• SaJoH

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Hej! Jag skulle vilja fråga er en sak då jag tänkt på detta med immunförsvaret och möjligheten att bli gravid. Jag har uppenbarligen problem med att bli gravid. 1a barnet kom till efter 1 års försök, 2a har vi jobbat på 8 mån nu.. Jag har gentyp HLA B27 (kopplas ihop med ryggreumatism), min pappa har ryggreumatism, min syster har endometrios och min moster är glutenallergiker. Jag har ingen autoimmun sjukdom men jag blir förkyld/sjukdomskänsla ofta i samband med att jag ska få mens och vet att menscykeln påverkar immunförsvaret. Kan det ligga något i mina funderingar? Vad är symtomen på överaktivt immunförsvar? Känner ni till ngt om HLA B27 och möjligheten att bli gravid?

  • SaJoH

    Hej!

    En fråga till er som vet!

    Kan infertilitet ha immunologiska orsaker trots att alla tester som tagits (ca 10 olika immunologiska faktorer, enligt fertilitetskliniken en extensiv undersökninh) är normala? De togs för att min pappa har Bechterews ryggreuma och jag har ärvt genen HLA B27. Har dock inga symptom om testerna var som sagt normala.

    Mycket tacksam för funderingar!

  • SaJoH
    SaJoH skrev 2016-12-20 20:58:28 följande:

    Hej!

    En fråga till er som vet!

    Kan infertilitet ha immunologiska orsaker trots att alla tester som tagits (ca 10 olika immunologiska faktorer, enligt fertilitetskliniken en extensiv undersökninh) är normala? De togs för att min pappa har Bechterews ryggreuma och jag har ärvt genen HLA B27. Har dock inga symptom om testerna var som sagt normala.

    Mycket tacksam för funderingar!


    Kan tillägga att vår infertilitet är oförklarad, och att jag inte har någon immunologisk sjukdom eller misstanke om sådan. HLA B27 kan man och vara frisk hela livet.
  • SaJoH
    mom2012 skrev 2016-12-21 12:28:16 följande:

    Finns nog mer att kolla på om du har energin. Jag hade inga kir receptorer. Det är de som styr imunförsvaret vid tex dödade av främmande celler. Jag hade också låga LAD vörden och har gjort 3 st LIT behandlingsr. Det kan även va fysiska problem. Jag hade död vävnad i livmodern. Det upptäcktes inte vid hystero i sverige 2013 utan först vid en mer utförlig hystero i athen.


    Tack för svar! Har man vanligtvis något symptom på dessa immunologiska orsaker till sin infertilitet? Eller kan man vara helt symptomfri?

    Vad är LAD värdet?
  • SaJoH
    angels8 skrev 2016-12-21 09:09:15 följande:

    SaJoH

    Ja du kan ha höga NK killer cells som dom flesta av oss har när man börjar utredningen med dr D.

    Detta görs inte i Sverige det gör dom i en labb som ligger i Chicago USA.


    Tack för svar! Hur kom du/ni på att börja utreda den immunologiska sidan hos dig över huvud taget? Hade du några tecken / symtom / diagnos eller började du bara utreda självmant? Försöker komma underfund med om det är vettigt att börja utreda detta själv eftersom jag inte har några symtom (förutom infertilitet 2 år, men en son på 4 år som kom till naturligt) och testerna var normala. Tror inte att NK cellerna testats, men jag fattar inte vad som testats eftersom ja fick provsvaren på finska (bor här)... suck...
  • SaJoH
    angels8 skrev 2016-12-21 23:08:46 följande:

    SaJoH

    Jag har hashimoto sjukdomen alltså problem med sköldsköteln med höga antikroppar.

    TPO antikroppar.

    Eftersom inget kunde göras här och kom ingenstans med att kunna behålla graviditer sökte jag upp Dr D.

    Och väl där efter svaren så fick jag också veta att NK killer cells va höga, pga av upprepade missfallen.

    När jag ringde dr D första gången och jag berättade min historia sa han på en gång att jag va en typisk immunologiskt patient. Något jag aldrig hade hört innan.

    Nu är jag i vecka 30


    Grattis!! Så himla fint att det ordnade sig för dig! Ibland undrar man varför sjukvården här i Sverige inte kan göra sånt här. Lycka till med allt och tack för svaren!
  • SaJoH

    Hej!

    Är det nån här som vet om förekomsten av polyper i livmodern är specifikt kopplat till immunitetsproblem?

