• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Pallas

    Tredje dagen med VAB och jag börjar känna mig normal. Undrar vad jag ska hitta på i dag? Först blir det iaf ett vedprojekt, så vi får lite värme här: städa ur vedlåren, köra ner bilen till vedboden, fylla bilen med ved, köra upp den till huset och sen lasta av den snyggt i vedlåren. Sen kanske jag borde klyva resten av almveden vi kapade upp förut. Det kommer bli så jäkla skräpigt i garaget, bara.

    Sen är jag verkligen sugen på att fixa med någon garderob, det går liksom inte att få fint i huset när det inte går att få in kläderna någonstans. 

  • Minimor78

    Jag har äntligen tagit mig i kragen & fixat till garderoberna. Vi har bytt rum både för barnen & oss, men kläderna var kvar i de gamla rummen. Nu har äntligen alla sina kläder i rätt rum, barnens garderober är dessutom rensade på kläder som inte passar.
    Tänk vad man kan uträtta när man är hemma med VAB!

    Nu återstår bara att få upp de urväxta kläderna på vinden. Det måste ju alltid vara något litet kvar som inte fixas med en gång...  ;)

  • Pallas
    Minimor78 skrev 2012-02-09 12:46:59 följande:
    Tänk vad man kan uträtta när man är hemma med VAB!
    Hahahahaha, jaaaaa! Samma här ju. Bra jobbat med gabberoberna, nu blev jag inspirerad.
  • Pallas

    Har lyckats fixa hem en kubik ved med bilen och fyllt vedlåren. Det tog emot som tusan, men jag grejade det ändå! Det är en ganska stor grej att jag inte följer minsta motståndets lag och gör saker först när det är nästan för sent och under stor stress.

  • Pallas

    Nu har jag påbörjat garderobsprojektet. Att det i praktiken innebär att jag bara öppnat två garderobsdörrar och suckat tungt behöver vi inte prata så högt om.

  • Lattjo
    Pallas skrev 2012-02-09 13:04:18 följande:
    Hahahahaha, jaaaaa! Samma här ju. Bra jobbat med gabberoberna, nu blev jag inspirerad.
    Här är ännu en som har vab att tacka för städningen :) Det var när jag vabbade som jag ens började, enbart för att jag var trött på ungarnas bråkande så jag stängde grinden till köket och satte igång och sen har det bara rullat på ;)
  • Lattjo
    Pallas skrev 2012-02-09 14:11:52 följande:
    Nu har jag påbörjat garderobsprojektet. Att det i praktiken innebär att jag bara öppnat två garderobsdörrar och suckat tungt behöver vi inte prata så högt om.
    Hehe, ja någonstans måste man ju börja ;) Så gör jag med för övrigt! Jag har bara en garderob kvar nu men det är den värsta som jag sparat alldeles för länge. Där står grejer ouppackat sen vi flyttade hit. För 8½ år sen...
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!