• B70

    Vilken typ av IVF 3 pack i Danmark eller 1 försök i Sverige?

    Hej. Jag har nu försökt bli gravid länge med historia av tidigt missfall och nu behandling av Pergotime. P.g.a min ålder så funderar vi nu på IVF. Det svåra är att bestämma vilken klinik man ska välja då det är stora kostnader. I Danmark kan man göra IVF efter 42 års ålder (är 41) och man får dessutom lov att köpa Ivf i paket pris med 3 försök efter 39 års ålder, det får man inte i Sverige. Men det blir ju en större kostnad men om det inte fungerar efter 1 försök i Sverige får vi ändå betala fullt pris igen för nytt försök så kostnaden blir likvärdig. Funderar på om det är bättre att göra det i Sverige eller är de likvärdiga? Har varit i kontakt med storkkliniken i danmark och lite olika i sverige, skåne. Min gynekolog tycker att vi ska fortsätta försöka till sommaren eftersom jag blivit gravid ( med missfall) 1 gång medans barnmorskorna säger tvärtom. Jag känner mig fångad i ett virrvarr av tankar samtidigt som jag måste behålla lugnet. Men jag vill ändå börja fundera/planera för en annan väg att gå för att dämpa besvikelsen när man får sin mens. Det vore fantastiskt att få resonera/diskutera med någon i liknande sits eller som varit med om detta oavsett ålder och har bra tankar och erfarenheter att dela med sig av. Hej hej


  • Svar på tråden Vilken typ av IVF 3 pack i Danmark eller 1 försök i Sverige?
  • B70

    Hejsan,

    Vi har bestämt oss för att prova med inseminering. Vi provade förra månaden naturligt utan pergotime och det kändes positivt men tyvärr blev jag inte gravid. Så nu i helgen ska vi försöka med inseminering igen + ägglossningsspruta. Jag och min sambo har valt Vitanova kliniken i danmark och vi är jättenöjda. Det enda var att min sambo blev lite stressad när han skulle leverera på en liten toalett med andra patienter väntandes utanför som behövde använda toaletten  : P    Vi blev rekommenderade att försöka med insemination och inte IVF för värdena för oss båda ser bra ut det är bara min ålder som gör att det tar lite (eller lååång) tid. Kostar inte så mycket heller.

    Hoppas det går bra för er.  

  • B70

    Hejsan,

    Jag är 41 år. Vi valde insemination för att det är en liten hjälp på vägen för spermierna. Då vet man att de tagit sig en bit på vägen i alla fall. Jag tror att det sitter mentalt på mig för att vi fick ett missfall direkt när vi själva började försöka och efter diskussion med gynekolog och systern på vitanova så kom vi fram till att även om spermierna är på topp så kan det hjälpa att få de placerade närmre ägget. Helt enkelt för att öka chanserna att det ska lyckas. Mentalt känns det bättre :) 
    Vad härligt att höra att det lyckades med insemination. Vi fick rådet att prova i alla fall 4 gånger innan vi börjar fundera på annat. Så hoppas det tar sig snart. 
     

  • B70

    Hej,

    Har inga barn sedan tidigare. I sverige är det en massa regler, vill man köpa ett 3-pack IVf så får man inte vara äldre än 39 år m.m.  Det kändes stressande då man ligger nära åldersgränsen i sverige. I danmark kan man försöka tills att man är 45 år. Mer avslappnat i danmark och har själv blivit rekommenderad att söka mig dit. Vi bor dessutom i skåne och har det nära.
    Hur funderar du? Som jag förstår det så går du direkt på IVF? 

  • B70

    Visst kan du göra mer än ett IVF i sverige men måste betala fullt pris för varje försök istället för att få rabatterat pris om man köper 3-pack. Men förhoppningsvis så lyckas ni vid första försöket :)
    Vi har tagit spermaprov, HIV, Rödahund och allt det andra som ni säkert också nu har skickat till Vitanova . Tog blodprov vid ägglossning i början och det var mindre bra så då gav min gynekolog mig pergotime, blev jättedålig och är glad att de nu på vitanova avrått mig att ta pergotime då de vill att det ska vara så naturligt som möjligt, och de tycker att det är viktigt att man är vid gott mod när man gör inseminering. Och nu har jag haft ägglossning i 2 månader efter avslutad pergotime kur och värdena är ok. Kommer tyvärr inte ihåg vilka värden jag hade då alla dokument nu ligger hos Vitanova. 
    Det är så mycket att fundera på innan men till slut så faller allt på plats och det känns bra, det gjorde det för oss efter att vi fått kontakt med vitanova och hade vårat första samtal med dem, då vi fick svar på  många frågor.  
    Jag förstår att danmark känns långt borta. Vet ett par där kvinnan var 45 år som åkte till Finland och gjorde IVF, hon blev gravid med tvillingar. De inseminerade mer än ett ägg vilket inte heller är tillåtet i sverige längre, vad jag har hört. 