    Någon här i denna tråf som haft polyper och har bekräftad immunitetsproblematik?

    Var testar man för natural killer cells?

  • SaJoH
    canada skrev 2017-04-06 10:07:57 följande:

    Hej!

    Vet faktiskt inte om det finns någon koppling, men en intressant frågeställning. Har själv haft polyper som de tagit bort samt konstaterat immunproblem med höga TNF värden.

    NK test kan du tex göra hos Lifeclinic i Aten.

    Det görs även i Falun men det är inte riktigt samma test så jag skulle rekommendera Aten. (Jag har gjort på båda, Falun visade inget medans Aten visade en massa)


    Tack för svar! Så du misstänkte/visste att du hade något immunologiskt innan du kontaktade Aten?
  • SaJoH
    canada skrev 2017-04-06 10:53:51 följande:
    Ja, jag har haft 5 mf så misstänkte att det kunde ha något med immunförsvaret att göra.
    Tråkigt att höra om dina missfall!

    Ursäkta för att jag frågar såhär i stötar, lite opraktiskt - Tack dock för att du svarar!

    Då kollade de alltså att TNF värdena var höga i Sverige, varpå du kontaktade Aten? Togs dina polyper bort, och har du fött barn efter det?

    Jag har ingen autoimmun diagnos eller symtom - men jag har antigenen HLA B27 (som jag ärvt av min pappa som har ryggreuma) - och extensiva autoimmuna tester varit negativa här i Sverige. Inga missfall, men har inte blivit gravid trots 2 års försök med 2a barnet. Undrar mest om jag borde oroa mig för immunologisk faktor trots att jag inte har några symtom, förutom polypen...

    Är litet lätt hispig nu när jag precis väntar på att testa efter mitt första ivf. Det blev så många embryon (7 st) så de valde att sätt in ett trots att de fick syn på polypen under behandling.
  • SaJoH
    minaimaginärabarn skrev 2017-04-06 14:11:49 följande:

    Hej!

    Om du vill ta reda på om du har någon immunologisk problematik rekommenderar jag att du vänder dig till Dr D i Aten. Jag tog en mängd prover i Sverige som inte gav något resultat. Jag gjorde också en mängd undersökningar för att se om det kunde vara problemet men inte heller det hjälpte.  Vården i Sverige eller i Danmark trodde inte på mig utan skyllde allt på embryona, trotts att jag var lättstimulerad, fick många blastocyster till frysen och en mängd kemiska graviditeter och missfall.  När jag vände mig till Dr D och tog blodprov fick jag alla svaren som också överensstämde med vad jag själv trodde. Efter första IVF-försöket med Dr D:s support blev jag gravid och är det peppar peppar fortfarande. Jag har svårt att tro att det är slumpen (det hävdar också många läkare i Sverige) utan är helt övertygad om att jag och Dr D hittade den felande länken.

    Vid immunologiska problem kan man ha lätt att få sitt första barn men sedan ha svårt att få sitt andra. Det är som att kroppen lär sig av sitt första "misstag" och inte vill göra om det igen. Att du också har en far med ryggreumatism (om jag förstod det rätt) ger lite fler funderingar i immunologisk riktning.... Man kan för en billig penning ha ett första konsulterande samtal med Dr D innan man bestämmer sig för om man vill gå vidare eller inte. Han tar upp en gedigen anamnes och har lite hypoteser innan man avslutar samtalet. Han prackar inte heller på en massa saker bara för att det kostar pengar vilket bidrog till att jag fick ännu mer respekt för honom.

    Lycka till!


    Tack så hemskt mycket för utförlig beskrivning! Det känns som att jag fumlar efter halmstrån.. är inte säker på om jag bör följa upp det här spåret eftersom jag inte vet om det ligger nåt i det. Min pappas ryggreuma kan ju indikera ngt, eller så inte. Svårt att veta. Känner mig dock lätt desperat nu...

    Vilka mediciner fick du utskrivna när ditt ivf lyckades? Får jag fråga hur gammal du är?
  • SaJoH

    Jag mailade dr D om min medicinska historia. Måste säga att jag inte blev direkt imponerad av hans svar. Han hänvisade till de "återkommande missfallen", vilka jag inte ens har haft. Förstår att det är ett generellt mail han skickar ut osv. Men börjar tvivla på att jag borde följa upp det här spåret, eftersom mitt problem inte är missfall. Någon som har nåt klokt på hjärtat?

