• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • 3tjejer

    Nu känner jag mig nöjd för idag. Jag har dekluttrat i 15min i köket, hann inte jättemycket men jag har börjat och kommer fortsätta. Jag har hängt upp dagens andra maskin tvätt (behöver tvätta undan kläder innan jag drar igång byta lakan cirkusen imorgon) och strukit undan hela högen. 

    Nu är det de-cluttrat på de flesta ställen men jag behöver verkligen bli bättre på att faktiskt städa som att dammsuga, städa badrum etc. Det kanske kommer längre fram i babystepsen att få in vanan. 

  • Lattjo

    Vad ni är duktiga här inne :) Det är lika peppande varje dag att komma in och kolla vad för nya projekt som gjorts :)

    Upptäckte imorse att jag missat kvällsdisken för första gången. Eller, nåja, det var kanske lite att ta i... I diskhon låg en stycke smörkniv och gömde sig. Ingen fara alls men attans vad irriterande! Okej om det varit en jättedisk som man bara inte orkat ta men en sketen smörkniv, haha! Hade det varit mer disk hade jag säkert sett det när jag skulle hoppa i säng och tagit det men nu gömde den sig effektivt... Jaja, jag överlever nog det med ;)

  • Agdaa
    Chianti skrev 2012-01-01 12:26:50 följande:
    Ja men eller hur! Den där bristande förvaringen kan ju knäcka vem som helst! Samtidigt är det ju så att man har den förvaring man har. På nåt sätt måste man hitta en lösning, om man inte ska resignera helt.

    Själv behöver jag nog mer få ordning på mina förvaringsställen och lära mig rensa mer. Men det känns som att man aldrig kommer ikapp för man skyfflar mest det synliga och sen har man en krigszon i skåp och lådor. Men kanske om man får lite bättre ordning på det synliga så kommer man så småningom ikapp? *hoppas hoppas*

    Som sagt så är siten och metoderna ganska amerikanska och man måste nog anpassa det lite till svenska förhållanden. Hon som skriver har som en regel att man ska klä på sig varje dag och även sätta på sig skor. :) Det känns liksom inte som ett problem för mig som jobbar.

    Däremot har hon andra jäkla fiffiga knep som kommer hjälpa mig. Tex något hon kallar hot spot, dvs ett område som alltid blir överlamrat med saker. Hon råder en att ta två minuter och städa den hot spoten. Jag testade (min köksö), och jäklar vad mycket jag fick undan på två minuter!

    Lustigt men egentligen kan jag så klart städa i två minuter själv, men genom att följa ett schema blir det gjort också.
    Liiite skillnad när man inte måste ägna 8-9 timmar om dagen på ett arbete. Tänk vad mycket tid man skulle ha över för städning då!!! Kaffe
  • 060810

    Jag känner mig duktig idag efter en usel vecka. Hallen och köket har fått sig rensning och storstädning. Det jag har kvar är att tvätta golven och torka av bänkarna. Tar en paus nu för att se på alpint. ;)

    Har hållt på sen 08 imorse med små pauser då och då. ;)

  • Tres26

    Jag har idag lyckas bädda sängen, då jag väl kom ur den vid 12 tiden... Nu skräpar jag i soffan istället. :)
    Ska försöka mig på en tvätt nu och hoppas på att jag orkar hänga den sen. 

  • Pallas
    Chianti skrev 2012-02-11 14:09:47 följande:
    Jag saknar lusten och glädjen i att plocka och hålla efter, hur hittar jag den igen? Jag gör mina basgrejjor, sinken, bäddar, S&S, men inget mer...

    Hur känner ni?
    Jag hittar lite glädje i de större projekten, men basgrejerna suckar jag mig nu igenom som nödvändigt ont. Måste du göra mer än basen just nu då? Jag tycker att den grejen är stor i sig själv, det är jättebra jobbat! Har du varit som mig innan, och det tror jag de flesta i den här tråden varit i större eller mindre mån, så har du varit ganska långt ifrån att göra de här basgrejerna på rutin.

    För mig personligen är jag inne i min värsta persiod på hela året. Februari - kallt, fortfarande mörkt och långt till min bästa period - sommaren. Jag biter bara ihop, blundar, släpar mig fram och väntar till mitten/slutet av april, då brukar det lätta betydligt för mig.
  • Agdaa

    ..å jag bli matt av att bara läsa denna tråden.
    Tror jag tar en Kaffe å sätter mej en stund till vid datorn å läser vidare om hur andra sliter Cool

  • Chianti
    Agdaa skrev 2012-02-11 14:31:33 följande:
    ..å jag bli matt av att bara läsa denna tråden.
    Tror jag tar en Kaffe å sätter mej en stund till vid datorn å läser vidare om hur andra sliter Cool
    Misstänker att det finns måånga fler som dig, som smyger i vassen lite. Min sida där jag skrivit ner babystepsen på svenska har haft fler än 3000 besök, helt galet!
    Och tråden har fler än 1400 inlägg, tack till alla som bidrar! Så himla skönt att ha fränder här.
    Min egen variant av babystepsen: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html
  • Agdaa

    ..jag har iaf kört en diskmaskinsrengöring idag + en disk å två tvättmaskiner så jag känner mig lite nöjd iaf. Å så har jag en sjuk son som jag måste prioritera att ta hand om. Men jag har ett naggande dåligt samvete med allt jag ligger efter i lägenheten. Å jag måste verkligen ta tag i det snart inför en stundande lägenhetsförsäljning Förvånad
    Fattar bara inte var ni får er energi ifrån. Hur gör ni? Oskyldig

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!