  • B70

    Står så här på vitanovas hemsida om insemination:

    Själva inseminationen kan liknas vid en gynekologisk undersökning. Barnmorskan lägger upp spermierna överst i livmoderhalsen med hjälp av en tunn kateter. Därifrån hittar spermierna själva fram till ägget. 

    tog bara ett par minuter och sedan fick jag ligga kvar 10-15 min innan vi kunde åka hem.
    Mina värden var bra, inte topp men helt ok.

    När jag tog pergotime så spydde jag, hade rejäla humörsvängningar och kunde börja gråta när som helst, fastän jag var glad..väldigt konstig känsla. 
     

  • B70

    Hej Mali,
    Vad bra att höra att du har positiv erfarenhet av CFC. Vi har gjort inseminering i helgen med akupunktur och hoppas nu på att det har tagit sig :) Om det inte fungerar för oss med insemination så kommer vi absolut att höra av oss till CFC då priset på IVF skiljer sig mycket mellan de båda klinikerna, trots att personalen är så himla bra på vitanova så styr ju ändå plånboken i slutändan.
    På vissa kliniker så lägger de till en summa om man tar 3-pack och är över 40 år, är det samma på CFC eller är det priset på 36 500 DKK som gäller (enligt deras hemsida) ?
    Hoppas att vi slipper att gå vidare men i fall att det inte tar så kan det vara bra att veta. Det var gott att få akupunktur, blev så avslappnad och tror att det hjälper en hel del :)

    Lycka till med 2:a IVF- försöket!

     

  • B70

    Hoppas att ni får den hjälp ni behöver och lycka till! 
    Håller tummarna för er.

     

  • B70

    Hej mba12,
    Min gynekolog säger att de tar inte AMH prov, det är likvärdigt med FSH & LH .
    Det står följande på Carl von Linné kliniken:

     Naturligtvis har ett par där kvinnan är drygt 30 år bättre chanser än genomsnittet. Det bör kunna mätas före behandlingen. På samma sätt bör en kvinna på 40 år få en ärlig prognosbedömning.
    Inget enskilt test klarar en sådan bedömning. AMH är ett sådant blodprov. Det mäter chansen att äggstockarna fortfarande har bra ägg kvar. Men studier visar att AMH ensamt är sämre än noggrann mätning av äggstockarna med ultraljud i kombination med analyser av andra hormoner. Nivåer på AMH ska alltså tolkas med stor försiktighet. Det bör ses som ett komplement till andra mätningar, och fortfarande på utprovningsstadiet. Ett lågt AMH ensamt ska alltså inte vara skäl att vägra ett par behandling. Det ska ses som en antydan att chanserna att lyckas troligen är lägre än genomsnittet, men andra tester behövs för att ge en säkrare bedömning. De nya data som kommer fram vid själva IVF-behandlingen är också starkare än ett enskilt AMH-värde. 

    Tror att det är som med allt annat, det beror kanske på till vem man vänder sig?

        
        

  • B70

    Woman71 Stort grattis till graviditeten! Alltid lika härligt att höra om de som lyckats. Solig
    Hade ni provat inseminering innan ni bestämde er för IVF? 

    mba12 Visst är det så att du har samtal med CFC den 1 maj?
    Hoppas att det känns bättre och att de utreder ordentligt så du får göra IVF som ni ju vill.  
     
    Vi har nu 1 vecka kvar tills vi kan göra graviditetstest, känner att jag redan nu börjar förbereda mig på ett negativt test så att inte besvikelsen blir för stor. Det är nu de jobbigaste dagarna i cykeln. När man vet ja eller nej så är det lättare att bearbeta och gå vidare till nya försök.

    Ok, håller tummarna för er mba12 och mali66 (när är det dags för nästa IVF?)
    Och Woman71 än en gång grattis och ha en riktigt underbar graviditet.

    Kram
     

Svar på tråden Vilken typ av IVF 3 pack i Danmark eller 1 försök i Sverige?