    Skulle då va bra att veta om någon här har haft samma situation - inga missfall men svårt bli gravida OCH haft bekräftade immunologiska orsaker till infertiliteten?

  • SaJoH

    Kanske ni kan hjälpa mig att tyda hans mail i fet stil...

    "the immunological problems are not so simple. by having some tests like the ones you had, you can't exclude the strong immunological reaction against an embryo.


    in most of the cases like yours, we have conceptions that they last for few hours or days.


    do you have this feeling from time to time?"

    Förstår inte vad han menar med "conceptions that they last for a few hours or days". Kan det betyda att själva implantationen? Och att man känner av implantationen?

  • SaJoH
    NinaCamilla skrev 2017-04-07 11:48:42 följande:

    SaJoH: Han frågar om du har haft symptom så som att embryo har fäst sig t.ex. några symptom om graviditet som har avtagit innan testdagen. Om du har känt något annorlunda?

    Jag är nog bra exempel på hans metoder. Du kan läsa min profil. Många försök 12 ÄD och ett plus med utomkveds. Alla detta mer perfekta embryos med 6 olika donatorer. Jag blev inte gravid helt enkelt.

    I mitt fall har jag känt mig gravid vid nästan varje insättning (10 av 12 ggr med ÄD), symptomen har varit där (nidblödning, pirr i magen) och jag har varit säkert på implantation MEN något har hänt innan testdagen. Oftast 2-3 dagar innan alla symptomen försvinner.  När jag känt mig gravid, blir mensen extra kraftiga efteråt också och riktig ont gör det (nästan som missfallskramper). 

    Nu efter första försöket hos Dr D är jag äntligen gravid men starka mediciner att dämpa ner min kropp som försöker stöta bort embryo. Jag kan bara rekommendera hans metoder även om det låter ibland lite flummig.


    Tack för att delade med dig av din berättelse.

    Får jag fråga vidare - har du varit symtomlös, alltså tester i Sverige har inte visat någonting? På vilket sätt misstänkte du att det kunde vara immunologiskt?

    Vad visade testerna i Aten att du har för immunologiska fel?
  • SaJoH
    MariaKojola skrev 2017-04-07 12:41:55 följande:

    SaJoH - även jag har fått hjälp och har inte haft problem med missfall, jag har helt enkelt inte blivit gravid alls. Efter sju hela ivf här hemma utan ett enda plus lyckades vi på första med hjälp av dr D. Nu blir det ju att låta som någon mirakelmetod att ta hjälp av honom, men nåt är det ju bevisligen som gjort att jag nu lyckats och aldrig innan. Har svårt att tro på enbart slump när vi aldrig tidigare ens fått ett ägg som fäst.

    Lycka till!


    Hej Maria! Det låter intressant.. vill gärna fråga mer. bor du i Finland? Det gör jag. Vilken klinik var du på? Vi har börjar på Väestöliitto. Vad fick ni för medicin av Dr D som hjälpte er? Fick ni det första barnet naturligt eller oxå via ivf? Sku kunna maila/messa privat också. Grattis till att ni lyckades med Dr D!
  • SaJoH
    minaimaginärabarn skrev 2017-04-08 10:14:24 följande:
    Hej!

    Jag såg dina senare inlägg efter svar från Dr D. Jag lyckas bli gravid, eller befruktad snarare, majoriteten av IVF-gångerna. Blev gravid första gången på andra IVF:en som ledde till ett sent missfall utan konstaterat fel på fostret. Efter det har det varit omöjligt att komma längre än plus på BIM-dagen varefter mensen har kommit. Jag tyckte inte det var logiskt. Dessutom har min kropp reagerat så mycket bättre med åren (från 34 år-38 år) av någon underlig anledning har min äggreserv ökat, jag är mycket mer lättstimulerad, får ut fler ägg och många fler ägg blir befruktade. Allt ser som sagt bra ut och jag började själv att misstänka att något hände i min kropp. Först för att jag kände instinktivt på mig att det inte var något fel på mina ägg eller embryon. Sen började jag dra slutsatser från ruvargångerna, de gånger jag plussade badade jag i svett och jag slutade svettas så fort mensen kom. De gånger det inte blev något plus svettades jag inte alls. Sedan började jag fundera över mina föräldrars sjukdomshistoria och konstaterade att de båda har en hel del immunologiska problem (men haft superlätt att få barn).

