• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Leone i Västerås

    Underbar tråd

    Vi bor också stort, 425 m2, och vi kommer aldrig ikapp riktigt med städningen. Det släpar alltid nånstans, och inte gör det sakern bättre att både jag och båda barnen gärna samlar på oss saker.


    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
  • 060810

    Jösses vilka palats ni bor i. ;)

    Jag har ett helvete att hålla ordning på mina 100 kvm. ;)
    Hade gärna bott större men då behövs det rutiner. ;) så det ska jag bygga upp nu på mitt lilla vis. ;)

  • Leone i Västerås
    060810 skrev 2012-01-12 13:23:04 följande:
    Jösses vilka palats ni bor i. ;)

    Jag har ett helvete att hålla ordning på mina 100 kvm. ;)
    Hade gärna bott större men då behövs det rutiner. ;) så det ska jag bygga upp nu på mitt lilla vis. ;)
    Och vi funderar på att flytta till mindre för att vi ska bli tvungna att hålla bättre ordning. Det är så himla lätt att samla på sig prylar, för man "har ju plats".
    Sen plötsligt så har man saker överallt
    Mamma till fyra underbara barn på jorden och två i himlen
  • 3tjejer

    Jag har fortfarande inte ens börjat på mitt hemska skrivbord. Det går inte ens att se vilken färg det är så mycket grejer är det på det. Men köket och vardagsrummet och hallen håller jag fint i varje dag och det gör mig faktiskt glad att komma innanför dörren nu. Skulle lätt kunna bjuda in grannar utan att tänka och det känns väldigt skönt! Jag tycker verkligen att jag har kommit in i rutinen att ta tag i saker med en gång snarare än att vänta. Det är verkligen mycket bättre. Och när jag tänker "äh, jag lämnar disken till sen" så tänker jag på den här tråden och så tar jag det med en gång och känner mig duktig.

    Nu gäller det bara att komma igång med hemsk-skrivbordet... 

  • Neelah

    Vilken bra tråd! Jag har inte hunnit läsa hela än, men ska försöka hinna med det snart. Ikväll ska jag i alla fall se till att diskbänken är helt tom så att jag kan känna ett välbehag över att komma ner till köket imorgon bitti. När det sitter i ryggmärgen tar jag nästa steg, frågan är om det blir att bädda eller något annat. Vardagsrumsbordet kanske...

    Ett stort steg för mig är att rensa. Jag har en miljon grejer (mest handarbets- och pysselgrejer) men varje gång jag tänker att jag ska sätta igång blir jag så överväldigad att jag ger upp innan jag har börjat. Tur att jag inte har dem inne i alla fall. :) 


    Följ dina drömmar var de än leder
  • Blå Flygare
    060810 skrev 2012-01-12 12:58:31 följande:
    Låter helt jävla underbart med RUT! ;)
    Jag har en 4:a på 100 kvm. Ett badrum med dusch. Undrar vad det kan kosta att fixa sånt här. ;) måste man va hemma när de kommer eller kan man smita ut? ;)
    Man kan smita iväg. Vi har haft RUT innan, men slutade med det när de bara kunde komma på vår lediga dag. Jag tycker det är skitjobbit att vara hemma när någon annan tok-städar mitt hem. Känner mig ivägen, och det känns bara fel att sätta upp fötterna på tv-soffan och se på när någon annan jobbar.

    Men så var jag inte helt nöjd med vår städhjälp heller. Det var nog lite för billigt, eller så tog mellanhanden för mycket, för hade man inte lagt fram dricksen redan innan de kom så fick städtanterna nojjan typ. Sen hann de inte få helt rent heller, jag kan tycka att de prioriterade fel när de dammade tavlor varje gång, men missade klet på handtag och karmar osv (barnens väg från matbord till handfat). Sen ska man ju ha undanplockat innan de kommer, och det är det som vi haft störst problem med och som tagit mest tid. Så RUT till trots städade vi nästan lika mycket och det var lika stökigt (förutom en dag varannan mån )

    Men får vi in dessa rutiner nu (som det ju verkar som) kan jag tänka mig RUT igen för att få hela huset taget på en gång, det får man ju inte när man tar en zon i taget. Men då blir det med en annan firma. En där städerskorna inte röker direkt innan de kliver innanför dörren eller överanvänder rengöringsmedel så det stinker så man får huvudvärk om man inte vädrar ur. Och så shystare betalt till städerskorna så klart. Gäller att hitta denfirman också! 
  • Blå Flygare

    Många som känner orken tryta nu, och det är inte annorlunda här. Jag tror att många som jag försökt med för mycket på en gång. Jag skrev ner babystepsen i min control journal igår, och såg då att jag ju tjuvstartat med massa rutiner (inkl äta frukost ) Så inte undra på att man har svårt att orka med att rensa och röja undan. Så nu är jag mycket nöjd med mig själv igen efter jag bara kollat hur jag låg till "Don't try to do all at once. I don't want you to crash and burn!"

    En annan sak att tänka på är undantagen. Är man villig att göra alla rutiner oavsett vad? Vad är orsak att inte göra de olika rutinerna? Om man bestämmer det innan så behöver man inte känna att man misslyckats när man inte rensar i 15 min när man har vinterkräksjukan eller att man inte går upp 15 min innan barnen och tömmer diskmaskinen när man sovit 2 timmar på en natt. 

  • PippiLotta32

    Ett litet tips bara. Har en keramikho i köket, blir lätt missfärgat dock. Har kommit på att autosol är super! Blir som ny efter lite puts med trassel och autosol! Igår gav jag mig på handfatet på jobbet och det blev så bra! Rent och vitt igen! Och nu pratar jag inte om vanlig "skit" som man läätt får bort med svamp och diskmedel, utan de där gamla missfärgningarna som sitter som berget! Heja autosol!!!

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!