• Kookaburra

    Nu har du chansen att vinna en Canon EOS 600D värd 9 000 SEK!


    Midnatt i Göteborg


    En sen kväll i Sälen 


    Vinterpromenad i Vänersborg 
      

    Pimpelfiske i Riksgränsen. Väääldigit kallt!!! 


    Nattbild i Katterjåkk
  • Kookaburra

    Oj måste jag säga. Hade jag varit med i juryn hade det uppenbarligen blivit många diskussioner

    Ingen av mina favoriter fanns med (och nej, menar inte mina egna bilder nu Tungan ute)

  • Kookaburra
    Lonlely Wolf skrev 2012-01-31 15:04:50 följande:
    Desamma tänkte jag....var nästan på väg och göra en redigerad bild, men tänkte att man ska sätta in vanliga bra bilder.

    Det fanns så många vackra natur bilder. MEN  på FL så går nästan alltid bilder med barn i FÖRSTA hand och alla har vi ju inte småbarn mer.

    Nästa gång dem ska ha en fototävling kan dem väl be att man fotar nått specifikt. som en blomma, fågel, fjärill, katt eller hund. Och framförallt säga till att bilden ej får vara redigerad.

    Ingen av mina bilder kom med heller, men det hade jag väl inte väntat mig heller.
    Jag skulle vilja ha en motivering till varje bild som juryn valt ut! För jag förstår mig faktiskt inte på flera av bilderna, ser ingen bra teknik (flera bilder är väldigt suddiga), ingen direkt stämning eller komposition.

    Kan inte forumvärden ta på sig att skriva en kort motivering till varför de valts ut - vad är det jag missar liksom..?
  • Kookaburra
    kickanw skrev 2012-01-31 15:28:55 följande:
    Alltså, vad är det för nivå på det här?

    Folk har olika smak! Jag tycker också att det var lite konstiga val men jag har lite vett i kroppen och låter bli att kritisera juryn för det. Ett såhär "stort" tema kan folk tolka hur som helst och det är väl inget som är rätt eller fel.

    Angående redigering så vet ni uppenbarligen inte vad ni pratar om, för det existerar inte "oredigerade" bilder sen digitalkameran kom. Alla digitalkameror efterbehandlar bilderna på ett eller annat sätt, och då är det bara naturligt att man rättar till det som blev fel i kameran.

    Dessutom är det inte på något sätt "fusk" att redigera. Fotar du en blomma med inga inställningar alls i kameran så kan jag lova att den inte ALLS kommer att se ut som i verkligheten, utan redigering. Tvärtom kommer den att vara färglös och antagligen underexponerad.

    När man fotade analogt så gjorde man en massa saker i framkallningsstadiet för att få bilden som man ville. Förbättrade färger och ljus, beskar osv.
    Men ifrågasätta juryns val måste man väl få göra? Jag har som sagt väldigt svårt att se lockelsen i vissa bilder, och en motivering skulle hjälpt mig förstå varför juryn anser att bilden är bra och förtjänar en plats i finalen. Just för att det handlar om subjektiva bedömningar, en smakfråga.

    Tycker starten på ditt inlägg är onödigt aggresiv faktiskt. "inget vett i kroppen" är väl ändå rätt magstarkt?

    Angående redigering så tycker jag ofta det kan lyfta bilderna mycket. Jag redigerar i princip alla mina bilder, så där håller jag med.

    (På Fotosidan.se har de bra information vad de menar med redigering kontra manipulation.)
  • Kookaburra

    Klart att flickan vid vattenpölen är manipulerad! Det har ju fotografen sagt själv.

    Men jag tycker att den bilden är en av de häftigaste i finalen, och inga regler fanns om manipulation. Så självklart är den ok tycker jag.

  • Kookaburra
    Lonlely Wolf skrev 2012-01-31 17:57:42 följande:
    Jag vill säga en sak till....När en tävling påbörjas ska FL säga vilka som sitter i juryn och hur dem kommer att bedömma fotona vilka krav dom har osv det vore mer rättvist mota alla som sätter in sina bilder. Och efter att juryn valt bilderna så kan dem ge en liten komentar så alla förstår.

    Eller hur vad säger ni andra.

    Vore på sin plats att alla foton som nu var med skulle också får en röstning då skulle vi se vem som egentligen hade bästa fotot eller dom 10 bästa fotona. För de fanns så många vackra bilder med i tävligen.
  • Kookaburra
    The Morticia skrev 2012-01-31 23:14:04 följande:
    Fotokonst eller bara foto i dess råaste form - det är frågan?
    Ska vi bedöma bilder utifrån känslan i bilden, tekniken, motivet, resultatet eller huruvida det är en råbild eller ej?

    Känns verkligen trist att så många klagar och anmärker. Alla gillar olika saker. Jag personligen tycker inte att suddiga bilder går att presentera som finalister. En annan tycker att en suddig bild kan bli effektfull just för att den är suddig.  Samma sak gäller redigering och allt annat som hör till foto och fotobearbetning. Sluta lipa och fortsätt att plåta och ha kul istället!
    Och igen - just därför vore det kul/bra med en motivering från juryn på varje bild! Varför är den utvald - vad är det som juryn uppskattar med bilden.
  • Kookaburra
    Forumvärd skrev 2012-02-01 11:36:32 följande:
    Hejsan!

    Det var många riktigt fina och kreativa bilder med i tävlingen. Så det var inte ett lätt arbete för juryn.
    Bilderna som plockades ut symboliserar alla vintern fast på olika sätt. Vissa valdes för att de var kreativa och konstnärliga och andra för att de var fina och hade ett igenkänningsvärde.
    Att den egna favorit kanske inte kom med i den här omgången kan självklart uppfattas som tråkigt men ska inte ses som något nederlag. {#emotions_dlg.flower}

    Här kommer motiveringarna

    1. En fin och stämningsfull bild. Ett barn som gungar och leker trots det kalla vädret. Vilken förälder har inte stått och puttat gunga och huttrat.
    2. En bild som visar på kreativitet. Den är nyskapande och spännande och visar vintern på ett konstnärligt sätt. Vacker bild.
    3. Effektfull bild som verkligen fångar intresset. Ögat dras mellan barnet och omgivningen och bilden väcker frågor.
    Den visar också var ett barn befinner sig om det finns en vattenpöl i närheten- nämligen i den.
    4. Härlig bild som leker med temat. Den blandar flera intressanta aspekter, snö, fotspår och ett par nonchalant avkastade skor.
    5. En klassisk bild på ett busigt vinterbarn. Den blå overallen lyser upp bilden och barnets spjuveraktiga leende gör att man själv minns vinterns klätterlekar.
    6. Liten parvel i stor skinnmössa. En mysig bild som fångar barnet i en ögonblicksbild.
    7. Fika i snön. En bild som väcker minnen och som symboliserar vinterfikat. Två barn som njuter av solen, snön och det medhavda fikat.
    8 Otroligt vacker vinterbild där man känner kylan, skymningen och en önskan att kliva in i bilden. En stämningsfull bild som fångar vintern i sin vackraste skrud.
    9. Hundglädje! Intressant bild där fotografen lyckats att fånga hunden i hoppet. Fina färgkombinationer. Bilden representerar glädje och vinter från en hunds perspektiv.
    10. Vintern i ett nötskal. Kyla, snö, krisp och frost och en kvinna i pälsmössa  blickar in i kameran. Fryser hon eller njuter hon av kylan?

    Tack alla som var med och tävlande!
    Tack för motiveringarna!
Svar på tråden Nu har du chansen att vinna en Canon EOS 600D värd 9 000 SEK!