    Jag tänker att det är det Dr D är ute efter med dig, att du ska fundera över hur dina månader av försök har varit. Har någon månad varit annorlunda än andra? Vet inte om du gjort detta men annars kan du ju faktist testa med graviditetestest för att se om det blir utslag. Så gjorde jag eftersom jag var så säker när det hade tagit sig. Jag testade på dag 12 efter ÄL då jag brukar få mens. Det handlar mycket om att känna sin kropp vilket jag förstår att många kvinnor gör här inne.

    Nu sist fick jag ju stöd av Dr D med prednisolon, trombyl, fragmin och IL-dropp. Jag fick mycket dropp runt insättning och behöver fortfarande ta dropp varje vecka för att hålla kroppen lugn. Jag börjar vissa veckor att svettas och det går över efter dropp. Dr D ger olika droppmängd beroende på provsvar, vissa får 100 andra 200 ml, jag har tagit 200 ml. Jag tror inte det hade gått utan dropp för mig men ev utan de andra medicinerna, men det vet jag ju inte och vågar inte chansa.

    Jag har oxå gått hos en akupunktör under snart 6 månader (4 mån innan jag blev gravid). Jag är oxå övertygad att det hjälpt mig. Jag började hos henne precis innan blodprovet och hon sa att min kropp var helt upp och ner samt att jag hade en inflammation i kroppen. Jag har gått hos två andra akupunktörer tidigare men den hör har behandlat mig helt annorlunda och hon har anv lite andra metoder. Blodprovet visade oxå att jag hade högt TNF-a men även NK-cellerna. NK-testet i Sverige visade ingenting liksom alla andra blodprov som jag tagit här.

    Sen kan man ju ha andra problem som gör att det inte blir några barn. Jag tror inte det är någon mirakelkur men en behandling för dem som har immunologiska problem och faktiskt inte skulle få några barn med enbart den hjälp som finns att få i bl a Sverige.

    Jag hoppas du får svar på vad ditt problem är!
    Tack igen. Det är värdefullt att få höra om allt det här.
    Har faktiskt aldrig känt att jag skulle ha haft en graviditet på gång som skulle ha stötts ut, har varit minus de gånger jag testat på BIM. Ska testa det du säger dock, ibland är man inte helt uppmärksam på allt.

    Jag känner dock att rent instinktivt "bör jag åka till Aten utan någon indikation på att jag har ett immunologiskt problem"? Har inte ännu några misslyckade ivf bakom mig, men vågar inte heller satsa mycket pengar på behandlingar (vi började på ivf men de fryste 7 embryon för att de hittade en polyp i livmodern som ska opereras bort först) om inte denna bit är väl utredd. Men vågar jag åka till Aten på basis av en känsla, en ren misstanke?  Det verkar som att de flesta här haft något som visat dem vägen, som konkret provsvar eller symtom (utöver utebliven graviditet) som fått dem att misstänka immunologiska problem.

    Min största fråga är väl vilka prover jag bör ta här i hemlandet som kan vara en anledning till att ta sig till Aten och Dr. D i ett nästa steg.

    Fertilitetsguiden rekommenderar proven här nedan. Vad tror ni - är det en bra idé att gå på detta, och om ingenting visar något - bara köra på ivf här hemma?
    Anti Cardiolipin (ACA) Antibodies 
    Immunglobulin M (IgM) & IgG
    Anti-Phospholipid Antibodies panel
    Histone Antibodies
    Anti-Nuclear Antibodies Screen (ANA)
    Thyroid Autoantibody Panel (S Tpo-AK, anti TG )
    TSH
    FBC (Full blood count)
    Ferritin
    C-reaktivt protein, CRP
    Antibodies ?Anti-CCP
    Prolaktin
    P-Kardiolipin antikroppar, IgG
    Anti Fospholid (APS)

    Aergh - blir tokig och ledsen. Funderar på olika alternativ:

    1. Köra på IVF "trial and error" utan immunologisk utredning (och bli psykiskt nedbruten om de inte fungerar)
    2. Åka till Dr. D för att utesluta / medicinera immunologiska orsaker.
    3. Ta ovastående prover här hemma, prata med en expert inom immunologi och försöka medicinera med prednisolon och trombyl själv om IVF inte fungerar. Experimentera, testa,

    4. Är jag helt dum i huvudet???

