• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • sholof
    Anyah skrev 2013-09-02 13:57:31 följande:

    'Det är väl det som är grejen egentligen? Att inte börja med för stora projekt utan börja med babystep och lägga den där kvarten varje dag på zonstädningen. För varje gång vi återkommer till en zon märker i alla fall jag en stor skillnad när det gäller hur lättstädat det blir.

    Oavsett om jag hinner eller orkar göra zonstädning eller andra större projekt är jag stenhård mot mig själv att göra mina kvällssysslor - plocka undan disk efter middagen, torka av bänkar och diskbänk,  städa golven i köket (kan räcka med att sopa), plocka undan leksaker, samla ihop smutstvätt och lägga fram rena kläder för morgondagen.
    Allt detta tar inte särskilt lång tid och  vad det gäller köksröjet är det antingen jag eller maken som fixar den biten.

    Jag håller med.
    Det viktigaste när man börjar är att få in de dagliga rutinerna. De ska gå av sig själv och kännas lika viktigt som att tex laga middag :)

    Så om jag inte orkar fokusera på zonstädning så ser vi iaf till så att köket är städat på kvällen, att toaletterna är SoSade, sängen bäddad, och att tvätten är i ruljans. 
    De sakerna gör att vårt hem ser städat och i ordning ut.

    Zonstädning, och röjarprojekt är bara extra bonusar som gör att vårt hem allt eftersom blir mer o mer lättstädat.    
    ♥Världens bästa Max 28/3-07♥♥Världens underbaraste Felix 11/12-08♥
  • sholof

    Här var det tyst, fler än jag som inte har städat nåt idag? :) Fast jag har ju förvisso städat badrummet eftersom jag mår lite illa...o kommer det till att jag måste använda toaletten för att illamåendet blir värren så ska iaf toaletten vara ren o fin. :)


    ♥Världens bästa Max 28/3-07♥♥Världens underbaraste Felix 11/12-08♥
  • hon mot strömmen

    Efter en längre svacka återigen, så har jag startat upp igen lite smått. Men måste säga att källaren har jag hållit i bra skick. Finns någon maskin att vika och tvätta men inget jättejobb att få undan.

  • Pallas

    Började jobba 7, slutade 17.45, nu har jag kommit hem och varit till hästen och ridit samt käkat middag. Nu vill jag bara dö och ska åka hemifrån kl 6 i morgon bitti. Borde duscha och ta undan i köket efter middagen men jag vill börja lipa när jag tänker på det. Huset är i relativt bra skick på insidan, men det hänger tvätt ute sedan en vecka och är allmänt fult på gården.

  • 060810

    Idag har jag städat vidare i hallen och även i köket så nu ser där helt okej ut :) Det är ju nåt som behövs göras varje dag och det känns som att jag inte gör annat än städa...
    Vardagsrummet är ett enda kaos och jag ska försöka ta det imorgon, i a f en del, och sen blir det nog att försöka hålla hallen fin resten av veckan. 


  • sholof
    060810 skrev 2013-09-03 21:15:59 följande:
    Idag har jag städat vidare i hallen och även i köket så nu ser där helt okej ut :) Det är ju nåt som behövs göras varje dag och det känns som att jag inte gör annat än städa...
    Vardagsrummet är ett enda kaos och jag ska försöka ta det imorgon, i a f en del, och sen blir det nog att försöka hålla hallen fin resten av veckan. 

    Ja men visst är det ett jobb som aldrig tar slut. Men det ska ju på detta vis bli enklare o snabbare och gå mer på rutin så att man slipper känslan av att halva huset är rena katastrofen.
    ♥Världens bästa Max 28/3-07♥♥Världens underbaraste Felix 11/12-08♥
  • 060810
    sholof skrev 2013-09-03 21:24:21 följande:

    Ja men visst är det ett jobb som aldrig tar slut. Men det ska ju på detta vis bli enklare o snabbare och gå mer på rutin så att man slipper känslan av att halva huset är rena katastrofen.
    japp det är målet :)
    har ett möte här på fredag och jag vill helst inte skämmas när de kommer innanför dörren. ;)
    så jag måste bli klar tills dess med vardagsrummet. kan jag hålla hallen o köket fint så är det ok för de andra rummen kan jag stänga dörren till ;) 
  • 81missan

    Jag har fått en febrig man så jag har försökt ta hand om dom tre barnen så mkt som möjligt. Förberett för flygresa imorgon. Varit ute med barnen totalt ca 1½h, klippt gräs, tvättat två maskiner och plockat undan hälften. Kört två diskmaskiner och dammsugat hela övervåningen. Känner mig ganska nöjd och har inte stressat ihjäl mig, dock är inte packningen klar - som vanligt. Det blir nog panikpackning imorgon:)

  • spökplumpen

    Jag ligger efter. Tror jag måste printa det där schemat för vad som ska göras för sedan dag 2 har jag inte hunnit med att kolla vad som ska läras eller göras. Jag har iaf röjt undan vår största hot spot i hallen, byrån och torkat av den och alla föremål på den....tom lampskärmen. Och torkat av alla dörrar i hallen, vilken skillnad det gjorde! Sen bad jag sambon ta bort alla sina skitiga kläder från golvet, får hoppas att han har gjort det. Skulle vilja få bort barnens vinterskor (japp de står kvar!) men det står för mycket skit ivägen i förrådet för att komma in och sätta dem där de ska vara. Att ställa skorna iordning känns helt onödigt eftersom grabbarna (2 & 3 år) vänder till det på en gång iaf. Ska iaf ta och slänga in lite tvätt idag, igår bommade jag det.

  • josen 1

    Jag behöver tips på rengöringsmedel! Har kört med yes diskmedel, såpa och garants oparfymerade, miljömärkta toa-rengöring. Märkte när jag av en händelse satt på badrumsgolvet att toaletten är jättesmutsig längst ner under vattnet, i kröken. Likaså är det väldigt smutsigt runt kranen och kaklet.. Mina medel funkar till vardags, men vad finns för rejälare grejer för att få bort allt ingrott?! Gärna miljövänligt och barnvänligt med ;)

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!