-enn-svajjpa litet under veckorna.
    Man lever så länge man lär.
  • HannaE
    Pallas skrev 2012-01-20 12:21:06 följande:
    Jag känner lite panik inför det där, men för mig är den stora skillnaden med de här första två-tre babystegen har för mig varit min inställning till själva hanterandet av skiten. Att göra saker som att diska efter maten och torka av spisen, det måste man ju göra förr eller senare (om man inte enbart käkar hämtmat i plastbytta). Att då göra det till en rutin varje kväll, istället för att försöka börja laga mat när gårdagens middagsdisk fortfarande väller över på köksbord och bänkar, har varit ett riktigt lyft för mig. Samma sak med barnens nya rutiner att göra läxor, lägga fram kläder och packa sina skolväskor medan middagen lagas.

    Visst, jag lägger mer tid på röj och städ nu, men jag känner mig mindre stressad och jag tycker inte att jag fått mindre tid till annat jag vill göra. Snarare mer. Det är som att den mentala stressen åt upp tid. Sen tänker jag villigt erkänna att jag förmodligen aldrig kommer löpa hela Fly Lady-linan ut, det har jag inget som helst behov av. Aldrig att jag skulle lägga 3-4 h/dag på städning! Jag har häst, heltidsjobb, tre barn, ett barnbarn, en stor gård och flera fritidsintressen och tiden räcker helt enkelt inte till det. Mitt mål med Fly Lady är att slippa stå där och behöva röja och städa i 16 timmar för att vi ska få besök...

    Ungefär en halvtimma var städ/disk/tvätt om dagen tycker jag känns rimligt, är man två vuxna blir det ju en timme sammanlagt. Sedan en halvtimma på matlagning och en halvtimma lägga barn. Då är man uppe i en timma plikter per vuxenskalle och dag. Utöver det ett extra "ryck" på en timma eller två under helgen med tex storstäd badrum/torka skåpluckor/dammsuga soffa och sådant. Jag tycker det svåra är dendär halvtimmen som behövs varje dag, därför gillar jag dethär konceptet med att man "småstädar" enligt en rutin, så behöver man iaf inte tänka ut vad det är man skall göra. Och badrummet känns fräschare.
    Himla smart detta med hotspots, är man bara medveten om dem så kan man ju tom låta bli att lägga dit saker, men det får nog bli ett senare projekt...
    Man lever så länge man lär.
  • HannaE
    Lattjo skrev 2012-02-08 19:54:01 följande:
    Jag kan inte låta bli att vara jävligt nöjd över mig själv då jag trots en riktigt jobbig trötthet nu har bytt alla handdukar, plockat upp allt från golven som ungarna dragit fram, städat badrummet, gjort rent alla speglar, fått en unge i säng och snart kommer den andra krypa till kojs också och då lär jag slockna direkt ;) Det blir skönt imorgon bitti när jag kliver upp och jag tycker att det är så jäkla skönt att ha slutat att säga att jag tar det imorgon. Det är bara att ge sig på det, man mår ju så bra efteråt!
    Byta handdukar! Just det!  *byter handdukar*
    Man lever så länge man lär.
  • HannaE
    060810 skrev 2012-05-20 10:02:25 följande:
    Det är bra att bli väckt kl 05 ibland. ;) Jag har städat 3 garderober, köket, sonens rum, "lekhallen" och halva hallen redan. ;) Känner mig riktigt nöjd med det faktiskt. Det enda som är kvar är att tvätta golven men det kan jag inte göra nu för min h2o mop har fått frispel och vägrar fungera. Har vardagsrummet, mitt rum, stora dotterns och lilla dotterns rum kvar och så badrummet, men där är redan fint. ;) Har inte fått in några rutiner alls än pga totalstoppet i avloppet i köket som hyresvärden ska fixa i slutet av nästa vecka! Det är skitjobbigt att inte kunna göra helt fint i köket pga det.

    *flämt* Är hemma sjuk idag o sitter o glor på högar och stök. Skulle inte kollat in här, nu känner jag att jag vill röja i köksskåpen fast jag inte orkar egentligen. Hoppas min sambo hindrar mig om jag börjar rota i kylen.
    Man lever så länge man lär.
  • HannaE
    060810 skrev 2012-06-04 10:11:48 följande:
    Jag har ännu en gång fått bevisat att jag inte kan putsa fönster. :( Fan vad dem ser ut nu. :( Kvittar vad jag gör. :( Putsat 2 nu och de blev inte bra så nu skiter jag i det för idag.

    Jag använder engångstrasor avsedda till fönsterputsning, inga skrapor eller sprayer eller sådant. Du vet sådana "våtservetter" som är till för fönsterputsning. Litet smådyrt, men vadtusan.
    Man lever så länge man lär.
  • HannaE

    Har städat upp en håttspått, det är INGENTING på byrån i köket nu. Återstår bara resten av lägenheten då. *kavlar opp ärmarna*


    Man lever så länge man lär.
  • HannaE

    Men visst är det motigt när man är den som städar, skulle hellre vara den som stökar.


    Smukke skrev 2012-07-16 07:33:09 följande:
    Hejsan. Nu vill jag gärna få vara med i er grupp :) Jag är hemsk på att plocka undan. Jag är bra på att GÖRA det men inte på att göra det så ofta som man borde. Och varje gång jag har städat köket tänker jag alltid "huh, det tar ju ingen tid, varför gör jag inte mer när min son sover?" Sen att man har en sambo som rusar genom lägenheten och droppar kläder och kuvert och liknande överallt. Man blir så trött :P Hur ska jag göra, vad kan man göra? Finns där hopp? :) 
    ♥ Nicolai 7/10-2011 ♥

    Man lever så länge man lär.
  • HannaE

    Ååååh, kantareller!


    Pallas skrev 2012-07-27 22:46:43 följande:
    Asch, OS-grejen sket sig - jag gick ut och fyllde två korgar med kantareller istället. Köket är iaf tiptop, i vardagsrummet är det dammigt som fan men iaf undanplockat. Det jag gjorde av OS-momenten var: slänga tomma schampoflaskor och tömma sopor i badrummet. 

    Man lever så länge man lär.
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!