• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Pallas
    Chinx skrev 2012-04-25 20:09:08 följande:
    Jag sitter fortfarande fast, det finns så mycket att göra. Håller på och rensar bland allt möjligt jag inte vill ta med i flytten om två månader, dessutom ligger det saker över hela golvet. 

    Tänk er att det ligger saker över hela golvet som behöver placeras in någonstans i en Expeditbokhylla (5x5 rutor). Själva bokhyllan är också tokigt oorganiserad. Allt är därmed ett enormt jobb och jag vill bara gråta när jag ser skiten! Har så mycket pyssel och annat smått och gott som jag använder, men det blir ingen ordning för det är ett för stort projekt!

    Hur lyckas ni vara så duktiga? Var skulle ni börja?  
    Bor du i närheten av Uppsala kan jag komma och hjälpa dig!

    Så här gör jag: jag tar tre kartonger/säckar/påsar. En för vardera släng, skänk/sälj och spara. Sen tar jag upp en grej och bestämmer i vilken låda/säck/påse den ska hamna. Och det är nu det gäller att vara skoningslös. Klarar man det inte själv får man ta hjälp av någon som är det. Sätt timern på 15 minuter och kör järnet! Det är först när du bestämt vad som ska vara kvar som du kan börja sortera in i hyllan.

    Själv gör jag avsteg från det här ganska kraftigt ofta, för mitt primära mål är att organisera om all förvaring i hela huset, fixa så att det finns logiska platser för ALLT, sedan decluttrar jag. Jag har skapat ny sopåtervinningssortering, ny verktygsförvaring, organiserat klädförvaring, organiserat om i groventrén och sånt. Det tar jättelång tid! Jag räknar med att  vara någorlunda klar till jul, då har jag hållit på nästan ett år.
  • Pallas

    Nu har jag rensat bort alla lerkrukor som stått ute och frusit sönder i vinter. Det börjar bli en försvarlig hög med skräp på uppfarten... Ska lasta in det i hästtransporten när jag hämtat barnen i skolan om en stund.

     

  • vike

    Nu har vi preciis flyttat, och kartongkaoset är ett faktum. Försöker ta en stund i taget, och planera in pauser och än så länge så går det faktiskt ganska bra, men har lite svårt att göra rätt saker. Försöker göra en eller två ''tråkiga'' saker för att sedan få göra något ''roligt'' jobb. Meeen det är lätt att det drar iväg på helt fel håll prioriterar gärna att åka å köpa buskar och plantor till trädgården, olja utemöblerna osv istället för att få ordning i kartongdjungeln, men med små steg ska det nog gå vägen

  • Pallas

    Hälften av skräpet inlastat i hästtransporten, nu är det bara säckarna kvar, det går nog lätt efter mellanmålet. Vi har kofotat isär ett stort tv-skåp och ett ruttet kaninhus samt samlat ihop allt byggskräp från altanen (brädstumpar och krokiga spikar). Nu börjar det likna något. Tror att jag kommer få lite mer energi när jag väl varit och lämnat av allt på tippen.

    Nu återstår att finna någon slags förvaring i garaget till det byggmaterial jag faktiskt ska ha kvar. Shit, vad svårt! Funderar på att använda en 

     

  • vike

    Att vara ute å greja är uteslutet här idag, vädret är inte på topp, men det är jag, så nu händer det grejer inomhus B-)

  • 060810

    Hallen är tagen, nu får jag ge mig på köket. Måste få till det så grundordningen kan komma tillbaka här.
    Haft det lite tufft sista veckan så det har inte blivit mycket gjort.

    Min son fick autism diagnos igår och det ska man handskas med nu med.
    Ja vissa verkar få allt! ;)
    Men vad fasen mina ungar är det bästa som har hänt mig. De ger mig kraft och glädje. :)
    Får tänka på dem nu när jag ska städa. ;)

  • 060810

    Köket är i ok skick! ;)
    Nu tar vi vardagsrummet eftersom jag gick till bussen utan plånboken och här på landet går bussarna en gång i timmen just nu. ;)
    Så det var väl tur i oturen att jag glömde den hemma. ;)

  • Pallas

    Jag har kört fast igen, känns det som. Mentalt i allafall. Tror det är för mycket grejer att stå i och jag blir stressad av att det ska vara barnkalas här i morgon. Hoppas maken drar sitt strå till stacken ikväll! 

    Ska snart hämta tre barn på skolan och sedan försöka måla köket medan de leker. Måste sedan uppfinna någotslags skydd för väggen vid diskmaskinen, annars kommer målningen vara förstörd efter en vecka. Så jäkla dåligt planerat!

  • 3tjejer

    Ok, nu kanske jag börjar bli lite bättre på det där babysteppandet. Jag har idag bäddat, s&S, strukit, tömt diskmaskinen, kört och hängt en tvätt, dammsugit nere. Nu gäller det att få ordning på decluttrandet. Eftersom vi ska flytta från ett hus i Skottland till en lägenhet med 3 rum i Sverige i sommar så MÅSTE jag gå igenom grejer och slänga. 

  • Pallas

    Puh, nu skiner köket iaf och barnen är utfodrade, nu kan jag ta itu med att måla sista lagret på väggarna där! Sen göra i ordning så det blir mysigt på altanen, tror jag. Behöver ett ställe att kunna sitta med mitt kaffe på i solen. Har rensat bort allt skräp därifrån iaf.

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!