• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • vallakra

    Gud, så trött jag är idag! Sov dåligt och lite kaos under dagen. Hade tänkt putsa ett par fönster samt stryka men jag skippar nog i alla fall strykningen. Orkar helt enkelt inte, känner mig tung i kroppen, hoppas det inte är förkylning på gångRynkar på näsan.

  • Ms H

    Ääääääntligen har jag haft sista hantverkaren för köksrenoveringen här. Medan har var här idag (och jag var tvungen att ta ledigt från jobbet) passade jag på att rensa ut byggskräp från kök/hall/altan/förråd och fyllde bilen. Efter sista jobbpasset pressade jag mig in genom grindarna på sorteringsstationen minuten före de stängde! Bilen tom, förrådet rymligt, sååå skönt! I helgen ska resten av det som förvaras på altanen bort och så ska jag göra lite mer på min del av renoverandet. Tänk, det kanske kan bli helt klart nån gång :)

  • Voxen1
    vallakra skrev 2017-10-13 13:51:54 följande:

    Gud, så trött jag är idag! Sov dåligt och lite kaos under dagen. Hade tänkt putsa ett par fönster samt stryka men jag skippar nog i alla fall strykningen. Orkar helt enkelt inte, känner mig tung i kroppen, hoppas det inte är förkylning på gång.


    Hoppas att du inte blir sjuk! Det ska bli så skönt med helg! Känner mig så trött. Förutom pappersplock så kommer jag inte att göra så mycket I helgen. Behöver vila lite känner jag. Idag var jag på IKEA och köpte förvaring till vardagsrummet och badrummet. Vi har en förvaringsbänk med plastlådor. Köpte grundare lådor till den nu när yngsta barnet har ledsnat på babyleksakerna. Nu är det mer småsaker som är svårt att hitta i de djupa. Till badrummet köpte Jag en förvaringslåda i bambu för mitt smink. Ska rensa ut så allt får plats i den. Använder inte så mycket och jag ska bara spara favoriterna.

    Är det någon som rensat klädgarderoben och har några tips eller inspiration så tar jag gärna emot det. Jag tror inte att jag orkar riva ut allt utan jag får nog ta olika kategorier tex skor, byxor, kortärmade tröjor, linnen etc.
  • Voxen1
    Ms H skrev 2017-10-13 19:39:41 följande:

    Ääääääntligen har jag haft sista hantverkaren för köksrenoveringen här. Medan har var här idag (och jag var tvungen att ta ledigt från jobbet) passade jag på att rensa ut byggskräp från kök/hall/altan/förråd och fyllde bilen. Efter sista jobbpasset pressade jag mig in genom grindarna på sorteringsstationen minuten före de stängde! Bilen tom, förrådet rymligt, sååå skönt! I helgen ska resten av det som förvaras på altanen bort och så ska jag göra lite mer på min del av renoverandet. Tänk, det kanske kan bli helt klart nån gång :)


    Bra jobbat och härligt att det nästan är klart ! Det är så skönt när det blir tommare hemma! Tur att du hann in så du fick slängt det du skulle!
  • gröna

    Ja, vad ska jag göra då... har varit borta och vet inte vad jag orkar resten av dagen... dra över med dammsugaren som vanligt, plocka in disk, rensa upp ett par papper som hamnat på bordet... så det blir nog mest "underhåll" för min del... har en källare som jag vill städa ur ordentligt, dammsuga och skura ur. Har inte så mycket grejer i alla fall där, det är skönt men ändå går jag och drar jättemycket på det jobbet... sen ska jag få ordning vid tvättmaskin tänkte jag... men hu vad rysligt att sätta igång, kanske någon dag, plötsligt händer det haha.

  • gröna

    Orkade mer än vad jag trodde!
    Disken är undan, har plockat rätt på bordet.
    Och har dammsugit allting! Brukar dra över golven varje eller varannan dag, men har som mål att på söndagar även ta alla andra ytor, hyllor, tavlor, lister... inte alltid det blir så men idag gick det! Men det gick tungt på slutet, som tur är så hjälper musiken att kämpa vidare, lite som på ett träningspass... och nu är jag klar, damm och djurhår borta, diskbänken blank...  att jag inte fick nån post varken i torsdags eller fredags hjälpte en hel del för att ta hand om papper är en stor börda för mig, men nu flöt allting jättebra!
    och nu sitter jag i soffan med ett välförtjänt glas rött.

  • gröna
    hon mot strömmen skrev 2017-10-15 19:19:01 följande:

    Trots en helg från helvetet så ser det lika städat ut nu som innan. Imponerad av mig själv.


    visst känns det bra, jag är också imponerad av mig själv
  • Aniiee

    Jag behöver städa skrivbordet. Ligger godispapper, pillerburkar, mortlar, drakar och trasiga väckarklockpr överallt. plus massa papper.... igen.....


    Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr, men mer än du nånsin får veta
  • vallakra

    Vad har ni andra för projekt för den här veckan? Själv har jag satt upp som mål att sortera och torka ur köksskåp. Jag har kontinuerligt rensat ut saker vi inte använder så det bör inte ta så lång tid.

    För övrigt ska maken genomgå ytterligare en operation så nu blir jag ganska ensam om att ro vardagen i hamn så det blir nog inte så mycket extra gjort den närmaste tiden.

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!