• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • vallakra

    Kan någon ge mig en spark i baken så jag kommer igång med hallen! Där är totalt kaos efter ett par dagars utflykter och jag har noll motivationKräks

  • Voxen1

    Vallakra, vad tråkigt med ankungarna, att de redan ska flytta. Man vill ju inte lämna bort en enda, men man kan ju inte behålla alla.

    Jag behöver också en rejäl spark därbak. Vi har också varit på utflykter och jag har varit helt slut när vi kommit hem så jag har skjutit upp allt. Idag måste jag veckostäda och gå igenom barnens garderober. Jag har börjat lite smått men tappade motivationen. I helgen ska vi åka och shoppa det barnen behöver inför hösten och då måste jag ju veta vad som fattas ;o)

    Hur har det gått för dig idag? Hittade du motivationen?

  • Voxen1

    Jag fick en ofrivillig städning och rensning av ett köksskåp när vi skulle på en av utflykterna. Jag öppnade skåpet för att ta fram en termos och allt rasade ut. Termosen stod dessutom längst in. Plockade ut alla sakerna, slängde många kakburkar som jag sparat (bakar inte så mycket så att jag kommer fylla alla de burkarna) , samt plastburkar som jag inte använt på flera år. Trodde att jag hade ordning i skåpen, men det skåpet har jag nog inte öppnat på flera år.

  • Voxen1
    Ms H skrev 2017-07-29 16:15:11 följande:

    Imorgon är det dags att börja röja hemma igen. Får jag sällskap?


    Japp, du får sällskap av mig. Imorgon ska jag rensa klart I barnens garderober. Jag har rensat klart bland de kläder som de använder. Nu ska jag ge mig på de sparade kläderna som min trea ska få ärva och se till att kläderna är sorterade ordentligt efter storlek. Var så ordentlig i början, men sedan slarvade jag lite.... Måste sluta att fuska, för det straffar sig alltid! Finns leksaker, bebissaker etc med som ska rensas bland.

    Vad ska du röja MS H?
  • Ms H
    Voxen1 skrev 2017-07-29 23:29:19 följande:
    Japp, du får sällskap av mig. Imorgon ska jag rensa klart I barnens garderober. Jag har rensat klart bland de kläder som de använder. Nu ska jag ge mig på de sparade kläderna som min trea ska få ärva och se till att kläderna är sorterade ordentligt efter storlek. Var så ordentlig i början, men sedan slarvade jag lite.... Måste sluta att fuska, för det straffar sig alltid! Finns leksaker, bebissaker etc med som ska rensas bland.

    Vad ska du röja MS H?
    Tanken var att röja efter renovering; få undan verktyg, ställa grejer på plats och få lite mer ordning i förrådet. Men, nja. Det blir möjligen lite rensning i trädgården och blomvattning. Vilken djungel jag kom hem till efter semestern!
  • vallakra

    Idag har stora killen börjat jobba igen efter ett par veckor ledigt, han kommer jobba två veckor och vara ledig en innan skolan börjar igen.

    Jag tycker nog att min plutt behöver vara mer ledig men han vill jobba allt han kan för att visa att han är plikttrogen. Företaget han jobbar på är det han hoppas bli anställd av när han slutar skolan om ett år.

    Hur som helst så har jag bestämt mig för att ta hans återgång till jobbet som en anledning att försöka få till en vardag igen. Lillkillen och jag är ju lediga tills skolan börjar och maken är sjukskriven efter en operation men någon slags ordning ska det väl gå att få till.

    Någon som har ett tips på lättlagad sommarmat förresten? Total idétorka här. 

  • Ms H

    Nu är (det ickefärdiga renoverade) köket tömt på verktyg och annat bös, samt grovstädat. Eftersom att det ska målas, slipas och grejas mer inom kort känns det inte lönt att städa noggrannare för tillfället. Dags att njuta lite av att bara vara hemma och ledig, sedan ska jag ta tag i packningen som ligger utriven på halva hallgolvet.

  • Voxen1

    Ja, det blev inte riktigt som jag tänkt mig med städandet. Åkte på utflykt i söndags istället för att städa och röja ;o). I måndags tog jag nya tag och fixade alla papperahögar i köket. Igår blev det återigen en utflykt, men idag ska jag göra underverk! Tvätt, sortera in papper i pärmar och röja bland pysselsaker står på schemat.

    MS H, det låter som du kommer få ett jättefint kök!

    Vallakra, skönt att komma in i lite rutiner. Visst är det skönt med sommarlov, men mot slutet känns det skönt att få en normal vardag igen. Jag behöver också tips på lättlagad sommarmat. Här blir det mest korv och bröd, hamburgare, sallader och gazpacho.

  • vallakra

    Jag har gjort en lista på saker jag vill få gjort innan skolan börjar, både stort och smått. Och jag har faktiskt redan kunnat bocka av en delSkrattande.

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!