• Äldre 1 Jan 11:43
    1357392 visningar
    10068 svar
    +1
    10068
    1357392

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Äldre 12 Jan 21:20

    Idag har jag varit snuskigt aktiv. Mor var här och hjälpte till så hon fixade inne i barnens ena rum medan jag fick lotten att göra resten av huset... :-P 
    Har organiserat hela 4 garderober!! Från topp till tå. Är sååå stolt över mig själv! Och så skönt det känns! Ordning och reda!
    Sen städades hallen, köket är i tiptop, köksbord och vardagsrumsbord är rena och fina med dukar på sig. Badrummet swischat och klart. 
    Sängen bäddad och tvätten hängd. Dammsugit och dammtorkat lite här och var också samt möblerat om lite. Usch vad jag hållit på idag!  
    Nu hoppas jag på en god natts sömn. 
     

  • Äldre 12 Jan 21:33

    Vad duktiga vi är! Bara tanken på att ändra vanor så här var helt otänkbar för mig innan jag hittade den här tråden!

    Här skiner diskbänken, tvättkorgarna är tomma och jag har hängt upp jackan i garaget VARJE gång i en hel vecka. Har aldrig hänt, tror jag. Vi har också haft spontanbesök utan att jag skämdes och utan att hemmet var helt tiptop. Jag förklarade min mission och alla verkar intresserade.

  • Äldre 12 Jan 21:56

    Ja visst är vi duktiga! Med varandras pep ska vi klara detta.

    Allt är klart för idag förutom en tvätt som ska in i tumlaren om en stund. Eg skulle en diskmaskin tömmas också men det orkar jag inte idag. Sinken skiner och det är ju huvudsaken .

    15 saker är borta ur mitt liv men jag gjorde det enkelt för mig och attackerade strumplådan. 11 strumpor med hål kastades dessutom hamnade 3 tröjor i skänka bort kassen och 1 förtorkad hyacint åkte i komposten.

    I morgon ser jag att det dessutom är dags för ett av Kellys mission. Har inte riktigt läst vad det innebär men jag har bestämt mig för att skippa just den punkten då jag just nu har fullt skubb med övriga saker.

  • Äldre 12 Jan 21:56

    Läser och låter mig inspireras. Nu åkte en madrass ner i sopsäck och upp på vinden -- en sak mindre att snava över varje gång man går genom teverummet! Borde nog ta litet inspiration även vad gäller swishandet i badrummet.


    Man lever så länge man lär.
  • Rungus­ka
    Äldre 12 Jan 22:17

    Jag kör på med sink, förbereda kläder, diska, tvätta, ta ut sopor och hotspots. Declutting ska få vänta även här för jag vet hur det blir annars och detta vill jag verkligen inte sabba nu när det går så himla bra!

  • Rungus­ka
    Äldre 12 Jan 22:28

    Vidare har vi inte haft ett enda besök vad jag kan minnas. Lite besviken är jag allt för nu går det ju så bra för folk att komma om de vill!

    Aja, nu ska jag gå en lov innan jag lägger mig - se så allt är under kontroll!

  • Äldre 12 Jan 22:33

    Seroc, du får bjuda hem nån.

  • Äldre 12 Jan 22:36
  • Nussi
    Äldre 12 Jan 23:11

    Idag känner jag också att jag har varit duktig , jag har shinat sinken , tvättat en maskin tvätt , bäddat sängen , lagt fram kläder , plockat i & ur en full diskmaskin , dammat i alla rum , dammsugit & dammtorkat hela huset , har även shinat handfatet , toan & badkaret ! Flört , 

    Allt detta är naturligtvis inte i FLY lady anda , men jag var sugen på att göra det & jag förbehåller mig rätten att göra vad jag vill i mitt hem , även om jag följer ett städschema Skrattande 

    En av de absolut bästa sakerna med FLY lady är enligt mig att det känns lätt att få övriga familjemedlemmar att haka på när det gäller babystepsen , som att hålla diskbänken ren, sätta sakerna i diskmaskinen & att bädda sängen t.ex . Det har varit MKT svårt innan Tungan ute

    Jag är för övrigt en RUT , så är det något ni undrar så är det bara att fråga Skrattande 
     

  • Äldre 12 Jan 23:22

    Här är det absolut inte lätt att få lite hjälp. Han hade inte ens märkt att jag hållit på o städat o fejjat över en vecka. Fick fråga för ett par dagar sen om han inte tyckte det var finare o trevligare hemma nu.
    Han sa bara, Ja nu när du säger det så har det varit lite mer städat, men jag plockar också undan ibland. Sen inget mer med det...
    Får bara hjälp efter tjat o gnäll, hur gör ni egentligen för att få med resten på det här?
    Det enda svar jag får när jag ber om att få diskbänken avtorkad är att det är onödigt o då känns allt jag gjort förgäves eftersom vi inte hjälps åt...


    ☆ Vincent ☆ 110817
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!