    Ps. Min pappas ryggreuma ska enligt en reumatolog inte ha något med min infertilitet att göra. Men vad vet jag - de kankse inte alls fattar sambanden eftersom denna fråga, som Dr D påpekar, inte är väl utredd ännu. Blir ännu  mer ledsen när jag tänker på det.
  • SaJoH
    minaimaginärabarn skrev 2017-04-08 15:17:13 följande:

    Jag förstår att du blir frustrerad! Har du tagit AMH och FSH? Då kan du ju få en indikation över din äggreserv och den säger ju lite över graviditetschanser.

    Jag tycker du ska börja med ett konsulterande samtal m Dr D. Sen kan du välja att ta blodprov här och skicka till Chicago med FedEx men att Dr D får svaren. Så gjorde jag då jag var totalt mentalt slut och inte orkade åka samt att det blev lite billigare.


    Det låter bra om man får skicka blodprov till US själv. Undra hur man får en vårdcentral eller liknande att ta blodproven? Hur gjorde du?

    Jo, jag har testat. AMH 2,4 och FSH 7,6 tror jag det vart...
  • SaJoH

    Grattis till Undrande Sökare!!

    Ni som är så kloka. Jag fattar inte att linnekliniken skriver sånt här. Det stämmet ju inte? Livmoderslemhinnan kan ju visst vara problemet - och ofta. Eller ska man läsa detta så att de fall där livmoderslemhinnan är problemet är sällsynt men förekommer.

    "Vi är idag ganska säkra på att livmodern och dess slemhinna väldigt sällan är problemet. Erfarenheterna från fr a äggdonation visar att det är embryot som styr sitt eget öde. Är det ett allt igenom perfekt embryo så fortsätter det att växa och blir så småningom ett foster och ett barn. Vid äggdonation finns inte någon egentlig minskning av graviditetschansen med ökad ålder hos kvinnan som får ägget insatt i livmodern. Dvs om ett perfekt embyo sätts in på en kvinna som är 45 år så har hon ungefär samma chans att bli gravid som om hon varit 25 år. Livmoderslemhinnan är alltså mottaglig även hos en "äldre" kvinna, medan hennes egna ägg nästan alltid vid den åldern är för dåliga för att ge en graviditet."

  • SaJoH
    UndrandeSökare skrev 2017-04-09 14:14:08 följande:

    SaJoh - Jag fick 5 missfall pgr av dåliga embryon (dåliga spermier). Vi fick inte göra spermaanalys varken i Sverige eller hos Dr D.

    Dr Ds behandling funkade inte alls på mig eftersom jag bara har gränsvärdeshöga Nk-celler. IL funkade då som p-piller på mig Däremot hittade Dr D koagulationssjukdom på mig.

    Hos AvaRiga fick vi äntligen göra dna fragmentstionstest på spermierna och fick veta att spermierna är för dåliga. Så nu gör vi dubbeldonation samt att vi gjort PGS på samtliga blastocyter för att vara 100% garanterade att jag endast får embryon som är 100% normala kromosommässigt insatta.

    Av 13 ägg från donatorn var samtliga mogna, 12 blev befruktade. Dag 3 levde 12, dag 5 gjordes PGS på 8 blastos och 7 var normala kromosommässigt.

    Jag fick 2st insatta normala och 5st normala till frysen. Doktorn gratulerade mig till det utmärkta resultatet.

    Jag har nu plussat och nästa steg blir ultraljud i v. 7 eller v. 8 för att se om det är 1 eller 2 hjärtan som slår.

    Jag har aldrig några problem med slemhinnan, min var 14mm vid insättning. Däremot hos kvinnor som inte får minst 7mm slemhinna vid insättning, då är slemhinnan ett problem.

    Jag kan verkligen rekommendera PGS, så slipper man betala för att sätta in ev. onormala embryon, såna blir ändå bara minus eller missfall.

    Googla på PGS så får du veta mer.

    De finns även något som heter PGD, men då letar man efter en specifik sjukdom hos embryona.


    Grattis återigen! och för att du delar med dig av din historia. håller tummarna inför Ultraljudet!!

    Jag kollade litet på PGS, det görs på många kliniker här i Finland för ca 2500?.

    Varför fick ni inte göra sperma-analys i Sverige eller Grekland?

    Vilken stor mängd info ni sitter på här i tråden. Ovärderligt!! Tack till dig och alla andra som delar med sig av detta.
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!