• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Pallas

    Här tar det också emot. Kom just hem från jobbet till två vakna barn och ett föreningsmöte i köket. Mina ögon går i kors och det kommer nog inte bli något sinkshinande i kväll. Börjar dessutom jobba 8 i morgon bitti. Ska be maken försöka plocka undan i köket, han lägger sig mycket senare i allmänhet.

    Hann iaf tvätta tre maskiner i går, utan att det kändes jobbigt. Har lagt in alla barnens kläder också, det är ett stort framsteg! Däremot slog det mig att mina bilar är ena enda stora hotspots. Suck... 

  • Finurlan

    Att lägga fram mina och barnens kläder kvällen innan ihop med att vakna till ett städat kök är utan tvekan det bästa av dessa nya vanor! Jag sparar så mycket tid på morgonen och det är helt underbart.
    Och det bästa är nog att äldsta sonen (snart 3 år) säger varje morgon: Inte bråttom längre mamma! :) Det ger mig kraft till att fortsätta på samma väg.

  • Mossy

    Har idag förhoppningsvis gjort min sista panikstädning innan någon kommer. Men det gick betydligt fortare än vanligt. Köket är ju klart redan. Gjorde ett röjande i vardagsrummet, främst grabbens leksaker och ett plock i hallen så såg det rätt bra ut sen. Nästa gång nån ringer och säger jag kommer bort så hoppas jag att det redan är fint. Nu är det bara att hålla igång så hemmet inte blir rörigt igen.

  • Selis

    Jag kom in lite senare men jag hänger på. Fjärde dagen som målen är att hålla ren diskbänken, köksbordet, samt köra en maskin tvätt varje dag. Bara det gör en enorm skillnad. Hade besök av en kompis idag och behövde bara plocka upp litet leksaker och plocka undan lite i hallen innan. Brukar sällan vilja ha besök för jag känner att det är stökigt hemma men nu var det inga problem. Grejen är väl att så här i början gör man mer av bara farten.
    Att det lilla kan göra så mycket!
    Tack TS! Och alla andra som delar med sig och ger tips och inspiration!

  • Liro 09

    Här är vi uppe med tuppen:). Tänkte köra igång direkt när jag ändå inte kan få dottern att somna om. En tvätt ska köras och frukost ska göras sen blir det att vika tvätten från igår. Känner mig både pigg och duktig. Ja just det, var lite kaos på kvällen med barnen så jag var tvungen att lämna 2 pannor till disk idag så det måste jag också ta i tu med. Lycka till med allt putsande idag känns skönt när det är gjort!

  • mrsIce

    Här blir det årets första panikstädning idag! Vår RUT kommer kl 13 och det är (tyvärr) långt ifrån ordentligt undanplockat. Men eftersom köket redan är färdigt (och det brukar vara det som tar mest tid) och det inte är smockat med grejer överallt så ska det förhoppningsvis gå ganska snabbt. När det är klart ska jag med gott samvete krypa ner i sängen igen...

  • Alvi

    Hej brudar!

    Måste bara dela med mig av THE LOVELY FEELING av typ lugn, som drabbade mig igår...! Jag har inte följt babysteps eller knappt FLYgit alls, men jag har gjort saker på mitt sätt, och det är fint hemma hos oss! Igår morse insåg jag innan jag skulle (stressa) iväg, att det är MYCKET att ta hand om, typ bädda säng, saker från kvällsfikat kvar på vardagsrumsbordet, smutskläder på golvet sedan kvällen, osv.

    På kvällen skulle en präst komma till oss för att prata dop, och TROTS att jag var borta hela dagen med "röran" väntandes hemma, krävdes det bara lite undanplockning och dammsugning efter mellanmålet med sonen!

    TROTS att det inte var sådär "tipptopp" som det oftast är nuförtiden, utan saker var framme, behövdes bara lite "mysstädning", alltså, jag vandrade omkring och plockade, dammsög, ja, jag "mys-städade"...! Borta var svettpärlorna i pannna, borta var stressen som for omkring i magen, borta var irritationen på alla saker som ligger där de inte borde! DESSUTOM hann jag med två omgångar Finns i sjön med sonen efter städandet! Det var FANTASTISKT! Solig


  • 060810

    Härligt att läsa om allas städade hem! :)

    Morgonrutinerna är det som vi inte lyckas hålla här.. :(
    Jag är för trött på morgonen så jag orkar inget innan barnen ska iväg till dagis...Som idag.... Vaknar 6.53!! Shit, barnen ska va på dagis 7.30!! Jaja, upp o ta fram kläder (ja se det pallade jag inte igår) och sen väcka de små liven som sov så sött! Jäkla ungar o sova när vi måste upp, men jag kan svära på att i helgen så är de vakna kl 6! ;)

    Stress och iväg! BLÄ!!! Hatar såna mornar, de är hemska!
    Men det var ju så skönt att sova.. Så nä nu får jag ta tag i skiten här! Vi hade ju mamma på besök i helgen och nu är det minsann dags för bordet att komma tillbaka till sin rätta plats igen! ;) tog bara 1 vecka nästan! ;)
    Sen får jag sätta fart med lite annat med. Massor att göra känns det som... 


  • 2små2stora

    Innan dagis hann jag inte mycket mer än bädda sängen. Men har nu städat sovrumet till helt acceptabelt skick på 20 min.
    Idag blir det mer städning av den enkla anledningen att sonen fyller 15 i morgon och svärföräldrarna kommer i morgon och stannar över helgen och resten av släkten  kommer på lördag. I morgon vet jag att jag inte kommer att hinna någonting då jag ska skriva en tenta mellan 9-14


    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07, William 100904~~
  • Phillippa

    Jag har följt tråden redan på tidigt stadie men är lite inne i moment 22 just nu. Jag vill städa men kan inte eftersom jag opererade min fot i måndags. På söndagen förberedde jag inför detta och storstädade hela huset och allt var "shinat". Nu är det damm och smuts överallt och jag kan inte göra mycket åt det :(. Det brukar vara jag som städar och tvättar och maken som lagar mat. Nu får han göra allt inklusive mestadels ha hand om dottern som gärna vill bäras för tillfället. Hade jag haft en rullstol hade jag kunnat åka runt och städa men nu är det svårt. Jag måste ha foten i högläge annars gör det apont. Jag har dock lyckats plocka ur och i diskmaskinen nu på morgonen med benet på köksbänken och planerar mer putsning efter att ha tagit igen mig efter denna pärs :).

    När jag kan gå igen planerar jag att plocka undan allt innan dottern skall läggas. Problemet nu är att jag ofta somnar själv när jag lägger henne och då ser det ut som ett bombnedslag här när man vaknar. Maken plockar så klart undan en del men vi har inte riktigt samma krav på vad ett välstädat hem innebär ;). På morgonen planerar jag att bädda sängarna innan jag går till jobbet.

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!