• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • SockerStinn

    En till som VABar idag. Man kan ju tycka att man då har extra tid att rensa och röja, men idag är jag bara såå seg av att vara hemma för 5e dagen! Har rnsat lite i köket till slut, och ska nu ta ett ryck till *peppar mig själv*

  • Rigor

    Är det några här som hängt med från start?

    Har ni blivit omprogramerade och städar varje dag utan tvekan?

  • Finurlan

    @Rigor: Igår var jag på väg att swisha en offentlig toalett (skötrum), men hejdade mig så klart. Det svarar kanske på din fråga! ;)
    Annars flyter det på bra tycker jag, men just nu är det bara nedervåningen som städas och plockas på eftersom bygge pågår på övervåningen. Har lite att komma ikapp med efter att ha varit bortrest en vecka och maken stökat ner hemma, men har lyckats jobba på bra idag trots två busfrön hemma. Kanske för att mycket bara går på rutin och jag inte behöver fundera på vad som ska göras och i vilken ordning. Har tidigare haft en tendens till att starta allt för många projekt samtidigt och inte avslutat dem. Snarare stökat ner mer än jag städat...

  • vike
    Rigor skrev 2012-02-07 16:04:55 följande:

    Är det några här som hängt med från start?

    Har ni blivit omprogramerade och städar varje dag utan tvekan?


    jajjemen, här är en som blivit omprogrammerad folk som kommer!!! hit tror dom gått fel
  • Pallas
    Rigor skrev 2012-02-07 16:04:55 följande:

    Är det några här som hängt med från start?

    Har ni blivit omprogramerade och städar varje dag utan tvekan?


    Ja, jag har blivit omprogrammerad. Jag har dock tagit det otroligt långsamt och är fortfarande kvar på dessa sysslor:

    * Plocka undan i köket och polera diskbänken varje kväll (funkar klockrent)
    * Hänga upp jackan i hallen VARJE gång jag kommer hem (funkar klockrent)
    * Ta med mig soporna när jag åker till stallet (funkar ganska hyggligt, men kräver mer tid att lära om)

    Jag har ingen brådska och jag märker att tankesättet automatiskt smittar av sig på alla möjliga andra områden, till exempel på att jag nu mer har en väldig ordning i fickorna på jobbyxorna och allt har sin plats, varje gång. Hittar allt på en sekund nu, förut var jag tvungen att gå igenom fickorna som en galning så fort jag skulle ha något. Jag kör även en del större rensningar nu, större än man egentligen ska, men det är för att jag öht ska kunna göra något. Har nämligen alldeles för mycket saker.

     
  • SockerStinn

    Detta går på automatik: hålla diskho och diskbänk ren, duka av och torka av bordet efter vi ätit klart, plocka undan där det innan samlat sig röror. 
    ibland tvekar jag fortfarande på att plocka fram kläder till nästa dag, plocka undan i vardagsrummet innan läggdags, torka av på toan, rensa och kolla menyn till nästa dag som man ska göra dagligen, men jag gör det ändå.
    Saker man bara ska göra en gång i veckan tar ju lite längre att få in vanan på, och det är också sånt som tillkommit senare i babystepandet. Men jag är på god väg, och jag behöver inte längre skämmas när det knackar på dörren, jag trivs bättre här hemma och jag är lugnare och bättre mamma eftersom jag känner att jag har koll på läget nu. inte bara "nej, hinner inte nu, måste bara" hela tiden. Förutom när jag dukar av

  • Chianti

    Shina sinken, hålla rent på köksbänken samt bädda går automagiskt.
    Swish och swipe i badrummet går så där, beror lite på statusen  i resten av lyan. Är resten städad så S&S:ar jag, är resten stökigt så syndar jag med det också.

    Det jag märker är att ordning genererar ordning, röra genererar röra.


    Min egen variant av babystepsen: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html
  • Pallas

    Justja! Barnens rutiner funkar också jättebra nu. När vi lagar middag ska de 1: hänga upp gympa-/badkläder, 2: göra läxor, 3: packa skolväskor inför morgondagen, 4: lägga fram kläder de vill ha nästa dag. De är 6 och 7 år. Detta gör ofentligt stor skillnad i stressnivå hos både oss och barnen.

  • Jojjanna

    Jag tar små små babysteps och är fortfarande på den nivån att jag fixar diskbänken varje kväll, tvättar en tvättmaskin nästan varje dag samt i samband med diskbänksfixet på kvällen även viker den torkade tvätten. På det sättet får jag en liten egen stund för mig själv på kvällskvisten och det känns så skönt att känna att det är iordning innan jag somnar. 

    Jag har börjat med veckomatsedlar samt även börjat tänka tanken "vad ska vi ha till middag ikväll" varje morgon och tar fram köttfärs, kyckling eller fisk som behöver tinas. Jag har även fått in rutinen att börja med middagen kl 17:00 så att den är någorlunda klar när sambon kommer hem. Det är ett STORT framsteg för mig som allt som oftast enbart serverat smörgås till kvällsmat innan.

    Swish & Swipe gick jag in för med hull och hår i början men eftersom badrummet blev skinande rent så väntar jag några dagar innan jag gör om det. Men jag har som rutin att plocka in barnens kringströdda tandborstar och tandkrämstuber som ligger på handfatet och ställer dem på respektive plats i badrumsskåpet varje kväll.

    Jag har inte kommit igång med decluttrandet så som jag skulle vilja men det får ta sin lilla tid.

    Imorgon ska sonen städa sitt rum och då tänkte jag testa att enbart städa till en eller två låtar så får vi se hur långt vi kommer. Han börjar även få in rutinen att ställa ordning sina skor och hänga upp overallen när han kommer hem.    

    Sambon ansvarar för dammsugning och det sköter han bra. Han har dessutom fått order från mig om att lägga smutstvätten i tvättkorgen i fortsättningen och det börjar fungera bra  
     


  • Selis

    Har börjat från början igen efter skidsemester och en depressionsdipp. Men jag vet hur lätt det var att få in vanorna sist så det känns bra i alla fall. Betydligt lättare att hitta greppet om tillvaron igen nu.
    Som sagt så får det ta sin tid. 

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!